Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Studiu: fibrele previn obezitatea si diabetul prin producerea de glucoza in intestine

Studiu: fibrele previn obezitatea si diabetul prin producerea de glucoza in intestine

Pentru prima oara oamenii de stiinta au descoperit mecanismul prin care fibrele ajuta la prevenirea obezitatii si diabetului, intr-un studiu efectuat de o echipa de cercetare franco-suedeza si publicat in jurnalul Cell/Celula in ianuarie 2014. Notabi

Pentru prima oara oamenii de stiinta au descoperit mecanismul prin care fibrele ajuta la prevenirea obezitatii si diabetului, intr-un studiu efectuat de o echipa de cercetare franco-suedeza si publicat in jurnalul Cell/Celula in ianuarie 2014. Notabil este faptul ca descoperirile arata spre un rol cheie jucat de flora intestinala, microorganismele care locuiesc in mod natural intestinele umane.

Fibrele dietetice sau grosiere apar in doua forme separate: solubile si insolubile. Fibrele insolubile nu pot fi digerate de corp, dar joaca un rol critic in absorbirea apei din sistemul digestiv si furnizarea de masa pentru a mentine muschii intestinali sanatosi si tonifiati.

Fibrele solubile, mai cunoscute ca fibre prebiotice, vascoase sau fermentabilei, nu pot nici ele sa fie digerate. Spre deosebire de cele insolubile, fibrele solubile sunt fermentate de microbii intestinali in acizi grasi cu catena scurta si gaze (inclusiv propionatul si butiratul) pe care corpul le poate digera.

Cercetarile au aratat ca dieta bogata in fibre reduce semnificativ riscul de diabet si obezitate la oameni si la alte animale. Potrivit unei recenzii publicate in International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health/Jurnalul International de Siguranta Alimentara, Nutritie si Sanatate Publica in 2011, larg raspandita adoptare a dietei alimentare de tip occidental a dus in intreaga lume la o reducere a aportului de fibre si o sporire corespunzatoare a afectiunilor de sanatate precum obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare.

Fiziologic, s-a aratat ca fibrele micsoreaza nivelul colesterolului, sporesc disponibilitatea calciului, amplifica functia imunitara, mentin sanatatea gastrointestinala si ajuta la regularizarea nivelului de zahar din sange.

Fibrele determina producerea de glucoza si suprimarea senzatiei de foame

Deoarece fibrele solubile sunt procesate in intestine, cercetatorii francezi si sudezi au decis sa investigheze daca aceste proprietati ale fibrelor ar putea avea legaturi cu capacitatea intestinului de a produce glucoza.

Precum ficatul si anumite alte organe, intestinul este capabil sa descompune energia stocata in glucoza, cu scopul de a face aceasta energie disponibila corpului pe timpul noptii, intre mese. Cand intestinul produce glucoza, zaharul este detectat de nervii din peretii venei porte, care colecteaza imediat sangele din intestine. Acesti nervi semnalizeaza apoi creierului, care trimite semnalele catre corp, semnale desemnate pentru a reduce riscul de obezitate si diabet: foame redusa, sporirea consumului de energie comparativ cu odihna, si reducerea producerii de glucoza de catre ficat.

Cu scopul de a examina relatia dintre fibrele solubile si glucoza intestinala, cercetatorii au hranit cobaii si soriceii de laborator cu diete bogate in fibre solubile, propionat si butirat. Cercetatorii au gasit ca la aceste rozatoare, genele si enzimele responsabile pentru sinteza glucozei intestinale au devenit semnificativ mult mai active. Ei au mai descoperit ca propionatul era utilizat direct de catre intestin ca parte a procesului de producere a glucozei.

In plus, rozatoarele carora li s-a dat o dieta bogata in fibre, zahar si grasimi au devenit mai putin obeze si au dezvoltat mai putina rezistenta la insulina decat rozatoarele hranite cu o dieta bogata in zahar si grasimi, dar saraca in fibre.fibre

Cercetatorii au efectuat din nou experimentul, de data aceasta cu soareci modificati genetic pentru a fi incapabili sa produca glucoza in intestine. La acesti soareci modificati genetic, o dieta bogata in fibre nu a oferit nici o protectie impotriva obezitatii si diabetului, soarecii hraniti cu o dieta bogata in fibre devenind exact la fel de grasi ca si soarecii cu o dieta saraca in fibre.

Aceste descoperiri nu doar ajuta la sporirea intelegerii stiintifice a importantei fibrelor alimentare, ci si subliniaza importantul rol jucat de flora intestinala sanatoasa intervenind natural. Ele mai demonstreaza si rolul cheie pe care il joaca intestinele in regularizarea nivelului de glucoza din corp.
Potrivit unei recenzii din 2011, sporirea aportului de fibre este una dintre cele mai usoare modalitati de a combate efectele negative ale unei diete alimentare de tip occidental. Pentru a evita efectele digestive secundare neplacute, cel mai bine este ca aportul de fibre sa fie sporit treptat si ar trebui repartizat in mod egal in cadrul tuturor meselor si gustarilor mancate in decursul zilei.

Sursele pentru acest articol includ:

http://presse-inserm.fr/en/how-fiber-prevents-diabetes-and-obesity/10631/

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120111103854.htm

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-01/ip-idf011112.php

 

#diabet #fibre #fibrele #insulina #obezitate #studiu

Ce au mai parcurs alti cititori...

Consumul de verdeturi imbunatateste functia cardiaca si reduce riscul de diabet si obezitate
O dieta bogata in fibre previne si chiar poate ajuta la tratarea diabetului de tip 2
Obezitatea s-a dovedit a fi strâns asociata cu aparitia mai multor tipuri  de cancer
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101