“Sunt suficient de capabil, suficient de destept si, culmea, oamenii ma plac.”
Stuart Smalley
Stiinta incepe sa confirme cu dovezi intelepciunea lui Stuart Smalley. O afirmatie ca cea folosita de Stuart poate fi un instrument puternic nu doar pentru stima de sine, dar si pentru ca ne poate ajuta sa dezvoltam obiceiuri mai sanatoase si sa pierdem in greutate. Si aici intervin afirmatiile. Desi nu sunt un panaceu sau un remediu rapid, studiile arata ca redirectionarea cu regularitate a gandirii negative si transformarea ei in declaratii pozitive, adica afirmatii, nu numai ca ne ajuta sa ne simtim mai bine, dar contribuie si la imbunatatirea starii generale de sanatate. S-a descoperit ca afirmatiile ar putea avea efect de reducere a stresului zilnic.
Pentru a beneficia de puterea unei afirmatii, incepe prin a-ti imagina un "eu ideal". Cum arata viitorul pentru tine? Cum te simti cand esti sanatos, in forma si puternic? Vizualizarea continua a sinelui in aceasta stare "ideala" va mari nivelul de endorfine si ne va face sa ne vedem intr-o noua lumina. Un studiu din 2006 arata ca atunci cand ne vizualizam intr-o stare viitoare, ideala, si apoi exprimam acea stare in cuvinte, ne simtim mai bine si suntem mai capabili sa ne atingem telurile.
Cum folosim afirmatiile: Alege cateva care rezoneaza cu tine si pe care le poti memora cu usurinta. Cei mai multi prefera sa-si scrie afirmatiile pe un carnetel sau sa le puna in locuri vizibile cum ar fi in masina sau pe frigider.
Daca folosim aceste afirmatii cand suntem cuprinsi de o energie mentala pozitiva, ca de exemplu dupa o sesiune de meditatie, o plimbare in natura, o alergare buna, sau dupa cateva exercitii de respiratie profunda, influenta lor poate fi mai mare. Un moment potrivit pentru a folosi aceste afirmatii este dimineata, cand mintea rationala nu s-a trezit de tot si nu este plina de ganduri de serviciu, copii, obligatii.
Exemple de afirmatii pentru sanatate si pierdere in greutate:
- Sunt puternic, ma simt si arat bine.
- Picioarele/spatele/gatul meu se misca mai usor si cu o mai mare agilitate. Imi place sa alerg/sar/ma plimb/inot cu ajutorul picioarelor/spatelui/gatului meu puternic.
- Sunt recunoascator pentru toate lucrurile minunate pe care corpul meu le poate face.
- Radiez, ma simt plin de energie si sanatate.
- Aleg alimente care sa-mi hraneasca organismul.
- Fac in mod constant alegeri corecte pentru sanatatea si bunastarea mea.
- Fac sport intr-un mod care este amuzant si care-mi intretine corpul.
- Imi fac timp pentru sport si am un program pe care il respect.
- Apreciez si sunt mandra de corpul meu frumos.
- Sunt recunoscatoare pentru corpul meu, care imi da ocazia sa ma bucur de atatea experiente minunate.
Vrei sa-ti creezi propriile afirmatii?
- Fa-le intr-o nota pozitiva, care sa te faca sa te simti bine. In loc de “Vreau sa fiu slaba,” incearca “Sunt mandra de corpul meu frumos.”
- Incearca sa folosesti intrebari in loc de afiramtii. Conform studiilor, intrebarile lasa mai mult loc creativitatii, "ajuta" subconstientul sa simta ca are mai multe optiuni pentru a progresa. De exemplu, incearca sa intrebi: “In ce mod placut as putea manca ceva sanatos azi?” sau “De ce imi place atat de mult sa mananc sanatos?”
Indiferent de modul in care alegi sa folosesti afirmatiile, fie ca ti le scrii singur sau le folosesti pe cele enumerate mai sus, ori de cate ori iti vine un gand negativ, inlocuieste-l cu o afirmatie. Iar rezultatele nu vor intarzia sa apara !
Surse:
http://www.thenakedscientists.com/HTML/science-news/news/1000635/
http://www.pnas.org/content/112/7/1977.abstract - afirmatii
S? c?l?tore?ti ,cât mai mult ?i cât î?i po?i permite .