Multi sunt de parare ca nu exista alimente “rele” , doar alimente pe care ar trebui mancate cu moderatie. Ei , nu este chiar asa. Urmatoarele alimente sunt atat de rele pentru sanatate incat nu vad nici un motiv solid pentru care ar trebui consummate. Nu numai ca au o valoare nutritionala sub zero dar aduc cu ele o gramada de toxine ceea ce sunt cam greu de “digerat”pentru un consummator constient.
Gogosi
Gogosile, si in special cele cu glazura si alte minunatii, sunt prajite , pline de zahar si faina alba si majoritatea contin grasimi hidrogenate(trans). Gogosile cumparate din magazine contin intre 35-40% astfel de grasimi.
O gogoasa medie va aduce 200-300 de calorii, majoritatea din zahar si alti cativa nutrienti .
Este trist faptul ca multi oameni considera gogsile o mancare cu care e bine sa-ti incepi ziua. De fapt este unul din cele mai rele lucruri pe care poti sa le consumi dimineata, pentru ca nutritional vorbind, iti va arunca zaharul din sange in aer si nu va mai trece mult timp pana cand o sa-ti fie foarte foame dinnou. Mai bine nu mananci deloc mic dejun sau sa bei un pahar cu apa..
Bauturi carbogazoase
O cana dintr-o astfel de bautura carbogazoasa are in jur de 10 lingurite de zahar , 150 de calorii, intre 35-55 mg cafeina si este incarcata cu coloranti si indulcitori artificiali precum aspartam.
Studiile in domeniu au legat consumul de astfel de bauturi cu osteoporoza , obezitatea, degradarea dintilor si boli de inima. In plus atata zahar va taia apetitul pentru hrana sanatoasa si va duce la deficienta de nutrienti.
Consumul acestor bauturi s-a dublat in ultimii ani in special in randul copiilor si a tinerilor si prezinta un pericol constant in ceea ce priveste dezvoltarea lor sanatoasa.
In caz ca aveti obiceiul de a consuma bauturi carbogazoase, eliminarea lor din dieta ar fi una din cele mai simple dar profunde lucruri pe care le-ati face pentru sanatatea voastra.
Cartofii prajiti (si toate alimentele prajite din comert)
Cartofii sunt destul de rai si daca ii consumi cat mai neprocesati datorita faptului ca zaharurile lor simple sunt rapid transformate in glucoza care creste imediat nivelul insulinei si aceasta poate creea efecte devastatoare pentru sanatate. Dar cand sunt si prajiti, in grasimi hydrogenate la temperaturi foarte ridicate, multe lucruri neplacute se intampla.
Orice este prajit, chiar si legumele, este legat de problema grasimilor hidrogenate si a substantei cauzatoare de cancer numita acrilamida.
Mancarurile prajite in ulei de canola sau soia , floarea soarelui sau porumb sunt in special problematice. Aceste grasimi polinesaturate devin foarte usor rancede cand sunt expuse la oxigen si produc o cantitate mare de radicali liberi in corp. Ceea ce nu se cunoaste insa este faptul ca ele sunt cauza imbatranirii, a inflamatiilor, blocarii arterelor, a cancerului si a cresterii in greutate . Teoretic se poat manca cartofi prajiti mai “sanatosi” daca ei sunt gatiti in ulei virgin de nuca de cocos. Datorita nivelului inalt de grasimi saturate, uleiul de nuca de cocos este extrem de stabil si nu este deteriorat de gatitul la temperature inalte. Este interesant faptul ca un singur cartof prajit iti poate face mai mult rau decat o tigara.
Chipsuri
Majoritatea chipsurilor comerciale si aici sunt incluse cele din porumb, cartofi, tortilla si asa mai departe sunt pline de grasimi hidrogenate. Din fericire unele companii au inteles pericolul acestor grasimi si au inceput sa produca chipsuri fara grasimi trans. Oricum temperaturile foarte ridicate la care sunt facute expun produsele la formarea de substante carcinogene precum acrilamida iar acest risc este foarte mare.
Fructe de mare prajite
Aceasta categorie cumprinde creveti, scoici, stridii, homari etc si reprezinta o categorie foarte periculoasa de alimente nesanatose. Nu numai ca prezinta toate pericolele mentionate mai sus cu grasimile trans si substantele carcinogene dar au si un potential mare de prezenta a mercurului.
Fructele de mare sunt pline de mercur si deasemenea paraziti si o gramada de virusi rezistenti si la temperaturile mari la care sunt gatite aceste alimente. Si sa nu uitam ca aceste creaturi se hranesc cu hoituri. Deci mancand fructe de mare aveti parte de o doza cvatripla de toxine, grasimi trans, mercur si paraziti sau virusi cu fiecare inghititura.
intr-un cuvint prostii