Oricine sufera de constipatie are probleme de sanatate serioase. Cele mai bune alimente pentru tranzitul intestinal regulat si pentru sanatatea digestiva sunt legumele si fructele crude. Alimentele bogate in zahar rafinat incurajeaza inmultirea ciupercilor in intreg corpul, inclusiv in colon. Suprapopularea cu ciuperci poate depasi numeric bacteriile benefice, cauzand probleme digestive.
Lipsa de miscare si deshidratarea pot duce si ele la constipatie.
Pentru a preveni constipatia, consuma multe legume si fructe proaspete, organice si crude. Fa sport, hidrateaza-te si ia in considerare o curatare intestinala pentru a vindeca si a intari intregul sistem gastrointestinal.
Află Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural
Remedii impotriva constipatiei cu efect rapid
Exista multe remedii naturale rapide si usoare pentru constipatie, de la prune si sucurile de prune pana la clisme. Multe sunt transferate de la o generatie la alta.
Turmericul este recomandat in tratarea unor boli digestive, precum sindromul de color iritabil sau probleme cu constipația. Produsul poate fi găsit aici.
Sarurile Epsom sunt un laxativ cunoscut care poate fi luat pe cale orala sau folosit sub forma de clisma. Dar trebuie respectate cu strictete instructiunile, pentru ca sarurile Epsom nu sunt recomandate in cazul celor care sufera de boli renale sau au o alimentatie cu restrictie de magneziu. Desi sunt foarte rare cazurile de toxicitate cauzata de magneziu, aceasta poate cauza si moartea.
Si uleiul de ricin este un remediu folosit de multe generatii in medicina populara, insa sunt multe voci care isi exprima ingrijorarea cu privire la toxicitatea ricinului.
Doua linguri de miere ajuta in cazul constipatiei, insa mierea, in ciuda proprietatilor sale antimicrobiene, nu este recomandata celor care se confrunta cu suprapopularea cu Candida.
Remedii naturale pentru constipatie
Sunt multe remedii care pot fi folosite acasa, insa, daca suferi de constipatie cronica din cauza unei leziuni, a unei interventii chirurgicale sau a unor medicamente, vei avea nevoie de ceva mai mult decat un simplu remediu traditional.
Prunele
Supranumite deseori “remediul naturii”, prunele uscate contin sorbitol, un laxativ natural. Prunele uscate contin fibre solubile si insolubile.
Uleiul de masline
Uleiul de masline pur poate servi si el ca remediu contra constipatiei. Este usor de inteles de ce este atat de util: "unge" totul pe interior, facand lucrurile "sa mearga", iar uleiul de masline stimuleaza digestia, accelerand tranzitul intestinal. Incepe cu o lingura de ulei si mareste cantitatea pana cand obtii efectul dorit. Actioneaza cel mai bine pe stomacul gol. Poti adauga si putin suc de lamaie pentru a-i mai atenua aroma (sucul de lamaie actioneaza si ele ca un remediu natural contra constipatiei).
Uleiul din seminte de in, uleiul de cocos
Aceste uleiuri actioneaza si se folosesc la fel ca cel de masline.
Melasa neagra
Melasa neagra (nu cea obisnuita) contine multe vitamine si minerale, inclusiv magneziu, un laxativ natural. Poti incepe cu o lingurita sau chiar cu o lingura.
Cafeaua
Cafeaua are efect laxativ asupra corpului, dar sunt pareri controversate cu privire la consumul acesteia.
Genuflexiunile
Sportul in general este foarte bun pentru eliminarea constipatiei cronice, dar genuflexiunile in mod special ajuta organele sa se detoxifice si sa functioneze mai bine.
Aloe
Cel mai bine este sa se foloseasca gel de aloe vera pur direct din planta. Incepe cu 2 linguri. Daca nu ai o planta de aloe vera, poti cumpara gel de aloe sau suc de aloe vera de la magazin.
Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este incredibil de versatil. Se poate folosi pentru combaterea constipatiei, a indigestiei si a altor probleme cu stomacul, pentru ca este un bicarbonat. Bicarbonatul impinge aerul afara, intr-un fel sau altul, ceea ce va elimina presiunea si durerea, dar va putea cauza un alt tip de durere. Se ia o lingura cu apa calda.
Sarea Epsom
Sarea Epsom este un remediu eficient pentru ca sarea absoarbe apa din jur, inmuind scaunul, iar sarea epsom contine magneziu. Amesteca doua linguri cu apa sau suc de prune.
Papadia
Papadia este un laxativ usor si un detoxifiant eficient. Se consuma o cana de ceai din frunze uscate de papadie sau se pot consuma frunzele proaspete sub forma de salata.
Probioticele
Flora intestinala nesanatoasa si dezechilibrata poate duce la constipatie, permitand materiei fecale nedigerate din tractul intestinal sa hraneasca organismele nocive. In cazul in care constipatia este cauzata de Candida sau alte bacterii neprietenoase, probioticele pot stimula tranzitul intestinal. Iaurtul sau alte produse fermentate din comert nu sunt cele mai bune probiotice pentru ca bacteriile respective nu pot trece de acidul gastric din stomac, care le ucide. Consuma probiotice facute sa reziste acidului gastric.
Concluzie
O alimentatie deficitara si o sanatate precara a colonului duc la aparitia constipatiei. Consumul abuziv de laxative slabeste functia intestinelor si duce la constipatie cronica. Scaunul trebuie sa fie un proces usor, lipsit de efort si rapid. Daca si dupa o alimentatie sanatoasa apare constipatie, inseamna ca se impune o curatarea a colonului. De altfel, oricine poate beneficia de o detoxifiere a colonului o data pe an.
Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/issue/15-natural-remedies-for-constipation