Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cum sa tratezi colita ulceroasa: alimente, suplimente si remedii naturale

Cum sa tratezi colita ulceroasa: alimente, suplimente si remedii naturale

Colita ulceroasa este o boala intestinala de natura inflamatorie care cauzeaza o inflamatie de durata si simptome specifice ulcerului sau dureri la nivelul tractului digestiv. Afla care sunt simptomele, cauzele si remediile naturale benefice in tratamentul colitei ulceroase.

Colita ulceroasa este o boala intestinala de natura inflamatorie care cauzeaza o inflamatie de durata si simptome specifice ulcerului sau dureri la nivelul tractului digestiv. Boala afecteaza membrana interioara a intestinului gros si a rectului.

Aceasta poate poate ajunge sa fie extenuanta si uneori poate produce complicatii care sa ameninte chiar si viata. Colita ulceroasa duce la ingustarea intestinelor, ingreunand tranzitul intestinal. De asemenea, poate cauza si alte simptome, precum inflamarea colonului, diaree severa, dureri articulare si cicatrizarea tuburilor biliare si a pancreasului.

Colita ulceroasa incepe cu simptome usoare, care se agraveaza odata cu trecerea timpului si pot fi prezente o perioada, apoi pot disparea pentru a reaparea dupa cateva saptamani sau chiar ani. Desi nu exista un remediu cunoscut pentru colita ulceroasa, sunt multe tratamente naturiste care pot reduce semnificativ simptomele si semnele de boala si care pot face ca boala sa intre in remisie pe termen lung.

Simptomele colitei ulceroase

Simptomele colitei ulceroase pot varia, in functie de severitatea inflamatiei si de localizarea acesteia; de obicei ele se dezvolta in timp. Cele mai multe persoane care sufera de aceasta boala manifesta simptome usoare pana la moderate, insa progresul colitei ulceroase variaza de la persoana la persoana si poate intra in remisie pentru perioade lungi. Simptomele depind de localizarea inflamatiei care declanseaza afectiunea. Cei care sufera de colita ulceroasa pot avea urmatoarele semne si simptome:

Colita ulceroasa este o boala care dezvolta si alte probleme de sanatate si complicatii, printre care se numara si urmatoarele:

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogTransport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog
 

Cauze principale de dezvoltare a colitei ulceroase

Alimentatia si stresul au fost mereu considerate cauze principale ale colitei ulceroase, insa recent doctorii au ajuns la concluzia ca acesti factori nu fac decat sa agraveze o inflamatie existenta, nu sa o cauzeze. O posibila cauza este o disfunctie a sistemului imunitar. Cand acesta incearca sa elimine un virus sau o bacterie nociva din corp, raspunsul imunitar anormal determina sistemul imunitar sa atace celulele din tractul digestiv.

Colita ulceroasa apare de obicei inainte de 30 de ani, dar au fost si cazuri in care boala nu s-a manifestat decat dupa varsta de 60. Exista un risc marit de dezvoltare a bolii daca unul dintre parinti sau o ruda apropiata sufera deja de aceasta boala.

Un alt factor de risc major este utilizarea unui medicament prescris pentru acneea chistica cicatrizanta, numit isotretinoin. O serie de studii publicate in Revista americana de gastroenterologie au stabilit o legatura intre aparitia bolii si isotretinoin.

Stresul poate amplifica boala. Este important sa se evite stresul, in special stresul cronic, prin sport, stretching si tehnici de relaxare si respiratie.

Tratarea pe cale naturala a colitei ulceroase

Tratamentul conventional pentru colita ulceroasa este unul medicamentos sau chirurgical, iar, conform unei analize efectuate la Scoala Medicala din Harvard, in prima faza se prescriu medicamente antiinflamatorii. Doua dintre cele mai frecvent utilizate sunt aminosalicilate si corticosteroide. Desi acestea pot fi eficiente in reducerea simptomelor de colita ulceroasa, ele sunt insotite de o serie de efecte secundare.

 

De exemplu, unele aminosalicilate, respectiv mesalamine, balsalazide si olsalazine au fost asociate cu probleme renale si pancreatice. Corticosteroizii, prescrisi pacientilor cu simptome moderate pana la grave, au numeroase efecte secundare, printre care umflarea fetei, par facial excesiv, transpiratii nocturne, insomnie si hiperactivitate.

Efecte secundare mai grave includ tensiune marita, diabet, osteoporoza, fracturi osoase, cataracta, glaucom si sanse marite de infectie. De aceea, acest tip de medicamente si tratamente conventionale nu se folosesc pe perioade lungi de timp.

Un alt tip de tratament pentru colita ulceroasa este cel cu  medicamente imunosupresive.. Acestea suprima raspunsul sistemului imunitar care a declansat de la bun inceput inflamatia. Conform unui studiu publicat in Bolile digestive, tratamentul standard folosit pentru colita ulceroasa are ca scop scaderea si mentinerea sub control a simptomelor si inflamatiei mucoaselor.

Principalul indicator folosit de medici pentru stabilirea tratamentului este gravitatea si raspandirea inflamatiei. Alte tratamente includ antibiotice, prescrise in caz de febra, medicamente antidiareice, anestezice si suplimente cu fier, atunci cand apar sangerari cronice intestinale care pot cauza anemie. Insa utilizarea prelungita a antibioticelor poate dezvolta o rezistenta a corpului la antibiotice, pe langa alte riscuri pe care le implica administrarea acestora.

In cazuri grave, colita ulceroasa poate fi inlaturata chirurgical, ceea ce implica scoaterea intregului colon si a rectului. Dupa cum arata un studiu de cercetare stiintifica publicat in Tratamentul Chirurgical, ratiunea care sta la baza tratamentului chirurgical este ca boala ramane blocata la nivelul colonului si al rectului, iar prin inlaturarea acestora, se elimina si boala.

In majoritatea cazurilor, interventia implica o procedura numita anastomoza ileoanala, in urma careia nu este nevoie ca pacientul sa poarte un saculet pentru colectarea scaunului. In acest caz este anexata o valva la capatul intestinului subtire si apoi atasata direct la anus, pentru a putea fi eliminate deseurile. In unele cazuri, chirurgul poate crea o deschidere permanenta in abdomen astfel incat scaunul sa ajunga direct in saculetul anexat.

Pentru tratarea colitei ulceroase in mod natural este important de inteles ca vindecarea are in vedere in principal regimul alimentar. Sunt alimente care declanseaza un raspuns imunitar agresiv si inflamatoriu in tractul digestiv si acestea trebuie identificate si inlaturate. Alimentele care pot ridica probleme includ produsele lactate, alimentele condimentate si zaharul rafinat. Iar alimentele care reduc inflamatia si contribuie la o mai buna absorbtie a nutrientilor sunt cele ce contin omega-3 si probiotice.

Sportul este, de asemenea, un factor important in tratarea colitei ulceroase, pentru ca beneficiile acestuia au o acoperire foarte larga. Sportul de intensitate moderata poate reduce stresul, o cauza de baza in aceasta boala inflamatorie. Sportul (in special yoga si inotul) stimuleaza si digestia si sistemul imunitar si relaxeaza.

Relaxarea este un element vital in combaterea colitei ulceroase pentru ca linisteste corpul si favorizeaza digestia alimentelor. Medicamentele, exercitiile de stretching si de respiratie pot imbunatati circulatia, pot regla sistemul digestiv si scoate corpul din starea de incordare si reactie (lupta-sau-fugi).

colita ulceroasa
Sursa foto : http://goo.gl/P7bBvl

Alimente care agraveaza colita ulceroasa 

Alimentele care pot agrava colita ulceroasa depind in general de persoana si de localizarea inflamatiei. Sunt persoane care digera cu dificultate fibrele si in acest caz se adopta un asa-numit regim alimentar cu reziduuri reduse din care se elimina nucile, semintele, cerealele integrale si cruditatile. Acesta poate ameliora durerile si crampele, insa nu elimina inflamatia.

Daca fructele si legumele crude provoaca disconfort, acestea pot fi gatite la abur, coapte sau gatite la foc mic. Prin aceste metode legumele din familia cruciferelor, precum varza, broccoli, conopida, sunt mai usor de digerat. Alte produse ce pot cauza probleme includ alimentele grase si condimentate, bauturile cu cofeina si cele carbogazoase.

Iata ce produse ar putea cauza probleme persoanelor care sufera de colita ulceroasa:

 

Regimul alimentar in colita ulceroasa: alimente care trateaza colita ulceroasa

Studiile arata ca un acid gras omega 3 denumit acid eicosapentaenoic (sau EPA) are abilitatea de a combate inflamatia. Acesta blocheaza anumite substante chimice in corp, numite leukotriene. Uleiul de krill este o sursa buna de EPA si studiile arata ca este benefic in cantitati mari.

Un studiu de caz raportat in 2010 si publicat in Revista Societatii Regale de Medicina a relatat cazul unei femei de 38 de ani cu colita ulceroasa, care a folosit acizi grasi omega 3 ca parte a tratamentului. In 1998, la 27 de ani, aceasta a ajuns la urgenta dupa 10 zile de diaree cu sange si dureri abdominale. Raporta un numar de 15 scaune zilnic si pierduse aproape 3 kg. Suferea si de deshidratare clinica.

Dupa cateva saptamani in care tratamentul aplicat a dat numai rezultate pe termen scurt, pacienta a trecut pe un tratament pe baza de acizi grasi omega 3. Dozele de EPA si DHA  au fost bine tolerate si fara efecte secundare. Frecventa scaunelor s-a diminuat si in decurs de o saptamana s-a remediat si sangerarea rectala. Pacienta a continuat sa ia un gram de omega 3 si 2.4 grame de mesalazina, un medicament antiinflamator care nu a avut aceleasi efecte cand a fost administrat singur. Pacienta s-a recuperat dupa introducerea acizilor grasi omega 3 in regimul alimentar.

Probioticele sunt bacterii care acopera tractul digestiv si mentin abilitatea corpului de a absorbi nutrientii si a combate infectiile. Probioticele ajung sa domine numeric si elimina astfel bacteriile, drojdiile si ciupercile. De asemenea, creaza enzime care distrug bacteriile nocive care pot favoriza inflamatia si infectiile. Probioticele au puterea de a stimula sistemul imunitar si de a imbunatati functia digestiva.

Expertii in digestie sunt de parere ca flora intestinala ar trebui sa contina in proportie de 85 % bacterii bune si 15 % bacterii rele. Daca proportia se strica, apare o afectiune numita disbioza, ceea ce inseamna ca exista o cantitate prea mare dintr-o anumita ciuperca, drojdie sau bacterie care afecteaza corpul intr-un mod negativ. Consumand anumite tipuri de alimente si suplimente ce contin probiotice poti reface echilibrul acestei proportii.

Conform unui studiu revizuit de experti in domeniu, publicat in Gastroenterologie si hepatologie, s-a comparat efectul unui tratament pe baza de probiotice cu unul pe baza de mesalamine, un tip de medicamente folosite pentru reducerea inflamatiei in colita ulceroasa, si ambele au avut rezultate similare. In testele clinice, probioticele s-au dovedit eficiente in tratarea colitei ulceroase datorita abilitatii de a stimula mucusul si de a afecta sistemul imunitar al mucoaselor care declanseaza inflamatia.

Cele mai importante probiotice si alimente fermentate includ chefirul, varza murata, kimchi, natto, miso, kombucha si anumite suplimente.

Un simptom grav al colitei ulceroase este anemia, care apare cand corpul nu produce suficiente celule rosii. Ulcerul insotit de sangerari si diareea cu sange poate cauza anemia, care poate fi combatuta prin refacerea nivelului de fier din sange.

Pe langa prevenirea anemiei, fierul este si un nutrient necesar in mentinerea starii generale de sanatate, a energiei si a unui metabolism functional, pentru ca mentine sanatatea celulara si este implicat in multe functii enzimatice. 

Carenta de fier duce la incapacitatea de a produce suficiente celule rosii care transporta oxigen; de aceea, corpul depune eforturi de a transporta oxigen catre creier, tesuturi, muschi si celule, dand senzatia de epuizare si slabiciune. Alimente vegetale bogate in fier sunt : fasolea neagra, spanacul, varza furajera(kale) si semintele de chia.

Folatul este o alta vitamina importanta pentru cei ce sufera de colita ulceroasa pentru ca ajuta la crearea de noi celule, avand un rol semnificativ, mai ales in copierea si sintetizarea ADN-ului. Carenta de folat duce la anemie, o functie imunitara precara si la o digestie slaba.

Conform unei publicatii pentru Asociatia americana pentru cercetarile de cancer, suplimentarea cu folat poate reduce chiar si riscul de cancer si displazie colorectala la pacientii cu colita cronica ulceroasa. Alimente bogate in folat includ naut, linte, sparanghel, avocado, sfecla si broccoli. Acestea pot fi dificil de digerat daca sunt consumate in forma cruda, de aceea trebuie urmarita evolutia simptomelor dupa consum si, daca este nevoie, sa fie gatite la abur sau coapte.

Principala calitate a turmericului, sau a curcuminei, este abilitatea sa de a reduce inflamatia; este printre compusii cu cel mai eficient efect antiinflamator din lume! Multe persoane cu probleme digestive dezvolta intoleranta la tratamentele medicamentoase pentru ca flora stomacala este compromisa si medicamentele distrug efectiv captuseala mucoasa din interior.

O analiza mai atenta a studiilor care au evaluat abilitatea curcuminei de a gestiona bolile intestinale inflamatorii a aratat ca multi pacienti au putut renunta la corticosteroizii prescrisi ca urmare a imbunatatirii sanatatii cu ajutorul curcuminei. 

In multe cazuri de colita ulceroasa, corticosteroizii reduc durerea, insa afecteaza membrana stomacului in timp, ceea ce nu face decat sa inrautateasca situatia. Suplimentarea cu curcumina, insa, nu a avut  aceste efecte secundare si, datorita proprietatilor antiinflamatorii ale turmericului, a contribuit la vindecarea intestinelor si la multiplicare abacteriilor bune.

Conform Universitatii Centrului Medical din Maryland, capacitatile benefice ale turmericului pot preveni intrarea in remisie a colitei ulceroase. Intr-un studiu controlat cu placebo, dublu orb, persoane cu colita ulceroasa in remisie au primit fie curcumina fie placebo, pe langa un tratament medicamentos conventional, timp de sase luni. Cei care au luat curcumina au prezentat o rata semnificativ redusa de remisie a bolii in comparatie cu cei care au luat placebo.

Turmericul poate fi consumat sub forma de ceai de turmeric si poate contribui la vindecarea colitei ulceroase precum si a altor afectiuni de sanatate de natura inflamatorie.

Regimul alimentar in colita ulceroasa: Cele mai bune 5 suplimente pentru colita ulceroasa

Deoarece colita ulceroasa poate afecta abilitatea de a absorbi nutrientii, se pot folosi suplimente pentru a asigura necesarul de vitamine si minerale. Printre suplimentele care pot fi utile in combaterea simptomelor de colita ulceroasa se numara:

  1. Calciul — imbunatateste rezistenta oaselor si secretia hormonilor
  2. Vitamina D— combate bolile autoimune si intretine sanatatea oaselor
  3. Multivitaminele — asigura necesarul de vitamine si minerale
  4. Probioticele — furnizeaza bacterii bune, reduc inflamatia si minimizeaza reactiile imunitare
  5. Uleiul de krill sau de in— combate inflamatia si blocheaza reactiile chimice

Remedii naturale pentru colita ulceroasa

Avand in vedere ca atat de multe alimente pot declansa colita ulceroasa, este important sa iei in evidenta produsele care pot cauza probleme. Se pot nota intr-un jurnal toate alimentele consumate timp de cateva saptamani sau luni, pana ce devine evident care sunt alimentele care provoaca aparitia simptomelor si care le diminueaza.

Jurnalul trebuie sa contina atat alimentele consumate cat si reactiile la acestea. Poate ajuta si in evidentierea unor sensibilitati si intolerante specifice.

Persoanele cu colita ulceroasa se deshidrateaza frecvent. De aceea este esential sa se consume cat mai multa apa pentru a preveni acest lucru. Trebuie, de asemenea, eliminate si bauturile care deshidrateaza, ca alcoolul si cofeina.

Acupunctura este folosita de multa vreme ca remediu traditional in tratarea bolilor inflamatorii intestinale in China si incepe sa se foloseasca tot mai mult si in tarile din Occident. Un studiu din 2006, efectuat la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nuremberg, Germania, a analizat eficienta tratamentului cu acupunctura pe 29 de pacienti care sufereau de colita ulceroasa usoara pana la moderata.

In urma celor 10 sesiuni de acupunctura, desfasurate pe parcursul a 10 saptamani, pacientii au manifestat o imbunatatire vizibila a starii de sanatate si a calitatii vietii.

Uleiurile esentiale, cum ar fi cel de menta, fenicul si ghimbir pot reduce simptomele de colita ulceroasa datorita proprietatilor antiinflamatorii ale acestora. Se pune o picatura de ulei esential in apa de trei ori pe zi, sau se freaca abdomenul cu 2-3 picaturi de doua ori pe zi.

Crampele sunt o problema frecventa in colita ulceroasa, de aceea e mai bine sa incerci sa consumi mai multe mese pe zi, pana la cinci, in portii mici. Este mai usor sa fie digerate de organism si nutrientii pot fi mai usor asimilati.

Smoothie-urile si alte bauturi care inlocuiesc o masa pot fi si ele surse de nutrienti bune daca mancarea solida este greu tolerata. Acestea pot contribui la mentinerea unei greutati sanatoase si reduc sansele de deshidratare, prin aportul de lichide.

Smoothie cu coriandru si ghimbir

Acest smoothie delicios contine frunze de coriandru, foarte bune pentru detoxifierea corpului si ghimbir, care reduce inflamatia.

Timp de pregatire: 2 minute

Portii: 2

INGREDIENTE:

MOD DE PREGATIRE:

Nu uitati sa zambiti si sa petreceti cat mai mult timp in natura. Pana la urma vindecarea este un proces holistic, complet si complex care include atat o abordare a corpului fizic dar si al celui energetic.

Cautati cauzele emotionale si spirituale si incercati cu dragoste si rabdare sa gasiti cea mai buna formula pentru a reveni la homeostaza.

Sursa utilizata: http://draxe.com/ulcerative-colitis-diet

 

#boli autoimune #colon #inflamatie #Omega 3 #probiotice #turmeric #colita ulceroasa #colita

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce este turmericul si ce beneficii are?
Turmericul integral vindeca creierul vatamat
Nervul vag, conexiunea dintre subconstient si corp

Ce spun cititorii despre "Cum sa tratezi colita ulceroasa: alimente, suplimente si remedii naturale"

Diana08 March 2021 20:28Raspunde

Exista o dieta și pentru colita ulcerativa cu constipatie?

09 March 2021 13:30Raspunde

Bună, Diana, Ne bucurăm că ai încredere, însă noi nu suntem medici, suntem doar o echipă pasionată de un stil de viață sănătos care crede cu tăriei în remediile naturale și în ceea ce ne oferă natura. Te sfătuiesc să consulți și un medic, este foarte important în cazul problemelor de sănătate. Multă sănătate și așteptăm vești! Ana - Echipa Viața Verde Viu

Mia15 February 2020 11:40Raspunde

Extraordinar și ft amănunțit

Andra24 November 2016 00:25Raspunde

Dieta Paleo cu specificatia AIP Protocol se foloseste pentru multiple boli autoimmune, inclusiv bolile inflamatorii intestinale. Sunt site-uri care explica exact protocolul

CULEA DUMITRU06 February 2016 15:54Raspunde

FORTE INTERSANT MIA PLACTUT

Monica03 February 2016 01:02Raspunde

Nimic nu este mai eficient decat o cura cu argila: www.argila-algo.ro

X-ulescu02 February 2016 23:57Raspunde

Un articol foarte bine documentat, s-a muncit serios la el. Va multumesc pentru informatii, sunt de-a dreptul disperat sa scap de problema asta.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101