Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Un pahar de apa la ora potrivita poate sa faca copiii mai destepti

Un pahar de apa la ora potrivita poate sa faca copiii mai destepti

Majoritatea copiilor nu beau destula apa si ajung la scoala intr-o stare de usoara deshidratare care ar putea afecta negativ performantele lor scolare. Prevenirea deshidratarii celulare este o chestiune de integritate a functiilor hormonala, imunita

Majoritatea copiilor nu beau destula apa si ajung la scoala intr-o stare de usoara deshidratare care ar putea afecta negativ performantele lor scolare.

Prevenirea deshidratarii celulare este o chestiune de integritate a functiilor hormonala, imunitara, neurologica, cardiovasculara, gastrointestinala, musculara si scheletala Asa ca cercetatorii au incercat recent sa determine starea de hidratare a copiilor sanatosi din SUA. Au fost obtinute mostre de urina de la grupuri de copii intre 9-11 ani din Los Angeles si Manhatan care se aflau in drum spre scoala pentru a vedea ce fac ei.

Studiul a fost motivat de alte studii recente din Israel care au aratat ca de fapt copiii nu par sa se hidrateze destul. Dar Israelul este in desert, deci cercetatorii au vrut sa repete studiul in conditii mai racoroase si mai putin aride. Dar s-a dovedit ca pustii americani au iesit la fel de rau ca si cei israelieni.copii apa

Urina de la aproape doua treimi dintre pustii americani studiati a fost considerata prea concentrata, un indicator care arata ca erau deshidratati. De ce? Nu beau destula apa.

Trei sferturi din copii nu beau apa in intervalul dintre trezire si plecarea la scoala.

Studiile arata ca acei copii aflati intr-o stare de usoara deshidratare pot beneficia de pe urma bautului de apa si ar putea chiar sa isi imbunatateasca performanta cognitiva.
Dar majoritatea lor mananca micul dejun, deci ar trebui sa bea ceva. Problema este ca celelalte bauturi nu sunt la fel de hidratante. Nivelele de sodiu, zaharuri si aminoacizi din lapte si suc pot usca si contracta celulele si pot declansa eliberarea unui hormon care stimuleaza deshidratarea.

Si cu toate astea, ce daca? Exista vreun impact negativ real al usoarei deshidratari asupra abilitatii cuiva de a face fata activitatilor scolare? Din punct de vedere istoric, majoritatea studiilor asupra hidratarii si functionarii mentale au fost facute pe adulti in conditii extreme, cum a fost cu oameni facand miscare la 45 gr. Celsius, sau prin a da oamenilor diuretice puternice precum Lasix si punandu-i apoi pe o banda de alergat. Majoritatea studiilor asupra hidratarii si performantei cognitive au fost facute asupra personalului militar pentru a evalua capacitatea soldatilor de a actiona in circumstante extreme. Este usor de imaginat ca un soldat luptand in desert cu un rucsac greu si un costum de protectie ar trebui sa fie in culmea capacitatilor lui fizice si cognitive. Este totusi foarte dificil sa traduci aceasta cunoastere in circumstantele normale ale vietii reale. Trei noi studii au schimbat insa acum lucrurile.

Au fost studii simple. Cercetatorii au luat un grup de copii de scoala, i-au alocat aleatoriu ca sa bea sa nu o cana de apa, si apoi le-au dat un test pentru ca sa vada cine il va face cel mai bine. Si castigatorul a fost... grupul care a baut o cana de apa. Concluzia: “rezultatele prezentului studiu sugereaza ca pana si copiii intr-o stare de deshidratare usoara, nu indusa prin privare intentionata de apa, sau prin stres caloric, si traind intr-un climat rece, pot beneficia de bautul a mai multa apa si imbunatatirea performantei lor cognitive”.

Deci apa si-a facut treaba pentru cei din clasa a II-a si a III-a, dar cei din clasa I? Acelasi proiect experimental, dar de data aceasta, in loc de a-i forta pe pustii din grupul cu apa ca sa bea o cana, grupului cu apa i s-a dat niste apa si li s-a spus sa bea cat de mult doreau, si din nou s-a gasit o semnificativa imbunatatire in realizarea diferitelor sarcini, ducand la aceeasi concluzie: “Chiar si in conditii de usoara deshidratare... performanta cognitiva a copiilor poate fi imbunatatita prin bautul de apa”.

Cel mai recent studiu care a aparut este cel mai cuprinzator ca volum de date. Si acesta a gasit ca o remarcabila proportie dintre copii erau intr-o stare de usoara deshidratare voluntara la inceputul zilei scolare si a gasit iarasi o semnificativa corelare negativa intre deshidratare si, ca exemplu, capacitatea de reamintire a numerelor. Cercetatorii au oferit unui grup ales la intamplare niste apa, iar acei pusti in medie s-au simtit mai bine si au indeplinit mai bine sarcinile. “Pentru a concluziona... [usoara deshidratare] este o stare nefavorabila care ar putea face ziua scolara mai epuizanta pentru copii”.

Chiar si doctorii adesea esueaza in a face legatura. O monitorizare recenta a descoperit ca profesionistii din domeniul sanatatii nu au fost in stare sa recunoasca cu acuratete importanta hidratarii adecvate pentru sanatatea mentala. Cui i-ar pasa de importanta hidratarii umane indeajuns pentru a face o monitorizare? Un “Institut pentru Hidratare” partial finantat de... Cola.

Aceste trei noi studii au gasit ca bautul a avut ca rezultat o imbunatatire semnificativa in performanta cognitiva, dar nu bautul de Cola. Si nu cu Ritalin sau vreun medicament nou. Doar apa simpla. Ganditi-va cat de multi bani ar face fabricantii de medicamente daca ar putea vinde pastile de zahar, dar ar spune copiilor sa ia pastila falsa cu... un pahar de apa.
Aceasta este una dintre acele descoperiri deschizatoare de drumuri care probabil nu vor vedea niciodata lumina zilei, deoarece nu exista nici un motiv pentru promovare comerciala. Garantam ca vom fi asaltati cu reclame despre toate noile medicamente si progrese in chirurgie, deoarece sunt afaceri mari in spatele informarii cu caracter comercial. Dar cine profita de pe urma unui pahar cu apa? Sau chiar broccoli, daca tot a venit vorba? Acesta este unul dintre motivele pentru care am creat www.viataverdeviu.ro, pentru a aduce la lumina toate descoperirile care altfel ar ajunge ingropate in subsolul bibliotecii medicale (sau, tot mai mult, in vaste baze de date private).

Continutul de apa al alimentelor vegetale ar putea explica de ce aceia care mananca o dieta bazata pe plante sunt in medie asa de zvelti. Precum fibrele, apa est o sursa de nutritie fara calorii.

Pentru mai multe informatii de acest gen cititi articolele din sectiunea "Copii sanatosi" de pe site-ul nostru.

Surse pentru acest articol cuprind:

http://www.care2.com/greenliving/does-a-drink-of-water-make-kids-smarter.html - copii sanatosi cu un pahar de apa

#aminoacizi #apa #apa misterul vietii #apa viata #bautul apei #copii #copii sanatosi #deshidratare #hidratare #misterul vietii #miti #retentie #sodiu #studiu #zaharuri

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce se intampla daca bei numai apa timp de 30 de zile
Simptome de deshidratare - Bei suficienta apa?
Regulile de fier ale medicinei de care doctorii ar trebui sa tina cont
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101