REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 5 categorii de alimente care constipă și ce să mănânci când ești constipat

5 categorii de alimente care constipă și ce să mănânci când ești constipat

Există alimente care constipă și alimente care ajută la reglarea tranzitului intestinal când ești constipat. Tot ce trebuie să faci este să ai o alimentație echilibrată, ghidându-te după sfaturile noastre din acest articol.

Constipația este extrem de neplăcută și frustrantă și este o problemă de sănătate cu care se poate confruntă oricine. 

Din fericire, în cele mai multe cazuri, constipația se poate trata și preveni cu ușurință cu câteva modificări simple în alimentație.

Iată ce vei afla din acest articol:

 

Ce este constipația?

Este ușor să îți dai seama când ești constipat: tranzitul intestinal este lent, frecvența scaunelor este mult mai redusă, iar eliminarea devine dificilă.

Constipația poate fi acută, caz în care dispare într-o perioada scurtă de timp sau cronică, situație în care poate dura și mai mult de trei luni.

 

Cauzele constipației și factori de risc

Constipația poate să apară la orice vârstă.

Copiii sub 5 ani, persoanele peste 65 de ani și femeile sunt, de regulă, grupe ale populației mai predispuse la constipație.

Nu există o singură cauza a constipației, sunt mai mulți factori care pot contribui la apariția acesteia. Constipația poate fi un efect secundar al medicamentelor, poate indică o boală sau poate să apară în urmă lipsei de mișcare, a stresului, a depresiei sau a consumului anumitor alimente.

Cauzele constipației pot varia la copii și la adulți. Copiii mici sunt mai predispuși la constipație în perioada în care învață să facă la oliță, din cauza reticenței de a o folosi.

Află Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural

Alimente care cauzează constipația

Lipsa de fibre în alimentație este deseori una dintre principalele cauze ale constipației.

Bărbații au nevoie de 30 de grame de fibre pe zi, iar femeile de 25 de grame.

Există două feluri de fibre: solubile și insolubile. Acestea acționează împreună pentru a menține sănătatea sistemului digestiv. Fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale sunt surse bogate în fibre.

Din păcate, nu există suficiente studii care să analizeze individual alimentele care contribuie la apariția constipației. Acest lucru se datorează faptului că, deseori, constipația are mai mult decât o singură cauză.

În orice caz, alimentele sărace în fibre sunt deseori un factor major.

Iată cele mai comune categorii de alimente asociate cu constipația.

1. Lactatele

Lactatele sunt asociate frecvent cu multe probleme de sănătate.

Deși lactatele conțin importanți nutrienți precum proteine, calciu și vitamina K2, sunt sărace în fibre. Astfel, o dietă bogată în lactate este, implicit, săracă în fibre.

Sunt și persoane care speculează că proteinele din laptele de vacă pot cauza constipație la copii.

În cadrul unui studiu de mici dimensiuni la care au participat 25 de copii care sufereau de constipație, s-a eliminat laptele de vacă din alimentație timp de 4 săptămâni. 28% dintre copii au scăpat de constipație în această perioadă. Odată reintrodus laptele, aceiași copii au început să sufere din nou de constipație în decurs de 48-72 ore.

Un alt studiu de mici dimensiuni cu doar 9 copii care sufereau de constipație a înlocuit laptele de vacă cu lapte de soia. Toți copiii au avut un tranzit intestinal mai bun după două săptămâni.

Cu toate acestea, același studiu a comparat efectele dintre cele două tipuri de proteină din laptele de vacă (proteină beta-caseina A1 și A2), fără ca rezultatele să confirme că acestea ar putea cauza constipația.

Tot cu privire la asocierea dintre proteina din lapte și constipația la copii, o amplă analiză sistematică asupra studiilor publicate până în prezent pe acest subiect a arătat că nu există suficiente dovezi care să justifice o recomandare fermă în sensul eliminării consumului de lapte de vacă din alimentație. 

Când lactatele sunt suspectate a fi cauza constipației, se poate face un test alergologic la proteina din laptele de vacă.

Se recomandă consultarea medicului înainte de eliminarea oricărui grup de alimente din alimentația copilului.

constipatie

2. Carnea roșie

Ca și în cazul lactatelor, nici carnea roșie nu este o sursă bună de fibre.

Carnea roșie și alte produse de origine animală sunt bogate în proteine, de aceea sunt și foarte sățioase. Acest lucru duce la un consum mai redus de legume și, prin urmare, la un aport scăzut de fibre.

Carnea roșie conține și multe grăsimi săturate, despre care se speculează că ar mari prevalența constipației.

3. Cerealele procesate

Spre deosebire de cerealele integrale, cerealele procesate furnizează cantități mici de fibre alimentare.

Cerealele procesate sunt prezente în produse precum pâinea albă, orezul alb, prăjiturile, produsele de patiserie, biscuiții și chipsurile de cartofi.

O dietă bogată în cereale procesate este un factor favorizant al constipației, datorită lipsei de fibre.

Pe de altă parte, creșterea consumului de cereale integrale poate atât trata, cât și reduce constipația.

Ca și în cazul cerealelor procesate, alimentele de tip fast-food și mâncărurile congelate sunt, de asemenea, extrem de sărace în fibre alimentare. În plus, conțin multe grăsimi, în special grăsimi săturate.

O dietă care combină lipsa de fibre cu un consum ridicat de grăsimi este un factor favorizant pentru constipație.

4. Banane și kaki verzi

Fructele conțin fibre alimentare și mulți alți nutrienți importanți. Cu toate acestea, conținutul nutritional al unor fructe variază în funcție de gradul de coacere, așa cum este în cazul bananelor și al fructelor kaki. Când sunt încă verzi, aceste fructe conțin anumiți compuși care pot cauza sau agrava o constipație existentă.

Pe de altă parte, bananele coapte conțin prebiotice, carbohidrați nedigerabili, benefice pentru bacteriile din intestin.

Un studiu a arătat că bananele coapte, consumate zilnic, pot mari numărul de bacterii benefice din intestine, îmbunătățind tranzitul intestinal.

Un sistem digestiv sănătos cu multe bacterii benefice poate preveni apariția constipației.

5. Ciocolată

Mulți oameni susțin că ciocolată poate cauza constipație.

Un studiu pe pacienții aflați sub tratament cu chimioterapie a descoperit că ciocolată a mărit semnificativ rată de constipație la participanți. Pâinea albă, grăsimile de origine animală și brânza sunt alți factori favorizanti.

Nu este foarte clar de ce ciocolată poate accentua sau chiar cauza constipația. Motivul ar putea fi cantitatea mare de grăsimi săturate și lipsa de fibre din ciocolată albă și cea cu lapte.

Pudra de cacao, însă, conține fibre alimentare. De aceea, cu cât procentul de cacao din ciocolată este mai mare, cu atât conține și mai multe fibre.

Cea mai indicată este ciocolată neagră, care conține și mulți antioxidanți.

Concluzii: este puțin probabil că un singur aliment să ducă la apariția constipației. Cauzele alimentare ale constipației au legătură, de obicei, cu un consum mărit de grăsimi de origine animală (carne sau lactate) și unul redus de fibre (legume, leguminoase și cereale integrale).

Ce să mănânci când ești constipat

Primul pas pe care trebuie să-l faci în tratarea constipației este să te informezi cu privire la alimentele care o pot cauza.

Dacă nu este un efect secundar al unui medicament, al unei probleme medicale sau al unei probleme de sănătate de alt tip, atunci constipația poate fi remediată ușor cu ajutorul alimentației.

Cea mai bună măsură este un consum mărit de fibre alimentare. Acestea pot fi 

Prunele și fructele kiwi verzi sunt renumite pentru abilitatea de a elimină constipația.

De asemenea, există anumite ceaiuri din plante benefice în caz de constipație. Unul dintre aceste aceste ceaiuri este și Tulsi. Ceaiul de Tulsi (cunoscut și sub denumirea de Busuioc Sfânt) este considerat „Regina Plantelor Medicinale” și este venerat că plantă sacră, cu putere vindecătoare. El acționează benefic în caz de constipație prin stimularea peristaltismului intestinal și reglarea consistenței scaunelor.

Se poate încerca și limitarea consumului de alimente de origine animală timp de o lună.

Dacă modificările făcute în alimentație nu au niciun efect, se poate consulta medicul, care va identifica o altă cauza posibilă și poate recomandă, dacă va fi cazul, pe termen scurt, administrarea unor laxative.

De asemenea, poți încerca unele dintre aceste remedii naturale eficiente împotriva constipaţiei.

 

SURSE

https://www.care2.com/greenliving/5-foods-that-cause-constipation-and-what-to-eat-instead.html

#alimente #constipatia #fibre #fructe si legume

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce efecte are constipatia asupra corpului si cum se poate vindeca in mod natural
Top 5 alimente de evitat pentru a avea un corp sanatos
Cum vindeci constipatia in mod natural
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101