Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Obezitatea s-a dovedit a fi strâns asociata cu aparitia mai multor tipuri de cancer

Obezitatea s-a dovedit a fi strâns asociata cu aparitia mai multor tipuri de cancer

Analiza a peste o mie de studii a oferit o dovada solida ca supraponderabilitatea sau obezitatea mareste riscul a cel putin 13 tipuri de cancer. Studiul a fost efectuat de un grup de lucru al Agentiei pentru Studierea Cancerului, parte a Organizatiei

Analiza a peste o mie de studii a oferit dovezi solide ca supraponderabilitatea sau obezitatea maresc riscul a cel putin 13 tipuri de cancer. Studiul a fost efectuat de un grup de lucru al Agentiei pentru Studierea Cancerului, parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Dovezi ferme asociau deja cinci tipuri de cancer cu supraponderabilitatea sau obezitatea: adenocarcinomul esofagian, cancerul colorectal; cancerul la san la femeile aflate la menopauza; cancerul uterin si la rinichi.

Aceasta noua analiza, publicata in Revista Medicala New England, asociaza alte opt tipuri de cancer cu grasimea in exces: cancerul gastric de cardie, un cancer al unei parti a stomacului, aflata in zona cea mai apropiata de esofag; cancerul la ficat; cancerul la vezica biliara; cancerul de tiroida; cancerul ovarian; meningiom, o tumora, benigna de obicei, a creierului; si mielom multiplu, un cancer al sangelui.

Conform presedintelui grupului de lucru, dr. Graham Colditz, profesor de medicina si chirurgie la Universitatea Washington din St. Louis, aceste 13 cancere impreuna sunt responsabile pentru 42% dintre toate noile tipuri de cancer diagnosticate.

“Doar fumatul se apropie de acest nivel” ca factor de risc din mediu, a declarat dr. Colditz. “Si acesta este un mesaj important pentru nefumatori. Obezitatea trece acum pe primul loc pe lista lucrurilor la care trebuie sa fim atenti.”

Obezitatea este asociata si cu semnificative anormalitati hormonale si metabolice, precum si cu inflamatia cronica, factori care ar putea explica asocierea acesteia cu cancerul.

Elizabeth A. Platz, profesor de epidemiologie la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg, cercetator si autoare a multor lucrari cunoscute, care nu a participat in acest studiu, a declarat ca a fost “un grup de lucru de epidemiologi respectabili si cercetatori de laborator de calitate” si ca femeile, in special, ar trebui sa tina cont de rezultate.

“Cea mai stransa legatura pe care au gasit-o”, a spus ea, “este cu cancerul uterin. Iar cancerul la san postmenopauzal este si el asociat cu obezitatea, in special cancerul pozitiv la receptorii de estrogen. Acestea sunt lucruri importante, pe care femeile trebuie sa le auda.”

Majoritatea studiilor pe care le-au analizat cercetatorii au fost observationale, deci nu au putut dovedi relatia de cauza-efect, desi cercetatorii au considerat ca dovada suficienta orice asociere care nu a putut fi explicata de sansa, partialitate sau alti factori care sa induca in eroare. Si cei mai multi au comparat orice crestere a riscului cu cea a unui adult cu o greutate normala si un indice de masa corporala (IMC) intre 18.5 si 24.9.

Pentru unele tipuri de cancer, grupul a descoperit ca riscul creste proportional cu greutatea. In cazul cancerului endometrial, de exemplu, in comparatie cu o femeie cu greutate normala, o femeie cu un IMC intre 25 si 29.9 a prezentat un risc cu 50% mai mare. Insa acest risc a crescut mai mult decat dublu la un IMC intre 30 si 34.9 si de peste patru ori la un IMC intre 35-39.9. O femeie cu un IMC egal sau mai mare de 40 a prezentat un risc de sapte ori mai mare de cancer endometrial comparativ cu o femeie cu greutate normala.

Grupul a descoperit doar cateva dovezi care sa asocieze obezitatea cu alte trei tipuri de cancer: cancerul la san masculin, cancerul la prostata si limfom cu celula mare B difuza, cea mai comuna forma de limfom non-Hodgkin.

Cercetatorii nu au descoperit dovezi suficiente pentru a asocia obezitatea cu cancerul esofagian cu celule scuamoase, cancerul gastric noncardia, cancerul de tract biliar, cancerul la plamani, melanomul cutanat, cancerul testicular, cancerul de tract urinar sau gliomul de creier sau de coloana vertebrala.

Duce pierderea in greutate si la o scadere a riscului? Desi studiile pe animale sugereaza ca da, dr. Colditz a declarat ca ”este greu sa studiezi acest lucru pe oameni pentru ca prea putini oameni reusesc sa slabeasca si sa-si mentina greutatea. Insa prioritatea trebuie sa fie, in primul rand, prevenirea cresterii in greutate.”

Sursa utilizata: https://well.blogs.nytimes.com/2016/08/24/obesity-linked-to-at-least-13-types-of-cancer/?_r=0

#cancer #obezitate #indice de masa corporala

Ce au mai parcurs alti cititori...

Proteinele animale sau vegetale, care sunt mai sanatoase?
Pierderea in greutate reduce dramatic problemele de sanatate in cazul copiilor obezi
Controversa alimentelor cu indice glicemic ridicat
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101