Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 6 metode de tratament naturist pentru dermatita seboreică

6 metode de tratament naturist pentru dermatita seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii caracterizată prin uscăciunea fetei și mâncărimi ale scalpului. Află care sunt cauzele, simptomele și tratamentul natural pentru dermatita seboreică.

Pentru ca foarte multi dintre voi ne intreaba care este cel mai bun tratament naturist pentru dermatita seboreica, am ales sa scriem un articol complet care sa contina toate informatiile pe care ar trebui sa le stii despre aceasta afectiune, de la cauze și simptome, la tratamentul conventional si cel naturist, dar si cum deosebesti dermatita seboreica de psoriazis și alte sfaturile utile.

Iata ce vei afla din acest articol:

Dermatita seboreica, o afectiune a pielii caracterizata prin uscaciunea fetei si mâncarimi la nivelul scalpului, afecteaza un numar mare de copii si adulti. Depistarea dermatitei seboreice poate fi dificila pentru ca are reactii similare cu alte afectiuni ale pielii, ca psoriazisul, alte forme de eczema sau chiar unele reactii alergice.

Ca in cazul altor afectiuni de natura imunitara, dermatita seboreica se manifesta in pusee, adica are perioade in care reactiile pielii se declanseaza brusc si perioade in care dispar cu totul. Dermatita seboreica poate fi declansata de factori precum:

Primăvară Verde Vie blog

Ce este dermatita seboreica?

Dermatita seboreica este o afectiune cronica, recurenta si inflamatorie a pielii, caracterizata prin eritem si descuamarea pielii. Dermatita seboreica este o forma de eczema si este insotita deseori de mancarimi, piele uscata si uleioasa, precum si modificari de textura a pielii, sub forma de matreata a scalpului. Simptomele apar mai ales in acele zone ale pielii care, din cauza ca prezinta concentratii mari de glande sebacee, sunt mai grase. Zonele pielii care tind sa prezinte mancarimi si alte simptome sunt:

 

Simptomele dermatitei seboreice

Dermatita seboreica este unica prin faptul ca face pielea uscata si grasa in acelasi timp. De fapt, in mod surprinzator, tenul gras este una dintre cele mai frecvente cauze ale matretii si uneori contribuie si la alte iritatii ale pielii (infectii sau acnee). Manifestarile sunt: piele rosie, uleioasa, acoperita de cruste de piele galbena sau alba, aspecte care diferentiaza dermatita seboreica de alte boli ale pielii, ca psoriazisul.

 Cele mai comune semne si simptome ale dermatitei seboreice sunt: 

Dermatita seboreica afecteaza un mare procent dintre bebelusi (70%) si uneori si copiii. In general, la bebelusi afectiunea se vindeca pana cand acestia ating varsta de 3-4 luni, insa copiii cu alergii alimentare netratate pot continua sa manifeste simptomele ani de zile. O alta perioada in care poate sa apara dermatita seboreica este pubertatea, cand modificarea hormonilor poate afecta glandele pielii si producerea de ulei. Prevalenta dermatitei creste din nou la adulti in jurul varstei de 50 de ani.

 

Cauzele si factorii de risc in dermatita seboreica

Desi specialistii inca nu stiu sigur care sunt cauzele dermatitei, aceasta pare sa fie legata de compozitia secretiilor glandei sebacee a pielii, inmultirea ciupercii Malessezia, care produce reactii negative ale pielii si raspunsuri imunitare anormale.

dermatita seboreica tratament naturist

Sebumul este componentul de la suprafata pielii care produce uleiuri (lipide) pentru a mentine pielea hidratata corespunzator. Sebumul contine o cantitate mare de squalene, esteri de ceara si trigliceride care previn in mod normal uscarea pielii. Studiile arata ca persoanele afectate de dermatita pot avea o activitate a glandei sebacee aproape normala, insa unele modificari din compozitia suprafetei pielii – combinate cu un sistem imunitar hiperactiv – pot declansa reactii anormale la microbii de pe piele.

 

Reactia imunitara creste si in prezenta unor microorganisme care se inmultesc peste masura, cum sunt ciupercile Malassezia. Acestea sunt in mod normal prezente pe piele, in zonele mai grase ale corpului, fata, scalpul, bustul, spatele si trunchiul, insa la persoanele care sufera de dermatita acestea par sa se reproduca in cantitati mult mai mari si lasa in urma reziduuri care pot cauza iritatii si inflamatii ale pielii.

S-a descoperit ca dermatita seboreica apare in general la persoanele care sufera si de alte probleme care le afecteaza sistemul imunitar si mareste starea de inflamatie.

Printre acestea se numara virusul HIV, alergiile alimentare, tulburarile de dispozitie, infectiile recurente sau anumite tulburari neurologice, ca boala Parkinson. Dermatita seboreica este comuna in special la cei care au un sistem imunitar compromis, afectand pana la 11% dintre adultii imunocompetenti si pana la 85-95% dintre bolnavii de HIV.

Chiar si in cazul celor care nu sufera de boli grave, factorii de risc ca stresul intens, o trauma, expunerea redusa la soare sau anumite modificari hormonale (sarcina, menopauza) pot declansa dermatita seboreica.

 

Tratamentul conventional al dermatitei seboreice

Tratamentele conventionale pentru dermatita seboreica, in special pentru simptomul cel mai comun al acesteia, matreata, includ:

Un tratament folosit frecvent de dermatologi este crema cu ketoconazol, cu 2% concentratie, aplicata de doua ori pe zi, timp de patru saptamani. Aceasta cantitate s-a dovedit la fel de eficienta ca si crema cu 1% hidrocortizon pentru iritatii, descuamarea pielii si alte semne de eritem. 

Desi tratamentele cutanate nu functioneaza in toate cazurile si uneori pot chiar cauza mai multe iritatii sau revenirea simptomelor, s-au observat imbunatatiri in urma administrarii cremei cu 1% ciclopirox olamina (de doua ori pe zi timp de 28 de zile, urmata de aplicarea cremei 1 data pe zi timp de 28 de zile), a cremei cu 2% nitrat de sertaconazol sau a gelului cu 0.75% metronidazol.

 

6 metode de tratament natural pentru dermatita seboreica

1. Tratează matreata / scalpului uscat

Matreata (pierderea excesiva a pielii moarte de pe scalp) este foarte comuna atat la adulti cat si la copii, insa acest lucru nu inseamna ca este “normal”. Studiile arata ca mareata este, de fapt, o acumulare excesiva a pielii moarte si printre cauzele acesteia se numara o functie imunitara scazuta, reactii la aerul uscat de iarna, un deficit de vitamine si efectul unor substante chimice dure din unele sampoane. Ciupercile saprofite Malassezia traiesc pe pielea capului celor mai multi adulti, insa, cand se inmultesc in exces, pot determina cresterea excesiva a celulelor de piele care, ulterior, vor muri si vor cadea.

Iata cateva tratamente care se pot folosi pentru scalpul afectat de dermatita seboreica:

 

2. Intareste-ti sistemul imunitar

Asa cum s-a mentionat deja, o functie imunitara scazuta si un nivel ridicat de inflamatie (combinata uneori cu dezechilibrele hormonale) se afla la baza celor mai multe afectiuni ale pielii. Iritatiile cutanate sunt deseori cauzate sau cel putin agravate de stresul cronic, depresie, anxietate si oboseala. Pentru o imunitate mai buna, trebuie urmate aceste recomandari:

3. Redu consumul alimentelor inflamatoare si a alergenilor

Pentru a mentine inflamatia la un nivel cat mai redus posibil, dieta trebuie sa contina cat mai putine produse neprocesate posibil si cat mai multe alimente intregi. Trebuie diminuate alimentele procesate despre care se stie ca pot declansa reactii autoimune si alergii, printre care:

4. Hidrateaza-te corespunzator

Pielea trebuie hidratata corespunzator printr-un consum adecvat de lichide. Se vor evita sarea in exces, alcoolul, cafeina sau bauturile indulcite, care ar putea cauza si accentua uscaciunea pielii. In locul lor se vor alege apa de cocos, ceaiul verde si smoothie-urile sau sucurile proaspete si facute in casa.

5. Foloseste uleiul de cocos si uleiuri esentiale

Uleiul de cocos contine acizi grasi de lant mediu, printre care acidul lauric si acidul capric, cu proprietati puternic antivirale, antimicrobiene si antifungice. Uleiul de cocos aplicat pe piele poate reduce ciupercile, microbii si alti patogeni care pot irita, ingrasa sau usca pielea. Sau, mai bine, uleiul de cocos se foloseste in combinatie cu uleiuri esentiale, ca uleiul de cedru, lamaita, rozmarin, arbore de ceai si lavanda.

Pentru o crema naturala care poate fi folosita pentru a calma mancarimile pielii, se combina 8 picaturi de ulei de cedru, 8 picaturi de ulei de rozmarin, 6 picaturi de ulei de arbore de ceai, o lingurita de miere de Manuka si 120 ml ulei de cocos (sau ulei de masline sau de migdale). Se maseaza bine zona afectata a pielii sau a scalpului, se lasa 15–20 minute si apoi se curata cu blandete. Aceste uleiuri au proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice, la fel ca uleiul de cocos si pot reduce inflamatia si trata infectiile.

6. Evita produsele cosmetice care pot irita pielea

Simptomele dermatitei se pot inrautati daca se folosesc in mod regulat produse cosmetice de ingrijire a pielii cu substante chimice. Scarpinatul, stoarcerea cosurilor si curatarea excesiva a pielii pot agrava si ele aspectul acesteia.

Se vor folosi produse organice si naturale pe piele, pe cat posibil, evitand mai ales sampoanele din comert pline de chimicale daca ai matreata. Cele mai multe produse cosmetice contin substante chimice care usuca sau dauneaza pielii, de aceea este bine sa se opteze pentru produsele fara parabeni, sodiu lauret sau lauril sulfat. Pentru a curata, tonifia si hidrata pielea fara a o irita, se pot folosi produse ca otet din cidru de mere, arbore de ceai, alunul vrajitoarei, unt de shea si gel din aloe vera. Este, de asemenea, important sa se evite si alte cauze ale dermatitei de contact, ca:

Citeste si 5 pași esențiali pentru o rutină de îngrijire corectă a tenului

 

Diferentele dintre dermatita seboreica si psoriazis

 

Date si statistici despre dermatita seboreica

 

Precautii in tratarea dermatitei seboreice

Specialistii avertizeaza ca dermatita este o afectiune cronica, de aceea simptomele pot reveni din cand in cand, chiar si dupa un tratament de succes. Diagnosticul de dermatita seboreica trebuie facut de un medic dermatolog, care va recomanda ulterior si tratamentul potrivit. 

Medicul poate face diferenta intre dermatita seboreica si alte afectiuni de piele, ca psoriazis, rozaceea, dermatita demodex, eczema atopica, pitiriazis versicolor, dermatita de contact si infectiile tinea. Cunoasterea afectiunii de care suferi, precum si a cauzelor acesteia, te va ajuta sa tratezi simptomele astfel incat acestea sa nu se inrautateasca si sa nu declanseze alte reactii imune.

 

Concluzii

 

SURSE

https://draxe.com/seborrheic-dermatitis/

#tratament naturist dermatita seboreica

Ce au mai parcurs alti cititori...

8 probleme ale pielii pe care le poți trata cu miere de Manuka
5 metode de reducere a ridurilor in mod natural, confirmate stiintific
Tratarea naturala a mastitei, cea mai frecventa infectie a alaptatului
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101