Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural

Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural

Constipaţia este o problemă de sănătate pe care o experimentăm cu toţii la un moment dat. Stresul, alimentaţia, hormonii sau medicamentele sunt doar câteva dintre cauzele care favorizează apariția acesteia. Află ce este constipația, care sunt cauzele acesteia și cum o putem trata pe cale naturală.

Încă din timpul regelui Ludovic al XIV-lea al Franței - un etern constipat ,  expresia «Cum vă merge? » a devenit foarte la modă.  Probabil,  puțini dintre voi știți că la origine această expresie înseamna  «Cum vă merge scaunul/ cum vă merge la toaletă?». De altfel, cu mult înainte  ca medicina modernă să se dezvolte, era bine cunoscută importanța unui tranzit intestinal corect in menținerea sănătății. 

Astăzi, constipația este așezată în grupul simptomelor funcționale (nu este considerată o boală), iar persoanele constipate sunt plasate în grupul «supărăcioșilor» pentru că nimic nu pare să-i vindece, iar tranzitul pentru ei devine obsesie. S-a inventat chiar un nume pentru frica de constipație: apopathodiaphulatophobie.  Această fobie poate duce la utilizarea excesivă a produselor laxative având ca efect diaree cronică, hipokaliemie (scădere anormală a nivelului de potasiu din sânge), melanoză rectocolică sau colită reactivă sângeroasă. Tratamentul acestui tip de fobie se referă în principal la psihoterapia comportamentală și cognitivă. Desigur, retragerea treptată a laxativelor este recomandată de medic.

Cuprins

 

Să înțelegem constipația

Constipaţia este o problemă de sănătate pe care o experimentăm cu toţii la un moment dat. Stresul, alimentaţia, hormonii sau medicamentele pot determina scurte episoade, în care sănătatea intestinală are de suferit. La mijloc pot fi însă şi boli grave de tipul cancerului de colon sau de rect.
Nu toate problemele de tranzit înseamnă constipație. Și invers,  persoanele constipate pot să sufere în mod regulat de diaree. Atunci ce numim ”constipație” ?

De fapt, constipația se definește ca un opozant al unui tranzit normal. 

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog

Tranzitul normal

Ideal este să avem o eliminare în fiecare zi, la aceeași oră, cu o expulzare ușoară și de consistență normală. Din păcate, mai puțin de o treime din populație prezintă un tranzit atât de regulat. Iată o definiție a ceea ce inseamnă tranzit normal:

Ritmul: între 3 evacuări cotidiene sau o evacuare la 3 zile,

Expulzarea: trebuie să fie simplu, să nu necesite efort excesiv, să nu producă sângerari și să nu declanșeze hemoroizi.

Aspectul: în mod ideal, sa fie moale, nelipicios, de culoare maro, nu foarte închis și nici prea decolorat.

În bolul de toaletă acesta trebuie să cadă la fund. Nu trebuie nici să se lipească și nici să plutească la suprafața apei. 

Știu, sunt multe detalii și nu foarte agreabile,  însă este important pentru a înțelege că ceea ce numim constipație se definește mai degrabă prin calitatea și dificultatea de expulzare, decât prin ritmul de evacuare. 

 

Ce este Constipația?

Putem emite următoarea definiție ”Constipația este o problemă de sănătate caracterizată prin dificultatea de a avea o evacuare spontană, cotidiană și suficientă de materii fecale conținute în colon”. 

Cauza este fie o progresie prea lentă a acestor materii in intestine, fie dificultatea de a le evacua în momentul când acestea ajung la extremitatea colonului. În ambele cazuri, există un retard de eliminare, ceea ce conduce la o acumulare.

 

Probleme legate de constipație

Constipația provoacă două mari tipuri de probleme:

Pe termen scurt, tulburări atât psihice, cât și fizice. Pe termen lung, o degradare a terenului organic și de aici, a sănătații în general. 

Tulburari psihice și fizice

 O persoană care nu și-a golit intestinele măcar o dată pe zi, inevitabil are senzația de ” prea plin”. Disconfortul fizic se repercutează la nivel psihic. Un profund sentiment de insatisfacție și de frustrare se manifestă. Persoana devine iritată, descurajată și chiar deprimată. 

Degradarea terenului

Rolul colonului este să absoarbă lichidele și sarea din alimentație, astfel încât materiile fecale să poată fi eliminate cu usurință. În mod normal, mucoasele din colon nu lasă să treacă decât substanțele utile organismului. Este vorba despre ultimii nutrienți extrași din bolul alimentar : apa, vitamine, amino-acizi, săruri minerale, restul fiind deja absorbit de intestinul gros. Mucoasele din colon acționează de fapt ca un filtru selectiv.  Ochiurile acestui filtru sunt de dimensiuni mici  și doar moleculele cu volum redus sunt lăsate să treacă, ceea ce este cazul nutrienților.  Din contră, moleculele mari, mai precis toxinele, sunt reținute de acest filtru.  Acestea din urma vor rămâne în colon și vor fi eliminate în timpul scaunului.

 

Constipația repetată conduce la o distrugere a filtrului. Din cauză că fecalele stagnează, toxinele sunt în contact permanent cu mucoasele din colon. Otrăvurile pe care fecalele le conțin sau care se dezvoltă în urma fermentării și a putrefacției acestora, agresează mucoasele, rănindu-le. Acestea  devin poroase și apar mici leziuni  care vor permite trecerea toxinelor în sânge. Bariera protectoare fiind astfel spartă , toxinele au cale liberă să invadeze corpul sau, mai precis, terenul

Terenul 

Terenul este mediul în care trăiesc celulele corpului. Acest mediu este lichid și este constituit din sângele care circulă în vase, serul extracelular care înconjoară celulele, serul intracelular din interiorul celulelor și limfa care drenează toxinele din țesuturi.

Împreună, aceste lichide reprezintă 70% din greutatea corpului. Ca orice ființă vie, celulele au nevoie de un mediu – un teren sănătos. Însă, odată cu constipația și degradarea mucoaselor din colon, toxinele care ar fi trebuit să părăsească corpul, sunt absorbite. 

Pentru medicina naturală , un teren încărcat de toxine este cauza fundamentală a tuturor bolilor

De fapt, toxinele sunt responsabile de îngroșarea sângelui, de congestionarea organelor, de agresarea și inflamarea acestora, provocând leziuni și, în cele din urmă, sclerozând țesuturile. Tot ele sunt cele care generează un teren receptiv la infecțiile microbiene și provoacă mutații celulare care conduc la dezvoltarea tumorilor canceroase. 

În funcție de cantitatea de deșeuri și de forța pacientului pentru a le elimina, boala va avea un caracter acut, cronic sau degenerativ.  

Colonul nu este totuși singurul organ eliminator sau emunctor de care dispune organismul. Ficatul elimină deșeurile în bilă, rinichii în urină, pielea prin traspirație și sebum, plămânii prin gazul expirat. O funcționare proastă a acestor organe va conduce, de asemenea, la o deteriorare a terenului și la geneza mai multor boli. Colonul este însă unul din cele mai importante emunctoare, nu doar prin volumul deșeurilor de care debarasează corpul, dar, în mod egal , tot el este cel care elimină toxinele filtrate de un alt emunctor, ficatul. 

Așadar, constipația nu trebuie privită ca o maladie/ afecțiune locală, fără relație sau incidență asupra corpului. Prin intermediul terenului, repercursiunile acesteia se răsfrâng asupra întregului corp. O persoană suferindă de constipație ,cu timpul, din cauza acumulării toxinelor în teren, se va constata apariția și altor afecțiuni. Întregul organism este hrănit de aparatul digestiv și este influențat de funcționarea acestuia.

Află Când constipaţia poate deveni periculoasă

 

Factorii care favorizează o constipație  ”maladivă” 

Aceasta este o situație foarte frecventă. Constipația nu este legată de nici o altă boală : ea este « boală » și ca orice altă boală, aceasta are cauze care sunt, pentru cei mai mulți, bine cunoscute. 

Megadolicocolon

Este afecțiunea congenitală caracterizată prin dezvoltarea exacerbată în lungime și grosime a colonului. Uneori, consecințele acestuia pot fi agravate prin erori dietetice în copilarie sau intoleranțe alimentare. Din păcate, nu există tratament specific pentru această afecțiune. Persoanele prezentând tipul acesta de anomalie morfologică vor avea tendința să fie constipate toată viața lor. Reguli de igienă dietetică sunt esențiale și trebuie aplicate de manieră regulată. 

Sedentarismul 

Trebuie sa știi că sportul este un tratament foarte eficace împotriva constipației. Inversul, sedentarismul este una din cauzele cele mai  frecvente. Evoluția meseriilor, mai puțin fizice  și de cele mai multe ori în poziție așezată, a făcut ca locuitorii țărilor industrializate să devină din ce în ce mai sedentari și mai constipați. Dacă la toate acestea mai adaugăm și orele petrecute în fața televizorului , putem înțelege cu usurință de ce constipația a ajuns « problemă » populației.

Poți citi și articolul Constipatia poate ucide. 5 motive pentru care nu mergi destul de des la baie

Un ritm de viață dezechilibrat

Regularitatea tranzitului depinde de mai mulți factori, și, în particular, de «ceasul nostru intern». Iată de ce se întamplă să fim mai puțin constipați în timpul vacanței sau în perioada weekendului.  Dacă ne alocăm timp să mâncăm în liniște și, mai ales, dacă mergem la toaletă în momentul când simțim o mică nevoie, tranzitul va fi mult mai bun și mult mai ușor. 

Din păcate, lumea modernă ne impune ritmul propriu și acest lucru nu este întotdeauna în avantajul nostru. Cea mai mare greșeală pentru o persoană constipată este să nu își asculte corpul și să lase momentul să treacă  atunci când simte nevoia să elimine. 

Stresul și proasta gestiune a emoțiilor

Intestinul nostru este controlat în mare parte de sistemul neurovegetativ. Ori, acest sistem nervos particular este foarte legat de emoțiile noastre. El este cel perturbat în « spasmofilie»  și tot el în cauza leșinului. Înțelegem, așadar, că stresul poate acționa puternic asupra tranzitului nostru. Persoanele emotive, stresate, anxioase, vor prezenta adesea probleme de tranzit de genul constipației spasmodice sau vor alterna diaree/ constipație. 

Erorile alimentare

Iată, în sfârșit, cauza cea mai importantă pentru că erorile alimentare nu doar că antrenează adesea constipația însă sunt, împreună cu emoțiile și sportul, cauza asupra căreia putem să acționăm cel mai mult. 

Principala cauză alimentară a constipației o reprezintă regimul sărac în fibre, alcătuit preponderent din carne, brânză și lapte, și hidratarea insuficientă.

Alte cauze care duc la constipație sunt : 

Citește și 5 categorii de alimente care constipă si ce să mananci în schimb

 

Igiena intestinală

Alimentele pe care le consumăm coboară în stomac, apoi tranzitează prin intestinul gros și, în final, prin colon. Acest traseu măsoara mai mult de 7m lungime, iar alimentele nu sunt capabile să avanseze singure. Ceva din exterior trebuie să intervină și acel ceva  sunt chiar intestinele, grație  a unui proces numit « peristaltism sau motricitate intestinală» .

Optimizarea motricității intestinale nu este o sarcină complicată, în acest scop fiind necesare doar o curățare intestinală și schimbarea modului de viață. 

Balastul 

Ceea ce dă un volum conținutului intestinal sunt materiile care au o anumită masă și care, din acest motiv, ocupă un anumit spațiu. Ca atare, acestea trebuie să posede o structură ce nu se dezintegrează în timpul digestiei.  Aceste materiale dotate cu o anumită consistență, chiar fermitate, sunt FIBRELE care provin din alimentele de origine vegetală, oleaginoasele și leguminoasele. Exemplu: fire de ceapă,  nervuri de frunze de salata, de invelis de grâne și cereale, de coajă și semințe de fructe, etc…

De manieră generală, fibrele vegetale nu se descompun sub acțiunea enzimelor digestive. In consecintă, acestea își păstrează forma și structura și constituie balastul sau mai precis, materialul de umplere de care intestinele au nevoie pentru a funcționa. Aceste fibre nu au nici un rol la nivel nutrițional deoarece corpul nu le poate digera și absorbi. Fără ele însă, intestinele nu s-ar putea debarasa de materiile pe care le conțin. 

Principalele surse de balast sunt : 

Cele doua feluri de fibre vegetale

Fibrele solubile în apă sunt înainte de toate compuse din pectină și mucilagii. Acestea se combină ușor cu apa rezultând un gel vâscos și moale. La umiditate au proprietatea să-și schimbe volumul ( dubla, tripla, etc.. iar în anumite cazuri chiar multiplica cu 10). 

 

Fibrele insolubile în apă sunt ferme. Se impregnează cu apă, dar nu își schimbă volumul. 

 

Necesarul de fibre este estimat la 30g/zi.  Alimentația actuală fiind  bazată în mare parte pe alimente de origine animală ( carne, peste, lapte, ouă) și deci fără nici un conținut de fibre putem spune ca suntem carențați.

 

Consecințele constipației

Iată care sunt principalele consecințe ale constipației:

Inconfortul intestinal

Este principala consecință. Constipația antrenează un veritabil inconfort digestiv , dureri, balonare și gaze. Adesea, aceste simptome pot fi însoțite de oboseală, amețeli și dificultate de concentrare, o limbă încărcată, lipsa apetitului, coșuri, ochi încercănați, mătreață. 

Toate acestea sunt semne clare ale unui “ teren murdar ,  care nu reușește să-și elimine toxinele într-un mod eficace.

In extremis, este fecalomul, o acumulare de materii voluminoasă și foarte dură, situată în rectum și a cărui expulzare devine imposibilă fără ajutor ( spăăaturi, clisme sau defecare mecanică). Acest fecalom este echivalentul unei veritabile ocluzii intestinale. 

Hemoroizii

Reprezintă a doua complicație a constipației mecanice. Având un rectum prea plin, suntem obligați să împingem exagerat de tare pentru eliminarea scaunului prea gros sau/și prea dur. Prin presiunea exercitată asupra venelor hemoroidale /rectale, acestea se vor dilata. Prima cauză a hemoroizile este deci, fară nici un dubiu, constipația. Cea din urmă, din aceleași motive, va favoriza pe termen lung prolapsul organelor pelvine. 

Prolapsul apare atunci când țesutul și muschii planseului pelvin nu mai susțin organele pelvine și acestea cad din poziția lor normală.

Diverticuloza

Aceasta se traduce prin mici hernii sau dilatări ale mucoasei intestinale. Începutul se manifesta prin mici dureri, apoi, pot să se infecteze, iar la final să devină adevarate abcese ( diverticulita) . Acestea se tratează chirurgical. Constipația probabil că nu este singura cauză al acestui fenomen, însă, este unul din principalii factori care îi favorizează apariția.  Igiena intestinală și un tranzit regulat reprezintă principala prevenție în acestă afecțiune.

Cancerul de colon

Cauzele cancerului de colon sunt multiple. În primul rând se află alimentația și mai ales consumul în exces al produselor rezultate prin gătirea la o temperatura înaltă ( fripturi, grătare).. însă, constipația este, de asemenea, una din principalele cauze ale acestui tip de cancer care este în creștere continuă în țările industrializate. 

 

Tratamentul clasic al constipației

Nu există medicamente care sa poată să vindece constipația. Doar regulile de igienă alimentară sunt eficace pe termen mediu și lung. Cea mai mare parte a produselor la care voi face referire , nu trebuie aplicate  decât în tratamentul de scurta durată și au scopul de a debloca situația de criză  sau să trateze o constipație acută . Adesea, aceste tratamente vor fi utilizate la început pentru ameliorarea traficului ( și deci pentru confort) și pentru ca modificările igieno- dietetice să fie amorsate și sa devină eficace. 

Laxativele

Amintiți-vă că acestea nu se utilizează decât în constipatia severă și  sunt contra-indicate în caz de stenoze sau obstacol. 

Laxativele osmotice : conțin foarte multe minerale și acționează prin creșterea cantității de apă din intestine astfel încât scaunul să devină mai moale și mai ușor de eliminat.

Laxative stimulante : sunt adevărate medicamente și acționează direct asupra intestinului. Cele mai des utilizate de către industria farmaceutică sunt extrase din plante laxative. Acestea vor irita intestinul, iar ca  reacție acesta se va contracta și va secreta apă și mucus.

Aceste laxative pot fi foarte eficiente pentru o constipație acută, însă trebuie utilizate cu precauție, ele sunt cele care induc « boala laxativelor » sau « sindromul de intestin leneș » .

Laxative pe cale rectala : Supozitoarele , spălaturi. Două situații pot justifică utilizarea acestora : dificultate de a demara defecarea, o lipsă a dorinței; sau, mult mai grav, un scaun uscat și voluminos, foarte dificil de expulzat.

Laxative de balast : În opinia mea sunt cele mai utile și oferă cel mai bun raport eficacitate/risc. Uneori le numim «  fibre terapeutice ». Acestea sunt clasate în rândul laxativelor și acest lucru le dă o imagine negativă , ele fiind,  de fapt, mucilagii ( deci fibre) cu acțiune fiziologică care vin să completeze aportul în fibre alimentare. Obținem un scaun mai voluminos și hidratat, care va progresa mult mai eficace în intestin. 

Prebioticele și probioticele : Iată singurul tratament pe care il sugerez sistematic pacienților constipați. De fapt, intestinul este centrul cel mai important al sănătății noastre, de  aceea îmi pare absolut indispensabil să re-echilibrăm flora intestinală. Alimentația modernă, stresul, numărul mare de medicamente și antibiotice pertubă această floră atât de indispensabilă sănătății noastre. Mai mult decât aceste considerații, o mulțime de studii au demonstrat eficacitatea probioticelor și a prebioticelor în cazul constipației. 

Probioticele sunt bacterii care permit re-echilibrarea florei intestinale și care au o acțiune pozitivă asupra sănătății. 

Prebioticele sunt fibre care ameliorează eficacitatea probioticelor. Uneori utilizam inulina extrasă din diferite vegetale ( o găsim și în semințele de in). 

Cele mai eficace capsule sunt fructo-oligo-zaharidele cu lanț scurt. Asocierea în aceeași capsula a probioticului și a prebioticului se cheamă simbiotic. Pentru o eficiență mai bună, putem să asociem sau să alternăm cu capsule de clorofilă magnesium. Această clorofilă naturala acționează în multiple moduri asupra intestinului. Este cicatrizantă, absoarbe gazele în exces și poseda un mic efect laxativ. 

Polenul de albine

Prin proprietățile sale prebiotice, polenul permite dezvoltarea unei flore mai echilibrate și oferă astfel un lejer efect laxativ, fiind un bun regulator de tranzit. 

 

Dieta anti-constipație

Pentru a scăpa de constipație și a avea un tranzit eficient, ia în considerare aceste sfaturi în ceea ce privește alimentația ta zilnică.

1. Crește consumul de fibre

Pentru ca tranzitul să fie regulat, este indispensabil ca bolul alimentar sa aibă  un volum suficient și o consistență corectă.

Incepe orice masă cu legume sau crudități. Anumite legume sunt în mod particular eficace asupra tranzitului : spanacul, morcovii rași, asparagus, salata verde, varza în general, și mai ales varza verde și cea murată, măslinele negre, usturoiul, etc.. sunt doar câteva exemple. 

Redescoperă legumele uscate. Chiar dacă au o reputație proastă din cauza că provoacă flatulență , acestea sunt extrem de benefice pentru sănătatea noastră. 

Alege alimentele complete în locul celor rafinate!

2. Consumă fructe sub toate formele

Cea mai mare parte a fructelor exercită un rol pozitiv asupra tranzitului. Unele au chiar efect  laxativ. Fructele sunt bogate în fibre . Consumă-le crude sau sub formă de compot, în funcție de cum le tolerezi mai bine. 

Pune la loc de cinste prunele – acestea sunt Rolls-Royce-ul alimentelor laxative. Poți utiliza prunele sub toate formele, iar sucul lor este la fel de eficient. 

Caisele uscate - mai puțin puternice decât prunele și cu condiția sa fie ecologice. De ce BIO ? Din cauza cojii lor pufoase, concentrația de pesticide și mai ales de sulfiți este foarte mare. Consumate în mod regulat, acești sulfiți pot deveni toxici, însă 3-4 caise uscate și bio /zi, ca desert, participă eficient la regularizarea tranzitului. 

Compotul - este mult mai digest decât fructele proaspete. Dacă ai digestie fragilă și tendință de balonare sau flatulență , alege compotul. Prepară compot mixt, gen mere-pere, prune-caise. 

Kiwi - Este un fruct special, mult mai digest decât restul citricelor .

Perele - Crude sau compot, sunt foarte laxative.  Consumă-le zilnic. 

3. Hidratează-le suficient 

Consumul de fibre este foarte benefic, însă acestea trebuie să fie și hidratate pentru ca scaunul să nu fie prea uscat și tranzitul să se efectueze corect. Atunci când nu ne hidratăm suficient, corpul incearcă să recupereze toata apa prezentă în bolul alimentar de aceea scaunul devine sec și dur. 

4. Învață să utilizezi uleiul sau semințele de in

Semințele de in sunt în mod cert unul din cele mai bune « tratamente » naturale în cazul constipației. 

Ce știm despre acestea? Inul este o sămânță oleaginoasă, cea mai bogată în Omega 3.  Acest echilibru excepțional în grăsime o face vedeta în prevenția bolilor cardio-vasculare. Semințele de in conțin, de asemenea, fibre care acționează ca un adevărat prebiotic, cu efect uriaș în ameliorarea tranzitului. Este, de altfel, demonstrat că utilizarea regulată în dietă reduce riscul de cancer de colon. 

Cum utilizăm uleiul de in? Îl poți consuma, spre exemplu, într-o crema Budwig  ( poți găsi rețeta pe internet) sau în orice alt preparat raw food.

Cum utilizăm semințele de in? 

Varianta 1: Pune semințele într-un pahar cu apă la înmuiat peste noapte. Le poți consuma a doua zi. Vor avea o textură gelatinoasă, probabil nu foarte bune la gust, însă  cu  eficiență  uriașă asupra tranzitului. 

 

Varianta 2 : Macină  semințele. Amestecul îl poți încorpora într-un smoothie sau iaurt. Pentru că acestea oxidează foarte repede, se macină doar în momentul utilizării. 

5. Evită alimentele «constipante» 

Evită cât mai mult posibil consumul de orez alb, cereale rafinate, ciocolată, alimente grase și fierte, ouă, biscuiți și produse de patiserie.

6. Practică în mod regulat o activitate fizică 

De ce este eficace activitatea fizică ? Mai întâi, aceasta efectuează un «masaj» al intestinului. Gimnastica abdominală este în mod special foarte eficientă asupra tranzitului. Apoi, aceasta crește ritmul cardiac, debitul sanguin și, în consecință, motricitatea intestinală (peristaltică).

Descoperă 14 remedii naturale eficiente împotriva constipaţiei

 

Ce să facem în practică pentru tratarea constipației?

Dacă ești constipat «de când te știi» și dacă medicul a eliminat orice patologie care ar putea explica această constipație, îți sugerez următoarele: 

Asta înseamnă 99% din următoarele alimente : pâine și derivate, foietaje, biscuiți, paste, și celelalte cereale care conțin gluten 

Înlocuiește-le cu : galete de orez, porumb, hrișcă sau pâine fără gluten, orez, cartofi

Înlocuiește-le cu lapte vegetal, și ocazional, brânză de capră . 

Tratamentul constipației, pe scurt 

Medicina convențională: Prin automedicatie – laxativ osmotic, mucilagii, supozitoare, laxativ radical pe bază de plante. Atenție, doar în constipație severă și administrate pe termen scurt.

Medicina chineză : manifestarea unei penetrări a frigului sau a căldurii în abdomen, o primă cauză;

O golire de energie a ficatului antrenează stagnarea mâncării, blocând funcția biliară,  care este indispensabilă în motricitatea intestinală. 

Masajul punctului Qu-Chi ( este la extremitatea unde cotul face fleziune) – ameliorează tranzitul

Chai-Hu – tonic al ficatului ( 6g) și Xuan Shen care elimină toxinele ( 20g)

Naturopatia:  Prin igienă alimentară, laxative la nevoie. ( cele descrise în acest articol)

Bea zilnic un pahar cu suc de legume seara, ca aperitiv.  Sau suc de prune și pere.   De asemenea, ia un complex de Omega 3-6-9 (2 capsule la fiecare masă). 

Poți încerca și aceste 6 ceaiuri din plante care pun capăt constipației

 

În încheiere

Toată viața noastră trebuie să apăram integritatea organismului în fața influențelor agresoare întâlnite în   mediul înconjurător. Este fundamental să ințelegem că ceea ce conține tubul digestiv face parte din mediul ambiant; deci la acest nivel suntem cel mai puțin protejați, suntem fragili.

De fapt, în intestin, mucoasa de inveliș a cărui suprafață grosier dezvoltată măsoară aproximativ 43 , este formată dintr-un singur strat celular, cu o grosime de 25-30 microns . Sub acest inveliș și în contact intim cu acesta, găsim capilarele sanguine și limfatice al căror perete este și mai subțire, iar suprafața lor egala 11 și, respectiv,  5m².

Cum bine se poate vedea, materiile conținute în intestinul gros nu sunt separate de sânge de capilarii, decât de o membrană foarte, foarte fină, cât hârtia de mătase. 

Dacă membrana aceasta fină are o structura normală, suntem protejați suficient împotriva unei eventuale rebsorbții  de microbi și toxine. Dacă, însă, această delicată membrană  devine anormal de poroasă , ea va lăsa să treacă și bacterii și otrăvuri. Ficatul, care primește sângele, și ganglionii limfatici, în care se devarsă limfa de proveniența intestinală, funcționează ca filtre. Dacă aceste filtre pot opri și neutraliza germenii și toxinele, nu se întâmplă nimic, însă, dacă  aceste filtre sunt debordate cronic, atunci își fac apariția bolile grave. 

Digestia presupune un ansamblu de procese mecanice și biochimice prin care se transformă alimentele și se absorb substanțele nutritive din acestea, iar corpul nostru posedă inteligența naturală de a procesa alimentele cele mai apropiate de natură.

În medicina ayurvedică aceasta este cheia unei sănătăți optime.

”Nu ești ceea ce mănânci, ești ceea ce digeri!”

Articol scris de Liliana Cernat, Naturopat ND, Montreal, Canada

Cine sunt eu?

Nu sunt nici medic, nici vraci, sunt un om cu care se poate vorbi despre orice . Pasionată de natură, arte marțiale, de medicină chineză și cea ayurvedică , practici vechi de peste 5000 de ani și  pe care de altfel le aplic în cabinetul meu din Montréal. Am pornit de la un vis și m-am ținut de el, acela de a-mi vedea mama fără diabetul de gradul 2, fără să-și înceapă ziua cu un pumn de medicamente de sinteza și am reușit. În prezent ajut sute de persoane să lupte împotriva afectiunilor de care suferă cu ajutorul remediilor puse la dispoziție de natură.

Cuvântul „Naturopatie” înseamnă boală studiată în funcție de Natură . Găsim undeva un exemplu mai perfect decât Natura?

Facebook | LinkedIn

 

SURSE

 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30337036/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17643910/

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes

Dr. E Ménat – Les aliments qui soignent

#constipatie #remedii naturale impotriva constipatiei

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 moduri in care scaunul iti spune cum stai cu sanatatea
Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
6 metode de tratament naturist pentru dermatita seboreică

Ce spun cititorii despre "Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural"

Maricela Vaman.17 November 2021 18:34Raspunde

F important. Vă mulțumesc mult.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101