(ViataVerdeViu) Un studiu efectuat pe copii si adulti deopotriva, din SUA, Australia si Finlanda a concluzionat ca in cazul copiilor supraponderali ce pierd kilogramele in exces, riscul ca la maturitate sa dezvolte probleme legate de obezitate sa scada dramatic. Cercetarile nu releva neaparat ca simpla pierdere in greutate elimina riscurile asociate, ci inseamna ca acei copii supraponderali nu se vor confrunta automat cu probleme de genul: diabet, boli cardiovasculare sau hipertensiune.
"Exista sperante pentru copiii supraponderali sau obezi" afirma conducatorul studiului, Dr. Markus Juonala de la Universitatea Turku. "Daca reusesc ca la maturitate sa nu mai prezinte kilograme in exces atunci riscul producerii acestor evenimente - atac cerebral, diabet, hipertensiune, arteroscleroza - este asemenea celui pe care il prezinta persoanele ce au avut greutate normala de-a lungul vietii lor ." Numai in SUA, unul din sase copii sau adolescenti este considerat obez.
Studiul aparut in New England Journal of Medicine a combinat date din alte patru studii diferite ce au urmarit evolutia a peste 6000 de copii cu o medie de varsta de 23 ani. "Pana acum se considera ca daca esti obez de mic, atunci sansele de a duce o viata normala ar fi fost foarte mici". "Dar in urma acestor descoperiri s-a dovedit ca ce conteaza cel mai mult este felul in care te prezinti la maturitate", afirma Dr Juonala. Cercetatorii au avut in vedere doar evenimentele ce se produceau de-a lungul timpului si nu au studiat efectiv daca scaderea in greutate a unui copil poate opri aparitia problemelor ulterior. Totodata, studiile au subliniat faptul ca exista suficient timp pentru a interveni in ajutorul copiilor supraponderali sau obezi.
La inceputul studiului 12% dintre copii erau supraponderali sau obezi si numai 2% erau obezi. Pana la varsta maturitatii, aceste valori au urcat la 55% si 21% respectiv. Analiza a confirmat ceea ce era cunoscut deja: a fi o persoana supraponderala deja ajunsa la maturitate creste riscul de a dezvolta diverse afectiuni. Comparati cu persoanele ce au avut o greutate normala constanta, adultii obezi ce au avut de mici probleme legate de excesul de kilograme au prezentat riscul cel mai mare de a dezvolta afectiuni ulterioare. Spre exemplu, aproximativ 7% dintre acestia din urma au dezvoltat diabet de tip 2, 29% au avut hipertensiune iar 18% au avut nivel ridicat al colesterolului rau in sange. Dintre cei ce nu au avut probleme de greutate de mici, doar 1% au avut diabet, 11% au avut hipertensiune arteriala si 9% au prezentat nivel ridicat al colesterolului 'rau' (LDL) in sange. Toate aceste probleme maresc sansele ca subiectii sa dezvolte boli cardiace, numarul unu in lume ca si cauze ale decesului.
Pentru adultii ce au reusit sa scape de excesul ponderal pana la maturitate, datele obtinute au fost asemanatoare cu a celor ce avusesera o greutate normala si constanta pe tot parcursul vietii.
"Medicii primari nu ar trebui sa priveasca partea pesimista a lucrurilor adica daca un copil este supraponderal de mic, automat va prezenta probleme cardiace. "au afirmat cercetatorii.
Concluzia studiului este urmatoarea: pentru a reduce incidenta bolilor cardiace la adulti, trebuie luate masuri din timp de tratare si mai ales de prevenire a obezitatii in randul copiilor.
Sursa:
Reuters