Exista un nerv principal ce conecteaza organele vitale cu creierul. Nervul vag este cel mai lung nerv din corp care incepe in creier ca nervul cranian 10, traverseaza gâtul si apoi inconjoara sistemul digestiv, ficatul, splina, pancreasul, inima si plamanii. Rolul sau este cel mai important in sistemul nervos parasimpatic, si anume partea de ‘odihneste-te si digera’ (spre deosebire de sistemul nervos simpatic care este legat de ‘lupta sau fugi’).
In jur de 80 % din ramificatiile sale aduc informatii de la organe catre creier . Restul de 20 % formeaza magistrala ce conduce semnale de la creier catre celelalte regiuni ale corpului. Rolul pe care creierul - in special - il are asupra inflamatiei din corp poate fi unul foarte mare.
Nervul vag are o multitudine de roluri in interiorul corpului: controleaza pulsul si tensiunea, digestia, inflamatia si sistemul imunitar.
Daca suferi de o boala inflamatorie, probleme digestive, tensiune marita sau depresie, este recomandat sa-ti verifici tonul vagal.
Tonul vagal
Cheia activarii sistemului nervos parasimpatic este tonul vagal. Acesta se masoara verificând ritmul cardiac in comparatie cu ritmul respiratiei. Ritmul cardiac accelereaza putin cand inspiri si incetineste putin atunci cand expiri. Un ton vagal mai ridicat inseamna ca organismul se poate relaxa mai repede dupa stres. Cu cât este mai mare diferenta dintre ritmul cardiac la inspiratie si ritmul cardiac la expiratie, cu atât mai ridicat va fi si tonul vagal.
Tonul vagal scazut
Depresia, diabetul, sindromul de oboseala cronica, deficienta cognitiva, boli inflamatorii (endometrioza, boli tiroidiene autoimune, artrita reumatoida, lupus), bolile cardiovasculare si accidentele vasculare sunt toate asociate cu un ton vagal scazut.
Tonul vagal ridicat
Pe de alta parte, o dispozitie mai buna, un nivel redus de anxietate si o mai mare rezistenta la stres sunt toate asociate cu un ton vagal ridicat. Imbunatateste functia mai multor sisteme din corp, reduce migrenele, riscul de accident vascular si de boala cardiovasculara si regleaza zaharul din sânge, reduce presiunea arteriala si imbunatateste digestia printr-o productie mai mare de enzime digestive.
O alta proprietate interesanta a tonului vagal ridicat este ca in esenta citeste flora intestinala si initiaza un raspuns de modulare a inflamatiei daca detecteaza sau nu organisme patogene comparativ cu cele ne-patogene. In acest fel microflora iti poate afecta dispozitia, nivelul de stres si starea generala.
Cum poti mari tonul vagal?
Tonul vagal poate fi imbunatatit printr-un dispozitiv care stimuleaza nervul vagal. Intr-o anumita masura, esti predispus genetic la variate niveluri de tonuri vagale, insa acest lucru nu inseamna ca nu mai poti face nimic pentru a schimba acest lucru.
In caz contrar, printr-o practica regulata, poti regla si mari propriul ton vagal. Implicatiile acestor obiceiuri simple asupra starii generale de sanatate si asupra inflamatiei, in mod special, sunt unele profunde si pe termen lung.
Iata cateva moduri in care poti stimula tonul vagal:
- Spalatul fetei cu apa rece. Apa rece pe fata stimuleaza nervul vag, desi mecanismul in sine este in curs de cercetare.
- Meditatia care incurajeaza dezvoltarea sentimentelor pozitive fata de sine si fata de altii. Un studiu din 2010 efectuat de Barbara Fredrickson si Bethany Kik a descoperit ca stimularea emotiilor legate de bunavointa si recunostinta au dus la apropierea sociala si la un ton vagal general imbunatatit.
- Respiratia controlata, lenta, ritmica, din diafragma. Respiratia din diafragma stimuleaza si tonifica nervul vagal.
- Vorbitul. Vorbitul este foarte util pentru tonul vagal, datorita conexiunii cu coardele vocale.
- Echilibrarea florei intestinale - ajuta la reducerea inflamatiei si echilibrarea tonului vagal.
Pentru cei ce sufera de tensiune marita, dureri digestive, afectiuni inflamatorii sau depresie, aceste informatii pot servi ca sursa de inspiratie pentru a incepe o practica de meditatie, având in vedere ca exercitiile de respiratie si meditatia sunt utile pentru sanatate (pot ajuta si la refacerea - la nivel celular - a persoanelor ce au suferit de pe urma cancerului, conform ultimelor studii), sau pentru a descoperi posibilitati noi si mecanisme de gestionare a raspunsului inflamator al corpului.
Surse si informatii suplimentare:
https://www.sciencenews.org/article/viva-vagus-wandering-nerve-could-lead-range-therapies
http://www.sciencealert.com/world-first-evidence-suggests-that-meditation-alters-cancer-survivors-cells