Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cum recunoaştem simptomele mononucleozei şi ce pasi trebuie urmati pentru tratarea acesteia

Cum recunoaştem simptomele mononucleozei şi ce pasi trebuie urmati pentru tratarea acesteia

Mononucleoza este denumita si “boala sarutului” pentru ca raspandeste prin contact cu fluidele din corp, in special cu saliva. Simptomele mononucleozei sunt mai frecvente printre adolescent si tineri. La copii simptomele sunt, de obicei, prea usoare

Mononucleoza este denumita si “boala sarutului” pentru ca se raspandeste prin contact cu fluidele din corp, in special cu saliva. Simptomele mononucleozei sunt mai frecvente printre adolescenti si tineri. La copii simptomele sunt, de obicei, prea usoare pentru a fi sesizate, iar adultii au, in general, imunitate la acest virus.

Dar cand suferi de mononucleoza, iti vei da seama imediat ca ceva nu este in regula. Cel mai comun simptom este o oboseala extrema care poate dura si cateva saptamani. Din fericire, tratamentele virale naturale, ca plantele medicinale, alimentele antiinflamatorii si uleiurile esentiale, te vor ajuta sa depasesti senzatia de disconfort.

Ce este mononucleoza?

Mononucleoza este o infectie virala care produce o oboseala extrema, febra ridicata si inflamarea ganglionilor limfatici. Simptomele mononucleozei apar la 4-6 saptamani de la infectare. Perioada de incubatie poate fi mai scurta la copiii mai mici. Printre simptomele cel mai des intalnite se numara:

Trei simptome tipice pentru mononucleoza sunt durerile in gat, declansarea febrei si ganglionii limfatici umflati la nivelul gatului. Dar trasatura clinica specifica mononucleozei si care ii ajuta pe medici sa o distinga de alte infectii ale gatului bacteriene sau virale este oboseala accentuata si debilitanta care insoteste toate aceste simptome si care poate dura si cateva luni dupa ce simptomele dispar. 

Cei mai multi contracteaza mononucleoza intr-o forma usoara, care trece in cateva saptamani; in unele cazuri, insa, pot sa apara complicatii, cum ar fi obstructionarea cailor respiratorii superioare, sindromul oboselii cronice, boli neurologice, citopenie hematologica severa (o scadere a numarului de celule din sange), hepatita si, in anumite cauri, ruptura de splina.

Conform unui studiu publicat in Revista de Biologie si Medicina a Universitatii Yale, ruptura spontana de splina este o complicatie rara a mononucleozei infectioase. Apare la 0.1% - 0.5 % dintre pacienti. Splina este vulnerabila la ruptura in primele 4-6 saptamani de manifestare a simptomelor. Printre simptomele de splina marita se numara durere accentuata si sensibilitate marita in zona splinei, in partea stanga sus a abdomenului, indigestie si senzatie de disconfort in timpul mesei si durere la respiratia profunda sau la miscari ale corpului.

Cauze si factori de risc ai mononucleozei

Virusul Epstein-Barr (EPV) este cauza cea mai comuna a mononucleozei infectioase, insa si alte virusuri pot declansa boala. Virusul Epstein-Barr (cunoscut si sub numele de virusul herpes uman 4 sau HHV 4) este unul dintre cele opt virusuri din familia Herpesviridae si este si cel mai frecvent la oameni. Virusul apare peste tot in lume. Cei mai multi oameni vor fi afectati de acest virus la un moment dat in viata. Cercetatorii sugereaza ca virusul Epstein-Barr si alte virusuri din familia Herpes au co-evoluat impreuna cu gazdele lor de-a lungul a milioane de ani. In tot acest timp si-au dezvoltat strategii sofisticate care sa-i ajute sa supravietuiasca si sa se raspandeasca. 

Conform unui studiu publicat in Clinical & Translational Immunology, virusul Epstein-Barr infecteaza cel putin 90% din oamenii din intreaga lume, majoritatea dintre acestia fara sa manifeste vreo boala vizibila. Dar, la 50% dintre adolescenti, infectiile cu virusul Epstein-Barr duc la mononucleoza infectioasa. 

Un studiu desfasurat la Universitatea din Georgia sugereaza ca mononucleoza este mai frecventa printre cei cu varste cuprinse intre 5 si 25 de ani, in special la grupa de varsta 16-20 de ani. Aproximativ 1 din 13 pacientii din acest grup de varsta, care acuza dureri de gat, sufera de mononucleoza. 

Infectia cu virusului Epstein-Barr printre adolescenti si tineri se raspandeste in special prin sarut, sustin cercetatorii. S-a mai sugerat si ca sexul neprotejat poate mari rata de raspandire. In cazul preadolescentilor este destul de neclar modul in care se raspandeste mononucleoza. Unele studii sugereaza ca acestia pot fi infectati de parinti sau frati care pot elimina virusul prin secretiile orale. 

Cat de contagioasa sau de infectioasa este mononucleoza?

Virusul care cauzeaza mononucleoza se raspandeste prin fluidele din corp, in special prin saliva. Dar mononucleoza se poate raspandi si prin sange sau prin sperma la contact sexual, transfuzii de sange si transplanturi de organe.

Cei mai multi adulti au fost expusi la virusului Epstein-Barr. Au dezvoltat anticorpi si au devenit imuni, de aceea ce nu se mai imbolnavesc. Desi simptomele se pot vindeca, persoana infectata va ramane purtatoarea virusului. Odata patruns in corp, virusul ramane in stare latenta si poate deveni activ, dar fara sa declanseze simptome. Purtatorul poate, astfel, infecta alte persoane, chiar daca a trecut mult timp de la infectia initiala.

Daca stii ca suferi de mononucleoza, evita contactul direct cu altii pana la vindecarea completa a simptomelor. Trebuie evitat sarutul, bautul dupa o alta persoana, utilizarea la comun a paiului, tacamurilor, balsamului de buze sau a periutei de dinti. Conform Centrelor de Control a Bolilor SUA, virusul este posibil sa supravietuiasca pe orice obiect atat timp cat acesta ramane umed.

Daca ai sarutat sau ai baut dupa o persoana care sufera de mononucleoza, nu inseamna ca in mod automat vei dezvolta simptome de mononucleoza, desi virusul se raspandeste prin saliva si alte fluide corporale. Insa, pentru siguranta, este bine ca, in prezenta unei persoane care sufera de mononucleoza, sa exerciti maxima atentie. Avand in vedere ca simptomele apar dupa cateva saptamani, o persoana poate raspandi virusul fara ca macar sa stie acest lucru. Dar cei care au suferit de mononucleoza in trecut nu vor mai contracta dezvolta simptome, pentru ca au dezvoltat imunitate. Doar persoanele care nu au suferit niciodata de mononucleoza ar trebui sa fie ingrijorate de acest virus.

Cat dureaza mononucleoza?

Majoritatea celor care sufera de mononucleoza se vor vindeca in 2-4 saptamani, insa simptomele de oboseala, ganglioni limfatici mariti si splina marita pot dura mai multe saptamani. Uneori, oboseala, durerea musculara si nevoia de somn pot dura si 6 luni sau chiar mai mult, chiar si dupa ce infectia a fost vindecata. 

Ca si alte virusuri din familia herpesului, virusul Epstein-Barr ramane in corp in stare latenta, fara simptome. Se poate active oricand, in special in perioade de stres. Un studiu din 2010 publicat in Medicina Clinica si Experimentala a observat o diferenta semnificativa a ratei de infectie si de activare a virusului Epstein-Barr la participantii cu un nivel ridicat de epinefrina si cortizol, sugerand ca un nivel ridicat de stres poate face virusul sa redevina activ. 

Infectia cronica cu virusul Epstein-Barr este rara, cu exceptia persoanelor care au probleme imunitare, cum sunt cei infectati cu HIV sau care au suferit un transplant.

Tratamentul conventional pentru mononucleoza

Nu exista un tratament specific pentru mononucleoza. In general se administreaza medicamente care sa amelioreze simptomele. Fiind vorba de un virus, antibioticele nu au niciun efect.

Corticosteroidele sunt deseori prescrise pentru a trata complicatiile inflamatorii precum obstructia cailor respiratorii sau fenomenele autoimune. Acestea sunt folosite pentru a reduce inflamatia, iritatia si mancarimile. Problema cu corticosteroidele este ca pot scade rezistenta corpului la infectie si pot face infectiile mai greu de tratat. Printre efectele secundare ale acestui tip de medicamente se numara: o pofta de mancare crescuta, indigestie, stare de nervozitate si de agitatie. 

Durerile de cap si durerile din corp se trateaza de obicei cu analgezice. Insa trebuie retinut ca supradoza de acetaminofen este una dintre cele mai frecvente intoxicatii din intreaga lume. Doza recomandata pentru adulti este de 4000 mg de acetominofen pe zi, dar, pentru ca multe medicamente contin acetaminofen, exista sanse mari de supradoza daca se folosesc mai multe medicamente in acelasi timp.

Un alt lucru de care trebuie tinut cont este ca analgezicele pot interactiona cu functiile normale ale sistemului nervos, modificand caile prin care nervii comunica senzatiile de durere care apar in anumite parti ale corpului. Medicamentele luate pentru durerea asociata cu mononucleoza, care poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni, pot avea multiple efecte secundare si chiar otravire.

Unii medici pot recomanda agenti antivirali, ca asaciclovir si valaciclovir, pentru tratarea simptomelor mononucleozei, mai ales in cazuri de infectie grava cu mononucleoza. Adoptarea acestor tratamente ar trebui facuta cu mare grija din cauza riscului marit de toxicitate.

Cele mai eficiente solutii naturale pentru tratarea mononucleozei

1. Radacina de astragalus

Astragalusul este o planta medicinala importanta, folosita frecvent in medicina traditionala chineza pentru a trata o mare varietate de boli si tulburari.  Este o planta care mareste imunitatea si contine trei compusi extrem de benefici, saponine, flavonoide si polizaharide. Aceste componente sunt responsabile de capacitatile antivirale, antimicrobiene si antiinflamatorii ale astragalusului. 

2. Echinaceea

Multi dintre compusii chimici pe care ii contine echinaceea au capacitatea de a stimula sistemul imunitar si proprietati terapeutice. Un studiu arata ca echinaceea are efecte antivirale si poate fi consumata pentru a impiedica revenirea infectiilor. Echinaceea ajuta si cu durerile de cap, de gat si durerile de la nivelul corpului.

3. Usturoi crud

Usturoiul crud are proprietati antimicrobiene si antivirale, de aceea este folosit pentru a trata multe boli infectioase. Se consuma cate un catel de usturoi zilnic pana la eliminarea completa a simptomelor. Usturoiul trebuie mestecat bine, pentru a elibera alicina, compusul cel mai benefic din compozitia sa.

4. Radacina de lemn dulce

Radacina de lemn dulce este o planta puternic antivirala, datorita continutului sau de triterpenoide. Lemnul dulce are efecte imunostimulatoare si este un bun remediu pentru tuse si durerile in gat. Ajuta si la ameliorarea durerii, un simptom frecvent al mononucleozei. 

5. Frunza de maslin

Frunza de maslin are abilitatea de a combate virusurile periculoase distrugandu-le si impiedicandu-le multiplicarea si raspandirea infectiei in corp.

6. Probiotice

Probioticele contribuie la vindecarea intestinelor si la intarirea sistemului imunitar. Probioticele reduc riscul de infectii si stimuleaza functia imunitara. Un studiu a aratat ca probioticele pot reduce riscul sau durata simptomelor respiratorii si au mecanisme antivirale. 

7. Complexul de vitamine B

Vitaminele B combat oboseala, stimuleaza energia, imbunatatesc dispozitia si functia cognitiva. Acestea se pot lua sub forma de suplimente sau din unele alimente, precum somonul salbatic, branza si laptele crud, usturoiul, cartofii dulci si bananele.

8. O alimentatie sanatoasa

Bolnavii de mononucleoza trebuie sa-si intareasca imunitatea si corpul cu alimente sanatoase, antiinflamatorii. O alimentatie antiinflamatorie contine omega 3 si antioxidanti, care pot fi luati din legume cu frunze verzi, sfecla, afine, nuci si somon salbatic.

Pentru oboseala constanta se recomanda alimente bogate in magneziu. Printre acestea se numara spanacul, sfecla elvetiana, semintele de dovleac, iaurtul si chefirul, migdalele, fasolea neagra, fructele de avocado, smochinele si bananele. Magneziul combate oboseala, imbunatateste nivelul de energie si sprijina functionarea nervilor.

Alimentele bogate in potasiu ajuta si ele la echilibrarea electrolitilor; printre acestea se numara cartofii dulci, dovleacul, fasolea alba si ciupercile.

9. Uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale pot ameliora simptome precum dureri de gat, de cap, durerile de la nivelul corpului, oboseala si inflamatia. Unul dintre cele mai bune uleiuri pentru durerile de gat este cel de cimbru. Este un puternic antioxidant si are proprietati antimicrobiene. Uleiul de oregano are efecte antivirale, de aceea poate fi folosit si pentru combaterea virusului Epstein-Barr. Uleiul de eucalipt poate stimula imunitatea si imbunatateste circulatia respiratorie. Uleiul de lavanda poate ameliora starea de stres, ajutand la vindecare.

10. Multa odihna

Bolnavii de mononucleoza au nevoie de multa odihna – corpul o cere. Nu rezista dorintei de a dormi. Dormi ori de cate ori poti, pe timpul zilei, si mergi la culcare seara devreme. Este, de asemenea, important sa reduci stresul, de aceea poti face o baie fierbinte, citeste o carte buna sau implica-te in alte ocupatii care iti fac placere.

11. O buna hidratare

Hidratarea este importanta pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor din corp si accelereaza procesul de vindecare. Evita bauturile sportive si sucul de fructe. Acestea contin zahar si chimicale care maresc inflamatia din corp, ceea ce ingreuneaza vindecarea. Apa, apa de cocos sau ceaiul de plante sunt alegeri ideale.

12. Evitarea sporturilor de contact

Splina marita este una dintre simptomele mononucleozei, de aceea trebuie evitate sporturile de contact pana la eliminarea completa a simptomelor. Conform unui studiu publicat in Revista Clinica de Medicina Sportiva, sportivii care practica sporturi de contact si sufera de mononucleoza, isi pot relua antrenamentele dupa trei saptamani, cu conditia sa nu prezinte niciun simptom al infectiei cu virusul Epstein-Barr. 

Precautii

In caz ca apar dureri accentuate in partea de sus si stanga a abdomenului, poate fi vorba de ruptura de splina sau de splina marita si trebuie consultat de urgenta un medic. Aceste dureri apar adesea in urma unor lovituri si sunt foarte rare in conditii normale.

De asemenea, trebuie consultat medicul si in cazul inflamatiei amigdalelor, care poate impiedica inghititul sau respiratia.

Sursa utilizata: https://draxe.com/mono-symptoms/

#remedii naturale #mononucleoza #boala sarutului

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce trebuie sa stii despre bolile parodontale si gingivale si cum le poti trata in mod natural
10 remedii naturale pentru tratarea acneei
Remedii naturale pentru simptomele tricomonazei
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101