Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Când constipaţia poate deveni periculoasă

Când constipaţia poate deveni periculoasă

Daca apare des sau daca devine ceea ce specialistii numesc constipatie cronica, aceasta poate genera probleme grave de sanatate. Afla de ce este foarte important sa tratezi la timp constipatia.

Dupa ce nutrientii sunt absorbiti din alimentele pe care le consumam, resturile nedigerate si reziduurile alcatuiesc materia fecala, care se depoziteaza temporar in colon. Cand o persoana este constipata, resturile fecale nu se elimina normal si se acumuleaza. 

Constipatia poate sa apara din mai multe cauze. Cele mai comune sunt deshidratarea, fibre insuficiente in alimentatie, stres. Ocazional, constipatia nu prezinta un pericol. Daca apare des, insa, sau daca devine ceea ce specialistii numesc constipatie cronica, poate genera probleme grave de sanatate.

Tensiunea marita si atacul de cord

Tensiunea marita indica o presiune mai mare decat cea normala, pe care sangele o exercita asupra vaselor de sange. Aceasta presiune marita poate afecta peretii vaselor de sange, facandu-le mai predispuse la acumularea de colesterol care, la randul sau, favorizeaza formarea de trombocite si cheaguri, ducand la aparitia de blocaje pe vase.

Cand fluxul sanguin catre inima este compromis, lipsa de oxigen poate cauza un atac de cord.

Nu exista o relatie cauzala dovedita stiintific intre constipatie si hipertensiune. Insa presiunea sangelui poate creste la o persoana care se forteaza sa elimine scaunul, mai ales in cazul constipatiei. Asocierea dintre hipertensiune si constipatie, mai ales la o persoana cu o boala cardiaca, poate fi atribuita fortarii excesive sau frecvente, care mareste riscul de atac de cord.

Alimentatiile bogate in sare si grasimi se numara printre cauzele cunoscute atat ale hipertensiunii cat si ale constipatiei.

Formarea hemoroizilor

Hemoroizii sunt mase mari si vinetii care se formeaza pe canalul anal ca urmare a dilatarii si rupturii unei vene rectale. Acestia sunt clasificati in interni si externi, in functie de locatie. Hemoroizii externi se formeaza in exteriorul canalului anal si au aspectul unor protuberante ca un ciorchine, acoperite cu un strat de mucus. Hemoroizii interni se gasesc in interiorul canalului anal.

Cand o persoana este des constipata, hemoroizii pot sa apara din cauza fortarii. Astfel, venele rectale se dilata in urma efortului si se pot rupe si sangera. Inflamatia rezultata ia forma hemoroizilor, care pot fi durerosi si insotiti de mancarimi.

Impactarea fecala si colonul toxic

Colonul raspunde de ultima faza a digestiei, care include reabsorbtia celei mai mari parti de lichid ce ramane in reziduul fecal. In cazul constipatiei, materia fecala ramane impactata in rect si in zona de la terminatia colonului, numita sigmoid. Cu cat resturile fecale raman mai mult in rect si sigmoid, cu atat absorb mai multe lichide si fac materia fecala sa se intareasca si sa se elimine mai greu. Acest fenomen poarta numele de impactare fecala. Conditia poate duce la iritarea colonului si la infectii.

Materia fecala contine bacterii si substante reziduale ramase in urma procesului digestiv. O acumulare constanta poate duce la o distensie si chiar la ruptura colonului, ceea ce poate fi foarte periculos. Infectia colonului poate duce la o inflamare accentuata si o stare numita megacolon toxic, pe cand ruptura poate elibera reziduurile si bacteriile in alte zone din abdomen, situatie ce ameninta viata.

Prolapsul rectal si fisurile anale

Prolapsul rectal, sau slabirea tesutului rectal si lasarea acestuia pana cand iese din anus si poate fi vizibil, este o posibila consecinta a constipatiei cronice. Apare de obicei ca o protruzie sub forma de proboscida care trece printre muschii sfincterului anal.

In timpul defecatiei, materia fecala este impinsa in mod normal prin rect si eliminata prin anus. In cazul constipatiei, materia fecala se intareste si este impinsa afara cu dificultate. Cand constipatia devine cronica si au loc fortari frecvente pentru eliminarea scaunului, rectul aluneca in cele din urma din pozitia lui normala si iese afara din anus.

Deseori aceasta protruzie este temporara si revine la loc dupa defecatie. Sunt, insa, si cazuri in care protruzia devine permanenta si poate fi insotita de scurgeri mucilaginoase. Nu este o conditie care ameninta viata, insa este una extrem de jenanta.

Fisurile anale sau rupturile de membrana ale canalului anal pot fi si ele cauzate de o incordare excesiva in timpul constipatiei. In mod normal, in timpul tranzitului intestinal, materia fecala trece usor iar muschii sfincterului anal se relaxeaza, pentru ca scaunul este relativ moale datorita lichidului pe care il contine chiar si dupa digestie.

Insa atunci cand materia fecala se acumuleaza in sigmoid si rect in timpul constipatiei, unde apa este in mod continuu reabsorbita, intarind scaunul, acesta devine dificil de eliminat. Incordarea din timpul defecatiei poate rupe canalul anal, ducand la aparitia durerilor si a sangerarilor.

Află Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural

Concluzii

O alimentatie echilibrata este esentiala. O alimentatie bogata in fibre provenite din legume si fructe proaspete si cereale integrale contribuie la o functionare buna a sistemului digestiv si la normalizarea tranzitului intestinal. În acest articol poți afla ce alimente constipă și ce să mănânci în schimb.

Luand in considerare riscurile implicate de constipatie, se pot lua masuri pentru prevenirea ei, mai ales in cazul celor care sufera de hipertensiune. Si, de asemenea, nu trebuie neglijat consumul zilnic de lichide si exercitiile fizice regulate.

Descopera remediile naturale pentru constipatie si digestie usoara din magazinul VVV.

 

 

SURSE

http://www.organiclifestylemagazine.com/how-constipation-becomes-dangerous

#colon #constipatie #deshidratare #fibre #hemoroizi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce efecte are constipatia asupra corpului si cum se poate vindeca in mod natural
Cum sa tratezi colita ulceroasa: alimente, suplimente si remedii naturale
5 categorii de alimente care constipă și ce să mănânci când ești constipat

Ce spun cititorii despre "Când constipaţia poate deveni periculoasă"

nicolae victor ion12 April 2020 00:22Raspunde

Buna am o rugaminte ce trebui sa fac la un copil de varsta 5 ani na esit la bai de 3 zale

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101