Genuflexiunile sunt foarte variate, asa ca acest exercitiu poate fi practicat zilnic, permitand o recuperare adecvata intre sesiunile de antrenament si fara sa duca la epuizare. Exercitiul te ajuta sa-ti atingi orice scop doresti, fie ca vrei muschi puternici pentru un sprint mai rapid sau doar picioare mai slabe!
Iata cateva motive pentru care ar trebui sa facem genuflexiuni in fiecare zi:
- Maresc rezistenta si forta musculara
Genuflexiunile intaresc si fortifica muschii fesieri, tendoanele si cvadricepsul, care au rol esential in mentinerea stabilitatii in timpul miscarii. Exercitiul mareste si puterea de extensie a soldurilor, esentiala pentru sarituri. Genuflexiunile stimuleaza hormonii care contribuie la cladirea muschilor si intaresc intreg organismul. Genuflexiunile cu greutati fortifica intreg corpul si ofera acestuia beneficii anabolice.
- Definesc muschii picioarelor si ai posteriorului
Genuflexiunile pun in miscare cvadricepsul, tendoanele si muschii fesieri. Exercitiul clasic este o modalitate rapida de a construi muschi si coapse ferme, tonifiate. Faptul ca te "deformezi" daca ridici greutati este un mit, asa ca nu te feri sa faci genuflexiuni cu greutati.
- Maresc mobilitatea soldurilor si a gleznelor
Genuflexiunile simple sunt o modalitate foarte buna de a mari mobilitatea soldurilor si a gleznelor, contribuind la reducerea durerilor lombare si a durerilor de genunchi. Atata timp cat sunt facute corect, genuflexiunile reprezinta o modalitate sigura si eficienta de a mari mobilitatea fara efecte secundare asupra articulatiilor.
- Intaresc si tonifica centrul de greutate
Genuflexiunile cu greutati forteaza centrul de greutate sa stabilizeze corpul pe parcursul exercitiului. Muschii abdominali transversali si inferiori sunt intens implicati in aceasta miscare, ducand la un abdomen mai plat si mai puternic! Un centru de greutate puternic si solid te ajuta sa previi riscul unei accidentari.
- Imbunatatesc postura corpului
Indiferent ca practici genuflexiuni cu greutati sau clasice, te vei baza pe muschii superiori ai spatelui (romboidul si trapezul superior/inferior) pentru stabilizarea corpului pe parcursul exercitiului. Intaresti astfel muschii care raspund de o pozitie adecvata a corpului.
Te-am convins? Iata patru tipuri de genuflexiuni care te pot ajuta sa-ti intaresti muschii in cel mai scurt timp!
Genuflexiuni cu greutati
Tine o minge medicinala, o greutate kettle bell sau o gantera la nivelul pieptului, umerii drepti si pieptul scos in fata. Cu picioarele la nivelul umerilor, indoaie bine genunchii, pana cand coapsele ajung paralel cu solul. Revino la pozitia initiala, mentinand centrul de greutate stabil. Repeta trei seturi de cate 10 genuflexiuni cu pauze de 30 de secunde intre ele.
Genuflexiuni intr-un singur picior
Lasa-ti toata greutatea pe piciorul drept, ridica piciorul stang de la pamant si indoaie genunchiul drept. Intinde ambele brate in dreptul pieptului, la nivelul umerilor. Indoaie bine genunchiul drept, pana cand genunchiul drept ajunge paralele cu solul. Pieptul este in fata in tot acest timp. Apoi revino la pozitia initiala impingand in talpa piciorului drept. Repeta controland miscarea. Repeta trei seturi de cate 15 genuflexiuni fiecare cu 30 de secunde pauza intre acestea.
Genuflexiuni din picioare
Stai in picioare cu talpile la nivelul umerilor si ridica bratele pe langa urechi. Coboara umerii si mentine pieptul in fata. Indoaie ambii genunchi pana cand coapsele ajung paralel cu solul, ducand bratele in spate. Mentine pozitia un minut.
Genuflexiuni cu balansare
Apropie talpile si genunchii. Bratele pe langa corp, pieptul in fata. Indoaie bine genunchii pana cand coapsele sunt aproape sau paralel cu solul. Din aceasta pozitie, ridica-te cativa cm in sus si coboara, mentinand muschii incordati. Balanseaza cam un minut inainte de a reveni la pozitia initiala.
Super