Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Frumusete
  4. 5 pași esențiali pentru o rutină de îngrijire corectă a tenului

5 pași esențiali pentru o rutină de îngrijire corectă a tenului

Pentru sănătatea și frumusețea tenului, pe lângă o dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, dermatologii recomandă să avem o rutină zilnică de îngrijire. Aplică acești 5 pași esențiali pentru un ten bine îngrijit, luminos și sănătos.

Cu toții ne dorim un ten sănătos, frumos, strălucitor, fără pete, fără riduri, fără probleme. Așa cum am văzut în articolul anterior, pielea noastră, ca toate celelalte organe din corp, are nevoie de substanțe nutritive pentru o sănătate bună. Un deficit de nutrienți poate avea consecințe grave asupra calității pielii: uscăciune, imperfecțiuni, riduri etc. Pe lângă o dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, rutina zilnică de îngrijire contribuie semnificativ la aspectul și sănătatea tenului.

În condițiile în care în ultimii ani au apărut pe piață tot mai multe produse pentru îngrijirea pielii, este greu să decizi care sunt cele mai bune acțiuni și cele mai eficiente cosmetice pentru tenul tău. Dermatologii ne recomandă să avem o rutină zilnică de îngrijire a tenului, care conține câțiva pași simpli și pentru care ai nevoie de câteva produse cosmetice de calitate. 

Înainte de a trece efectiv la pașii necesari pentru o rutină de îngrijire corectă a tenului și pentru a putea alege produsele cosmetice potrivite, ai nevoie să știi care este tipul tău de ten. Cea mai simplă metodă de a determina tipul de ten este să îi observi comportamentul pe parcursul unei zile. Curăță fața dimineața cu un produs de spălare și apoi observă. 

ingrijire ten

 

Conform clasificării medicilor dermatologi, există 5 tipuri de ten:

 

  • Ten gras – pielea are un aspect uleios, din cauza sebumului excesiv, cu pori dilatați;
  • Ten uscat – pielea are un aspect tern, uscat, poate avea chiar porțiuni care se cojesc, senzație de strângere;
  • Ten sensibil – pielea prezintă zone roșii sau iritate, sensibile la atingere;
  • Ten mixt – pielea este o combinație de ten gras și ten normal (de obicei zona T – bărbie, nas, frunte – este cea care prezintă o secreție de sebum mai puternică)
  • Ten normal – pielea care nu este nici grasă, nici uscată. Nu se irită ușor și nu are pori dilatați.

Acum, că ai identificat tipul tău de ten, iată în continuare care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rutină de îngrijire corectă a tenului:

Pasul 1: Curățarea și demachierea

O regulă de bază este să-ți cureți tenul de două ori pe zi, dimineața (ca să îndepărtezi urmele de transpirație și de sebum) și seara, pentru a îndepărta machiajul, praful, excesul de sebum. În cazul în care ai pielea uscată/sensibilă, este recomandat să folosești mai degrabă un demachiant sau o apă micelară, decât un gel de curățate sau produse pe bază de săpun.

Produsul pentru curățarea tenului ar trebui să fie blând, fără parfumuri artificiale, fără ingrediente care să favorizeze iritațiile. Nu ar strica să aibă în componență compuși pentru hidratare (cum ar fi ceramidele sau glicerina).

eco-cosmetics-10-off-blog

Pasul 2: Tonifierea

Multe persoane nu folosesc loțiuni tonice deoarece nu știu exact la ce ajută. Tonicul are rolul de a curăța eventualele resturi de machiaj sau alte impurități și de a închide porii. Loțiunea tonică te ajută în special atunci când ai tenul mixt sau gras, cu pori dilatați, pentru că oferă o curățare mai profundă, înlătură excesul de sebum, reduce dimensiunea porilor și previne apariția punctelor negre și a acneei.

Alege tonerul potrivit tipului tău de ten și ferește-te de acele produse care conțin alcool sau alte substanțe chimice nocive. Aplică tonerul pe o dischetă demachiantă și șterge blând tenul, insitând în special pe zona T și pe zonele cu pori dilatați.

 

Pasul 3: Hidratarea

La fel ca în cazul produselor destinate curățării tenului, nici crema hidratantă nu ar trebui să conțină arome artificiale și nici uleiuri esențiale, astfel încât să fie adecvate și pentru pielea foarte sensibilă sau predispusă la acnee.

Printre ingredientele prezente într-un produs de hidratare ar trebui să se regăsească:

  1. Acidul hialuronic - Util pentru a restabili hidratarea și pentru a întineri pielea
  2. Ceramidele- Sunt foarte importante pentru păstrarea sănătății pielii, pentru crearea acelei bariere naturale de protecție, inclusiv în caz de eczeme sau de piele uscată
  3. Vitamina C - Are rol antioxidant și contribuie la o piele mai strălucitoare

Un criteriu foarte important când alegi o cremă hidratantă este ca aceasta să se adreseze problemelor pielii tale. De pildă, și în cazul tenului gras hidratarea este esențială pentru a nu se ajunge la uscare și la sensibilizare. În același timp, curățarea excesivă, fără aplicarea unui produs de hidratare, poate conduce la o producere excesivă de sebum. Persoanele cu tenul gras ar trebui să se orienteze spre produse non-comedogenice, menite să împiedice blocarea porilor și apariția acneei.

Aplică crema hidratantă dimineața și seara, pe tenul curățat în prealabil, și masează cu mișcări blânde până când produsul este absorbit în piele.

 

 

Pasul 4: Exfolierea și masca hidratantă

Este indicat ca o dată pe săptămână să încluzi în rutina ta de îngrijire un exfoliant.

După curățarea tenului, aplică exfoliantul pe pielea umedă, masează ușor și apoi clătește cu apă călduță. Prin exfoliere se elimină celulele moarte de la nivelul pielii, tenul este mai bine vascularizat și accelerăm, astfel, procesul de regenerare. Există două tipuri de exfoliere:

Exfolierea fizică - se face de obicei cu ajutorul unui scrub. Pur și simplu vor fi îndepărtate, manual, celulele moarte, excesul de sebum și alte reziduuri. Dacă ai un ten sensibil evită acest tip de exfoliere, deoarece poate cauza spargerea capilarelor și poate favoriza iritațiile.

Exfolierea chimică - cu ajutorul unor produse cosmetice pe bază de AHAs (alpha hydroxy acizi) și BHAs (beta hydroxy acizi). Acest tip de exfoliere stimulează producerea de colagen și reînnoirea celulară, înviorând pielea.

După exfoliere, aplică o mască cu un conținut crescut de substanțe active, care oferă tenului îngrijire maximă. Alege tipul de mască facială în funcție de nevoile reale ale tenului tău. Tenul tău necesită mai multă hidratare sau te-ar ajuta mai mult o mască purificatoare, pentru curățarea tenului problematic? Cel mai bine este să recurgi la cele care au roluri variate (cum ar fi pentru curățarea, hidratarea, calmarea și pentru conferirea strălucirii). Masca șervețel este o alegere foarte bună, este foarte ușor de folosit și poți încerca mai multe variante, fiind mult mai convenabilă ca preț.

Citește și Colagenul lichid lipozomal. Este cu adevărat eficient împotriva îmbătrânirii pielii?

Pasul 5: Protecția solară

Razele soarelui au devenit tot mai puternice și mai periculoase. Dacă o expunere limitată la soare, la orele dimineții, este foarte benefică pentru producerea de vitamina D în organism, la orele amiezii, atunci când soarele este foarte puternic, nu este deloc indicat să ieși din casă fără o cremă de protecție solară. În plus, se știe că razele solare favorizează apariția petelor, a ridurilor și, în unele cazuri, chiar a cancerului de piele.

Îți recomand să aplici zilnic pe față, pe gât și pe decolteu, dar și pe alte zone expuse la soare, o cremă cu factor de protecție ridicată (SPF 30 sau chiar 50), înainte de a ieși din casă.

Pentru a-ți face o idee mai clară despre produsele de protecție solară, trebuie să știi că există pe piață mai multe variante:

Dacă dorești, poți adăuga în rutina ta zilnică de îngrijire și alți pași. Poți folosi, de exemplu, un ser antirid. Sunt ideale cele cu formule pe bază de acid hialuronic și de vitamina C, pe care ar fi bine să le aplici sub produsului de hidratare (se recomandă să se aplice produsele cu consistență mai subțire sub cele cu consistență mai densă).

Așa cum îți spuneam, este important să alegi produse ce conțin ingrediente blânde, fără parfumuri artificiale și încearcă produsele noi treptat. De asemenea, nu ar trebui să faci exces în privința testării noilor produse. Ai răbdare să vezi cum reacționează pielea la un anumit produs (cam 2-3 luni). Desigur, în cazul în care te vei confrunta cu alergii sau iritații, este indicat să renunți imediat la acel produs.

Dermatologii insistă, de asemenea, asupra perseverenței în privința rutinei de îngrijire a pielii. Așadar, este foarte important să aplici zilnic acești pași esențiali, atât dimineața cât și seara, înainte de culcare. Numai așa te vei putea bucura de rezultatele bune și le vei menține timp îndelungat.

Pentru că, atunci când descoperim produse naturale, eficiente și de calitate, nu ne ferim să vi le recomandăm și vouă, aș vrea să-ți fac cunoscută o marcă coreeană de îngrijire a pielii. 

Produsele cosmetice ARIUL, recunoscute la nivel mondial, conferă protecție și îngrijire tenului afectat de stresul vieții moderne, prin valorificarea forței ingredientelor naturale. Gama de produse Ariul conține: demachiant și apă micelară pentru curățare și demachiere, loțiune calmantă, exfoliant, măști de față tip șervețel, creme hidrante și antirid, seruri antirid etc.

Descoperă produsele cosmetice naturale Ariul sau participă la provocarea Săptămâna Beauty Ariul - Ritual intensiv 7 zile

 

 

 

***

Articol scris de Alina Mihalache - echipa VVV

 

#ingrijirea tenului

Ce au mai parcurs alti cititori...

Vrei o piele sănătoasă și frumoasă? Îngrijește-ți pielea prin nutriție și stil de viață sănătos!
Scrub dulce pentru ten
8 probleme ale pielii pe care le poți trata cu miere de Manuka
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101