Cu totii stim cat de importanta este igiena dentara. Si nu doar pentru a avea un zambet stralucitor, ci pentru o stare generala de sanatate.
Folosim ata dentara si ne periem dintii de doua ori pe zi, mergem la dentist o data la cateva luni pentru detartraj, poate si radiografii dentare sau tratament cu fluor. Dar chiar au efect toate aceste tratamente?
Riscurile tratamentelor dentare obisnuite
Stim deja de cateva zeci de ani ca radiografiile ne afecteaza tesuturile in profunzime, pana la nivelul ADN-ului. Specialistii in medicina dentara sustin ca acestea nu prezinta riscuri, insa in comunitatea medicala nu s-a ajuns inca la un acord comun cu privire la siguranta si necesitatea radiografiilor frecvente.
Controversa fluorului
Si despre acesta dentistii spun ca este sigur. Sute de studii medicale, insa, demonstreaza contrariul: este o neurotoxina. Eficienta sa in prevenirea cariilor dentare nu a fost niciodata stabilita in mod evident si in prezent este un subiect de controversa in intreaga lume.
In ciuda acestor riscuri asumate, nici nu clipim cand mergem la dentist, de teama ca, daca refuzam interventiile oferite, ajungem la vreo lucrare pe canal sau cine stie ce alta interventie grava si traumatizanta.
O modalitate sigura de curatare a dintilor
Exista o metoda ayurvedica folosita de mii de ani pentru curatarea gurii, numita “gundusha” sau “kavala”. Practica este tradusa deseori prin “clatirea cu ulei”.
Clatirea cu ulei este o metoda cu impact pozitiv asupra sanatatii bucale, sprijinita de dovezi stiintifice.
Un astfel de studiu despre uleiul de susan a aratat ca in doar zece zile: “Clatirea cu ulei a redus indexul placii dentare, a modificat valorile gingivale si numarul coloniilor de microorganisme din placa la adolescentii cu gingivita indusa de placa.”
In 2014, Revista de Cercetari si Diagnostice Clinice a publicat un studiu care a comparat clatirea cu ulei (de susan) si cea cu apa de gura cu clorhexidina cu privire la efectul acestora asupra respiratiei urat mirositoare.
Concluzia a fost urmatoarea:
“Clatirea cu ulei de susan este la fel de eficienta in reducerea mirosului urat al gurii si al microbilor care il cauzeaza, ca si clorhexidina. Ar trebui recomandata ca masura preventiva de aplicat acasa.”
Susanul nu este singurul ulei cu aceste capacitati. Iata ce spun cercetatorii si despre uleiul de cocos:
“Pelicula de ulei formata pe suprafata dintilor si a gingiilor poate reduce acumularea de placa si agregarea bacteriana …reducerea semnificativa a gingivitei poate fi atribuita acumularii mai reduse de placa dentara si efectului antiinflamator, emolient al uleiului de cocos.”
Metoda este simpla. Iata ce trebuie sa faci:
1.Dimineata , pe stomacul gol, se ia o lingura de ulei de cocos sau susan si se plimba prin gura cam 15-20 de minute, o data pe zi. Uleiul va aduna toate bacteriile nocive din gura, care duc la fomarea placii si a bolilor gingivale.
2.Se scuipa uleiul si se clateste bine gura. Apoi se periaza dintii ca de obicei.
Saliva se amesteca cu uleiul in timpul clatirii, facandu-l mai vascos si dandu-i o consistenta de sapun. Daca e prea greu sa clatesti gura 20 de minute, poti incepe cu 10 minute.
Totul sta in miscare
Proprietatile antibacteriene ale uleiului, in combinatie cu miscarea lichidului prin gura, actioneaza in sensul eliminarii bacteriilor nocive de pe suprafata dintilor, dar si a tesuturilor din jur.
Este important de mentionat ca aceasta metoda nu substituie periajul dentar si ata dentara, este doar un instrument holistic ce vine in completarea ingrijirii si mentinerii sanatatii dentare.
Eu am cumparat ulei de cocos de aici : http://www.biosano.ro/uleiuri/ulei-de-cocos