Ce este, mai exact, materia fecala?
Ei bine, 75 % este apa, iar restul contine:
- Bacterii moarte care au contribuit la digestia alimentelor consumate
- Bacterii vii
- Grasimi
- Fibre
- Reziduuri din alimente
- Colesterol
- Membrane celulare
- Proteine
- Saruri
- Substante eliminate de ficat, inclusiv mucus
Intr-un articol anterior, 5 moduri in care scaunul iti spune cum stai cu sanatatea, am precizat semnele unui scaun normal – culoarea, dimensiunea, forma, mirosul. Scaunul perfect are de obicei forma unui sarpe, culoarea maro, diametrul de 2.5-5 cm si lungimea de pana la 4-5 cm. Ar trebui sa aiba un miros moderat (nu unul care sa te faca pe tine si pe toti cei din casa sa lesine).
Pe langa aspect, regularitatea scaunului este un alt element important al sanatatii digestive. Desi parerile sunt impartite in aceasta privinta, majoritatea sunt de acord ca un scaun regulat inseamna intre unul si trei scaune pe zi.
Patru sau mai multe scaune pe zi se considera diaree (scaunele sunt lichide sau foarte moi). Sub doua sau trei scaune pe saptamana se considera constipatie (scaunele sunt mai tari si dificil de expulzat).
Află Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural
Pericolele constipatiei
Da, constipatia este o neplacere, insa este mai mult decat atat si trebuie tratata cu seriozitate atunci cand apare. Constipatia sta la baza unor afectiuni foarte grave, printre care si cancerul colorectal.
Colonul este menit sa suporte o cantitate destul de mica de materii fecale aflata in tranzit, iar cand acestea nu se elimina normal, colonul ajunge sa gazduiasca pana la 10 kg sau mai mult de materii fecale toxice.
Constipatia poate fi si un simptom de disbacterioza - o afectiune care apare atunci cand flora intestinala e moarta sau lipseste cu totul. Flora intestinala sanatoasa este necesara pentru protejarea colonului de patogenii care pot cauza inflamatii. De asemenea, produce vitaminele B si K- necesare pentru coagularea sangelui si protejarea imunitatii. In plus, bacteriile ajuta la mentinerea scaunului moale si umed.
Constipatia poate avea un impact negativ si asupra sanatatii genito urinare – mai ales la femei, unde intestinul gros si organele reproductive sunt atat de apropiate. Problemele ce pot aparea includ presiunea excesiva asupra uterului, incontinenta fecala si chiar pierderea sarcinii din cauza fortarii.
Lipsa unor scaune regulate interfereaza cu buna functionarea a sistemelor cardiovascular, endocrin si imunitar. De fapt, s-a demonstrat chiar ca o constipatie cronica te poate ucide. Intr-adevar fortarea de a avea scaun poate cauza aritmii cardiace fatale la unele persoane.
Elvis Presley si John Wayne se pare ca sufereau de constipatie cronica, afectiune ce pare sa fi jucat un rol important in moartea acestora. Desi numarul de persoane care au murit efectiv din cauza constipatiei este foarte mic - sunt milioane care sufera si au multe neplaceri din cauza ei.
Ce cauzeaza constipatia?
Pentru a rezolva o problema este bine sa cauti cauza - ce anume duce la aparitia constipatiei? Sunt mai multe motive, dar iata cateva dintre acestea:
Antiacidele
Esti un consumator inrait de antiacide? Multe dintre aceste medicamente, asa-numite remedii pentru arsuri, contin aluminiu, care cauzeaza constipatia. Este o idee mult mai buna sa folosesti un remediu natural pentru aciditate, cum ar fi otetul din cidru de mere. Adauga doua lingurite de otet din cidru de mere la un pahar de apa (cca 200 ml) si bea-l inainte de masa.
Citeste mai multe despre categoriile de alimente care constipă si ce sa mananci in schimb.
Stresul
Stresul afecteaza corpul in multe feluri negative, inclusiv prin reactia de lupta sau fugi care poate duce la constipatie. In plus, persoanele care sufera de stres in mod frecvent au si o alimentatie saraca nutritiv, ce le poate compromite functia digestiva.
Daca suferi de stres, incearca sa incluzi in stilul tau de viata cateva dintre aceste obiceiuri sanatoase:
- Dormi suficient
- Petrece timp cu familia si prietenii (doar daca nu sunt ei sursa ta de stres!)
- Fa zilnic sport pentru a elibera "hormonii fericirii”
- Respira adanc – chiar si cateva exercitii de respiratie adanca zilnic te pot ajuta sa-ti recapeti puterea de concentrare si energia
- Practica meditatia – sau cel putin petrece putin timp in liniste in fiecare zi, pentru a-ti limpezi gandurile
Medicamentele pentru tensiune arteriala
Medicamentele pentru reglarea tensiunii au o serie de efecte secundare - printre care si constipatia. Daca suferi de constipatie si iei acest tip de medicamente, vorbeste cu medicul sa vezi daca nu iti poate prescrie o alternativa mai sanatoasa. In plus, exista si cateva alimente cu impact pozitiv asupra reglarii presiunii arteriale:
- Suc de sfecla - Sucul de sfecla este una dintre sursele cele mai bogate in antioxidanti si nitrati naturali, care stimuleaza circulatia sangelui in corp, muschi, creier si inima.
- Usturoi crud – Bolile cardiovasculare sunt de regula mai scazute la populatiile care consuma cantitati mari de usturoi, iar studiile arata ca usturoiul crud are abilitatea de a reduce presiunea arteriala ridicata.
- Ceaiul negru -Un studiu publicat in 23 ianuarie 2012 in Arhivele de medicina interna arata ca persoanele care au consumat trei cani de ceai negru in fiecare zi si-au redus presiunea arteriala in medie cu doua pana la trei puncte.
Deshidratarea
Daca bei putin apa vei avea dificultati cu eliminarea scaunului. Iar un consum insuficient de apa pe o perioada de timp indelungata poate declansa constipatia cronica.
Alte simptome ale deshidratarii:
- Gura uscata
- Dureri de cap
- Ameteala
- Presiune arteriala scazuta
- Oboseala musculara
- Piele uscata si rece
- Sete
- Lipsa urinei
- Urina de culoare galben inchis/maro si puternic mirositoare
Unii specialisti din domeniul sanatatii recomanda cel putin zece pahare de apa pe zi, in timp ce altii recomanda o cantitate egala cu jumatate din greutatea corpului tau in uncii (1 uncie = cca 30 ml).
Desigur, daca faci sport sau petreci timp in aer liber la temperaturi ridicate trebuie sa inlocuiesti apa pe care o pierzi prin transpiratie. Poti face si urmatorul test: trage de pielea de pe mana si vezi daca pielea isi revine rapid. Daca ramane in aceeasi pozitie un timp, trebuie sa-ti faci plinul cu apa, inseamna ca rezervele tale sunt epuizate. Evita bauturile carbogazoase si alte bauturi dulci si consuma multa apa - corpul tau iti va fi recunoscator.
Prea multe lactate
S-a dovedit ca prea multe lactate pot cauza constipatia – in special la copii. Daca vei consuma prea multe lactate si carne, dar putine fibre, e posibil sa-ti ingreuneze digestia. Consuma o dieta bogata in legume proaspete si grasimi sanatoase, precum uleiul de masline si de cocos.
Pe langa acestea, lactatele si carnea trebuie sa provina de la surse cat mai naturale. Incearca sa consumi cateva mese fara carne in fiecare saptamana si cantitati limitate de carne, dar si acestea de la vaci hranite cu iarba si pui crescuti liber, precum si produse lactate organice.
Pot exista multe alte cauze ale constipatiei - insa cele de mai sus pot constitui un bun inceput. De indata ce corpul isi recapata echilibrul problemele digestive vor fi de domeniul trecutului. Desigur, daca suferi de constipatie severa si ai si alte simptome, cel mai bine este sa consulti un specialist.
Iata cateva remedii naturale pentru imbunatatirea tranzitului si a digestiei. Mai multe produse poti gasi aici: https://viataverdeviu.ro/remedii-naturale-tranzit-digestie
Foarte bun articolul, acopera toate aspectele, nu stiu daca cineva ar putea face unul mai complet. Sper sa inteleaga lumea inainte de a ajunge la complicatii! la mine functioneaza mereu smochinele!
Am auzit de cineva care a murit (stop cardiac) la toaleta. Asa ca nu e de gluma. Si avea in jur de 40 de ani, nu 90!
O metoda foarte buna este mierea cruda, luata dimineata pe stomacul gol, dar si polenul crud de prun.