Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Remedii naturale pentru simptomele tricomonazei

Remedii naturale pentru simptomele tricomonazei

Tricomonaza este una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala (BTS) din lume. Desi poate manifesta simptome extrem de neplacute, aproape 70% dintre cei care sufera de tricomonaza pot sa nu prezinte niciun fel de simptom. De altfel, multi dintre cei care sufera de tricomonaza nici nu stiu ca sunt infectati. Infectia este cauzata de un parazit numit Trichomonas vaginalis atunci cand apare la oameni, pentru ca diferite tulpini ale acestui parazit pot afecta vacile, porumbeii si alte animale.

Din fericire, tricomonaza este tratabila. Si, desi tricomonaza este o BTS mai putin cunoscuta decat alte boli de acelasi tip, poate fi destul de grava. Lasata netratata, aceasta boala poate duce la modificari ale cervixului la femei. Acest lucru poate mari riscul de nastere premature precum si riscul de nastere al unui bebelus cu o greutate mica.

Unele studii sugereaza ca tricomonaza este asociata cu riscul de cancer cervical, riscul bolii inflamatorii a pelvisului si riscul de infertilitate. Poate, de asemenea, sa faca mai usoara infectarea cu HIV sau transmiterea virusului HIV catre partener.

Persoanele active sexual sau care suspecteaza ca ar suferi de o boala cu transmitere sexuala, printre care si tricomonaza, ar trebui sa faca analize pentru a elimina orice suspiciune – chiar si in lipsa unor simptome.

Ce este tricomonaza? Este tricomonaza o BTS?

Tricomonaza este, intr-adevar, o BTS. Si, din fericire, pentru cei infectati, este o boala care se trateaza. Conform Centrului de Prevenire si Controlul Bolilor (CDC) din SUA, in jur de 3.7 milioane de oameni sufera de tricomonaza doar in occident, fiind una dintre bolile cu transmitere sexual non-virala cele mai cunoscute din intreaga lume. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca 276 de milioane de cazuri de tricomonaza apar anual in intreaga lume si ca 187 de milioane de oameni sufera de BTS la un moment dat.

Cum te poti infecta cu tricomonas?

Tricomonoza se transmite prin contact sexual, fie intre un barbat si o femeie, fie intre doua femei. La femei, tricomonaza infecteaza cel mai frecvent oragnul genital, vaginul sau uretra. Tricomonaza la barbati este cel mai des prezenta in penis (in uretra). Tricomonaza nu afecteaza alte parti ale corpului, pentru ca parazitul nu poate trai in alte zone, cum ar fi gura sau anusul. Tricomonaza nu se transmite, de regula, de la barbat la barbat.

In unele cazuri, corpul poate lupta singur cu tricomonaza in decurs de cateva saptamani sau luni. Dar, in cele mai multe cazuri, pentru o vindecare completa, este necesar un tratament medical. Si, pentru ca este posibil ca o persoana sa sufere de tricomonaza si sa nu aiba simptome, este bine sa faca testul si dupa tratament, pentru a se asigura ca infectia a disparut.

Simptome

Simptomele tricomonazei apar in decurs de 5-28 de zile de la infectare. Nu se stie de ce unii oameni au simptome si altii nu, insa, atunci cand acestea sunt prezente, pot varia de la usoare pana la severe. Simptomele pot sa para si sa dispara sau pot fi constante.

Simptomele de tricomonaza la femei cuprind:

Tricomonaza la femei poate cauza simptome care sunt confundate usor cu o infectie fungica sau cu chlamidia. De aceea trebuie obtinut un diagnostic corect de la o clinica de specialitate sau un medic, inainte de a incepe tratamentul simptomelor.

Simptomele tricomonazei la barbati includ:

Chiar si in cazul lipsei de simptome, tratamentul ar trebui urmat atat de persoana diagnosticata cat si de partenerul acesteia.

Factori de risc

Orice persoana activa sexual poate suferi de tricomonaza, insa femeile cu varste intre 16 si 35 de ani prezinta cele mai mari riscuri. Tricomonaza afecteaza si barbatii, dar simptomele la barbati sunt mult mai reduse.

Alti factori de risc includ:

Persoanele care prezinta acesti factori de risc ar trebui sa faca teste pentru tricomonaza, la fel si partenerul sau partenerii acesteia.

Tratamente conventionale pentru tricomonaza

Tricomonaza cauzeaza multe simptome neplacute si chiar periculoase sau complicatii daca nu se trateaza. In cele mai multe cazuri, poate fi vindecata cu o singura doza dintr-un antibiotic care ucide parazitul.

Ce tipuri de antibiotic trateaza tricomonaza?

De obicei se administreaza metronidazol sau tinidazol pentru tratarea tricomonazei. Unii oameni pot fi infectati cu tricomonas care devine rezistent la antibiotic sau pot fi alergici la unul dintre aceste antibiotice. In aceste cazuri, se prescriu medicamente alternative sau o combinatie de terapii.

Cu toate acestea, avand in vedere ca aceste doua medicamente sunt singurele terapii conventionale folosite pentru tricomonaza, sustinatorii sanatatii sexuale incurajeaza dezvoltarea unor terapii naturale sau a unor noi optiuni farmaceutice.

Cat de repede te poti vindeca?

Atat metronidazolul cat si tinidazolul sunt administrate ca doze unice. O pastila pe cale orala este suficienta in cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, medicamentul are nevoie de timp pentru a actiona si se recomanda evitarea contactului sexual timp de cel putin 7 zile dupa administrarea pastilei, sau pana cand simptomele dispar complet. Partenerii persoanelor tratate pentru tricomonaza ar trebui sa urmeze si ei acelasi tratament, pentru a se evita riscul de reinfectare.

In lunile care urmeaza dupa tratament, trebuie urmarita aparitia oricaror simptome sau a unor senzatii de disconfort, pentru ca unul din cinci persoane tratate de tricomonaza se reinfecteaza in urmatoarele trei luni. Nu exista un numar limita de infectii, de aceea trebuie practicat contactul sexual protejat si trebuie respectate recomandarile de tratament pentru a scapa definitiv de tricomonaza!

3 (sau mai multe!) tratamente naturale pentru tricomonaza

Sunt mai multe tratamente natural promitatoare pentru tricomonaza, dar niciunul nu a fost inca studiat pe oameni. Prin comparatie cu alte BTS, tricomonaza nu a fost foarte studiata si dozele de tratament natural nu sunt foarte bine descrise in literatura medicala. Daca, insa, sunt persoane care ar dori sa incerce un tratament natural, chiar daca nu este inca bine studiat, iata cele mai bune tratamente naturale pentru tricomonaza:

  1. Sucul de rodie. Intr-un studiu clinic de mici dimensiuni, femeile care au primit suc de rodie s-au vindecat complet de tricomonaza. La un consult doua luni mai tarziu, erau in continuare sanatoase si fara tricomonaza. Acest lucru se datoreaza efectului antiparazitar pe care extractul de rodie a dovedit ca il are, in studii de laborator si subiecti vii.
  2. Mir. Intr-un alt studiu, participantele au primit cate doua capsule de mir (Commiphora molmol) timp de 6-8 zile, in fiecare dimineata. Femeile au luat pastilele doua ore inainte de micul dejun, pe stomacul gol. Conform studiului, rezultatele au fost promitatoare. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca mirul a demonstrat in teste de laborator ca poate ucide parazitii care cauzeaza tricomonaza. 
  3. Dusuri vaginale cu oxid de zinc. Intr-un mic grup de femei cu tricomonaza rezistenta la medicamentele conventionale (deci nu a fost prima linie de tratament!), o solutie cu 1% sulfat de zinc a fost folosita pentru un dus vaginal. S-a dovedit un remediu eficient pentru aproape fiecare pacienta care a primit dusul. 

Desi cercetatorii nu stiu de ce tratamentul a functionat, cand s-au facut ulterior teste, rezultateel au fost negative si femeile nu au mai prezentat nici simptome. Nu este clar daca suplimentele cu sulfat de zinc ar avea un efect similar.

Multe alte extracte naturale din plante au dovedit o activitate promitatoare in ceea ce priveste combaterea tricomonazei, conform unor studii preliminare. Cei mai interesanti compusi derivati din plante includ compusii polifenolici, alcaloizii, glucozidele isoflavonoide, uleiurile, lipidele, saponinele si lactonele sescviterpene. Aceste plante sau extracte din plante au demonstrat ca pot ucide relativ usor parazitul de tricomonaza in studii pe celule (nu pe oameni, inca):

Terapiile naturale care ajuta la stimularea sistemului imunitar pot ajuta corpul sa combata infectia. Terapiile naturale sunt, de asemenea, utile pentru tratarea unor simptome ale tricomonazei, cum ar fi mancarimile sau durerile vaginale, asa cum sunt, de exmplu, sprayurile sau dischetele cu alunul vrajitoarei. Alunul vrajitoarei este o planta deseori folosita pentru a ameliora durerile si inflamatia dupa nastere, datorita efectului racoritor.

Masuri de precautie

Persoanele care sufera de tricomonaza si urmeaza un tratament, trebuie sa evite actul sexual cel putin o saptamana. Se recomanda, de asemenea, ca partenerul sa urmeze si el tratamentul in acelasi timp - altfel se vor reinfecta reciproc. Persoanele cu simptome de tricomonaza trebuie sa faca analize in mod repetat, pentru ca infectia poate reveni. Chiar daca nu este vorba de tricomonaza, cel putin vor afla cauza disconfortului fizic, a scurgerilor sau durerilor si pot avea mai multa grija de sanatatea lor sexuala.

Persoanele aflate sub tratament pentru tricomonaza trebuie sa evite alcoolul timp de 24-48 de ore de la luarea medicamentului, pentru ca, in caz contrar, pot sa apara senzatii de greata, voma si dureri abdominale. Daca se administreaza antibiotice, medicul trebuie informat cu privire la eventualele terapii naturale in curs, pentru ca acestea ar putea interactiona cu antibioticele.

Autodiagnosticarea trebuie sub orice forma evitata, chiar si in cazul in care apar potriviri cu simptomele de pe o lista sau cu poze cu tricomonoza. Tricomonaza poate avea simptome similare cu alte BTS sau infectii genitale, de aceea trebuie asteptat un diagnostic inainte de utilizarea unor terapii naturale pentru tricomonaza.

Concluzii

Tricomonaza este ca un copil din flori al BTS. Este prea putin studiata si i se acorda mult prea putina atentie, in ciuda faptului ca este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuala non-virala din lume.

Desi cercetatorii, agentiile de sanatate publica si grupurile de activisti incep sa ii acorde atentie, exista inca multe de facut in ceea ce priveste identificarea de tratamente noi si educarea oamenilor cu privire la preventie, simptome, riscuri si tratamente. In cele mai multe cazuri, tricomonoza are nevoie de tratament cu antibiotice. Dar, pe masura ce infectiile cu tricomonas dezvolta rezistenta la antibiotice, terapiile naturale devin tot mai importante in tratarea acesteia.

Din fericire, exista un numar semnificativ de mare de compusi naturali din plante care par sa aiba puternice efecte contra tricomonazei. In timp ce oamenii de stiinta continua sa caute cele mai bune optiuni – si modalitatea in care sa le foloseasca – exista deja cateva terapii naturale care pot ajuta corpul sa combata eficient tricomonaza sau sa-i amelioreze simptomele. Include-le in arealul de remedii naturale folosite pentru intarirea imunitatii si combaterea infectiilor si esti perfect echipat pentru a lupta cu BTS.

 

Sursa utilizata: https://draxe.com/relieve-tricomonaza-symptoms-3-natural-treatments/

#remedii naturale #tricomonaza #boli cu transmitere sexuala

Ce au mai parcurs alti cititori...

Herpesul genital nu se vindecă permanent, dar remediile naturale îi pot ameliora simptomele
Ce ar trebui să conţină o trusă medicală cu remedii naturale pe care sa o ai mereu in casa
10 remedii naturale pentru a taia instantaneu greata
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101