Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. Tai Chi: arta de a creste calitatea vietii

Tai Chi: arta de a creste calitatea vietii

Practicat in prezent de peste 4 milioane de occidentali, Tai Chi se bucura de multa atentie in literatura stiintifica, datorita beneficiilor pentru sanatate pe care le demonstreaza indiferent de varsta si conditie fizica— de la tineri adul

Practicat in prezent de peste 4 milioane de occidentali, Tai Chi se bucura de multa atentie in literatura stiintifica, datorita beneficiilor pentru sanatate pe care le demonstreaza indiferent de varsta si conditie fizica— de la tineri adulti, la copii si vârstnici. Cercetarile arata ca o practica regulata de Tai Chi poate ameliora o mare varietate de afectiuni medicale.

Tai Chi este o practica atât pentru minte, cât si pentru trup, cu o istorie destul de confuza, care isi are originile in China in urma cu 700 de ani. Tai Chi este extrem de popular in China, unde se practica zilnic in masa, deseori dimineata devreme in parcuri si alte spatii deschise. Miscarile lente si blânde sunt combinate cu exercitii de respiratie si o varietate de componente cognitive, printre care constientizarea si vizualizarea. Având in vedere ca Tai Chi necesita efectuarea unor miscari foarte metodice si cu impact redus, este o practica foarte buna pentru persoanele in vârsta cât si pentru cei care se recupereaza dupa boli si accidente.

Tai Chi este practic meditatie in miscare

In privinta beneficiilor pentru sanatate dovedite stiintific, sunt putine practici care sa egaleze Tai Chi. Iata care sunt câteva dintre  acestea

In septembrie 2015, un studiu de amploare a analizat efectele practicarii Tai Chi in cazul a patru afectiuni cronice: cancer, osteoartrita, insuficienta cardiaca si boala pulmonara obstructiva cronica. Dupa analizarea si corelarea a 33 de studii, cercetatorii au concluzionat ca Tai Chi a generat cel putin cateva efecte pozitive generale pentru toate aceste afectiuni, printre care imbunatatirea fortei, a echilibrului si a posturii—si, poate cel mai important aspect: fara efecte adverse. Majoritatea studiilor au implicat sesiuni de Tai Chi de câte o ora, de doua sau trei ori pe saptamâna, in cadrul unui curs de 12 saptamâni.

Tai Chi a avut de asemenea un impact pozitiv asupra mobilitatii membrelor superioare la pacientii cu cancer la sân si a redus simptomele celor ce sufera de fibromialgie, marind, astfel, calitatea vietii. Multe studii sugereaza ca Tai Chi poate imbunatati si calitatea somnului.

Aceasta practica demonstreaza efecte benefice si pentru sanatatea oaselor. Tai Chi mareste densitatea minerala a oaselor si reduce pierderea/resorbtia la femeile care intra in menopauza si in cazul celor ce supravietuiesc cancerului la sân. Intr-un studiu efectuat la Universitatea Tufts din Statele Unite, o ora de Tai Chi de doua ori pe saptamâna timp de 12 saptamâni a redus durerile si a imbunatatit dispozitia si mobilitatea fizica mai mult decât exercitiile medicale standard in cazul pacientilor cu osteoartrita severa la genunchi. Intr-un alt studiu, de aceasta data elaborat de o  echipa de cercetatori coreeni, s-a concluzionat ca Tai Chi a imbunatatit semnificativ flexibilitatea si a incetinit evolutia bolii in cazul spondilozei anchilozante, o forma dureroasa si debilitanta de artrita.

Tai Chi nu este un exercitiu care poate fi clasificat "intens aerobic", de aceea urmatorul studiu asupra inimii este cu atat mai convingator. Cercetatorii au analizat efectele a opt saptamani de practica Tai Chi la feme ce prezentau un risc cardiovascular marit. Acestia au ajuns la concluzia ca Tai Chi a contribuit la reducerea numarului citokinelor pro inflamatorii (asociate cu un risc marit de dezvoltare de boli cardiovasculare), respectiv interferon gamma, factorul de necroza tumorala, interleukina si IL-4. Au mai observat si ca disciplina pe care aceasta arta o presupune a marit gradul de constientizare, a ajutat la dezvoltarea laturii spirituale si a imbunatatit modul in care oamenii isi percepeau propria persoana.

Efectele psihologice ale practicii Tai Chi sunt cel putin la fel de impresionante

Cea mai cuprinzatoare analiza de date arata ca Tai Chi a produs o gama larga de beneficii psihologice variind de la un respect de sine crescut la o reducere vizibila a stresului, anxietatii, depresiei si a altor tulburari de dispozitie.

Rezultatele unui studiu din 2008 arata ca beneficiile psihologice ale practicii Tai Chi sunt valabile si in cazuri severe precum depresii grave. Efecte pozitive psihologice sunt demonstrate si in cazul persoanelor care au suferit leziuni cerebrale traumatice.

Tai Chi: meditatie in miscare

Beneficii speciale pentru vârstnici

Tai Chi ofera o serie de beneficii importante pentru sanatate in special pentru adultii vârstnici. Persoanele in varsta constituie un segment in crestere al populatiei. Procentul occidentalilor peste 65 de ani a crescut de la 4.1 in 1900 la 13.0 % in 2010, estimându-se ca va ajunge la 20.9 % pana in 2050. Nu este deci surprinzator ca si nevoile acestora de asistenta medicala cresc odata cu numarul lor.

Este cunoscut faptul ca persoanele de varsta inaintata prezinta un risc crescut de caderi si fracturi. Un studiu din 2012 arata ca Thai Chi este chiar mai eficient decât fizioterapia traditionala cand vine vorba de prevenirea caderilor, datorita faptului ca poate imbunatati echilibrul, postura, forta musculara, raza de miscare, perceptia si coordonarea. Trei studii sprijina eficienta practicii Tai Chi in reducerea fracturilor osoase printre adultii vârstnici. Alte studii demonstreaza beneficii similare pentru pacientii care sufera de Parkinson, accident vascular cronic si scleroza multipla.

Tai Chi a fost descris ca o "meditatie in miscare "—insa datorita unei vaste literaturi care ilustreaza beneficiile atotcuprinzatoare ale acesteia, multi numesc acum aceasta practica un "medicament in miscare." Tai Chi se poate invata acasa din carti sau de pe Internet, insa participarea la un curs cu un instructor cu experienta va garanteaza deprinderea corecta si in conditii de maxima siguranta a miscarilor.

Surse:
http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-health-benefits-of-tai-chi

Studiu despre efectele practicarii de Tai Chi versus fizioterapie

#sanatate #Tai Chi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce ne pot invata stravechii mayasi despre cum sa traim bine
Afirmatii care îti pot imbunatati calitatea vietii

Ce spun cititorii despre "Tai Chi: arta de a creste calitatea vietii"

Alin20 April 2016 19:33Raspunde

Arta rugaciunii si evlaviei in miscare, benefic organizmului, trup, minte, suflet, Indreptarea cugetului, mantuirea sufletului. Necesita, putina vointa si o minte deschisa spre ceea ce noi avem cel mai de pret, credinta ortodoxa. Dansul, te ajuta, te relaxeaza, dar nu te indreapta. Slava Domnului, caci mare-I mila Sa. Cu speranta si dragoste, spre un viitor mai bun. Doamne ajuta, caci eu unul (spre mahnirea mea) am uitat de mult, sunt sarbatorile, e pastele.. si da, Doamne ajuta.. caci in fuga dupa bani, senzatii si occident, am uitat ce inseamna bunatatea de a darui fara (a te astepta) a primi. Si cat de usor e sa... iubesti Narabdator in a auzi vesele surasuri ale copiilor ce cu credinta urau "Hristos a inviat!" si surprinderea batranilor, bucurosi, "Adevarat a inviat!". Sa ne auzim numa de bine, indraznim increzatori. Paste fericit tuturor !

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101