Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 10 remedii naturale pentru tratarea acneei

10 remedii naturale pentru tratarea acneei

Pe langa uleiuri esentiale, o buna curatare a tenului si o nutritie adecvata, exista si remedii naturale care se pot folosi pentru tratarea acneei, precum si pentru eliminarea urmelor care raman din cauza acesteia. Descopera aceste remedii naturale.

Pielea este ca o oglinda care reflecta starea de sanatate. O piele luminoasa si frumoasa reflecta o ingrijire adecvata, o buna hidratare si o alimentatie sanatoasa pentru acnee. Pielea acoperita de puncte albe, puncte negre si de cosuri indica deteriorare oxidativa, o nutritie deficitara si un dezechilibru hormonal.

Zeci de milioane de occidentali de toate varstele sunt afectati an de an de eruptii ocazionale de acnee si de acnee cronica. De la cazurile usoare la cele grave, acneea cauzeaza eruptii dureroase si inestetice pe fata, spate, piept si chiar pe brate. Netratata, acneea poate duce la scaderea respectului de sine si la cicatrici.

Din pacate, multi oameni folosesc medicamente, pentru uz intern sau cutanat, care pot avea un potential periculos. Eliminarea acneei este posibila, la fel ca si diminuarea cicatricilor lasate de aceasta.

Pe langa uleiuri esentiale, o buna curatarea a tenului si o nutritie adecvata, exista si remedii naturale care se pot folosi pentru tratarea acneei, precum si pentru eliminarea urmelor care raman din cauza acesteia.

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Transport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog

Cauze ale acneei

Principalele cauze ale acneei sunt porii astupati, bacteriile, productia de ulei in exces si celulele moarte ale pielii. Studiile arata ca si hormonii, dieta, stresul si anumite medicamente – printre care corticosteroizii, androgenii, anticonceptionalele si litiu – pot agrava acneea.

O recenzie publicata in publicatia "Arhivele Cercetarilor Dermatologice" analizeaza daca privarea de somn, stresul si alte aspecte ale vietii moderne sunt asociate cu acneea la femeile adulte. Considerat un fenomen normal la varsta adolescentei, acneea afecteaza in prezent milioane de femei adulte, care nu au avut astfel de probleme anterior.

Desi acneea este in mod normal asociata cu modificarile hormonale, menstruatia sau perioada de tranzitie spre menopauza, trebuie luate in considerare si stresul, lipsa de somn si dieta precara ca potentiale cauze.

Se estimeaza ca intre 70% si 90% dintre tineri, de ambele sexe, sufera de acnee. Mostenirea genetica, modificarile hormonale si stresul se numara printre factorii favorizanti. Dar si frecarea produsa de echipamente sportive si de rucsacuri poate irita pielea, ducand la eruptii acneice pe barbie, frunte, maxilar si spate.

Substantele chimice dure din medicamentele cu si fara reteta vandute in farmacii pot irita pielea si deseori este mai sigur ca administrarea acestora sa fie intrerupta. Remediile naturale pentru acnee, puncte negre si iritatii ale pielii sunt mult mai sigure si mai eficiente.

remedii naturale acnee

10 remedii naturale pentru acnee 

Pielea fiecarei persoane este diferita, de aceea e bine de retinut ca tratarea eficienta a eruptiilor acneice in mod natural necesita o abordare multidisciplinara, care include atat ingrijirea pielii cat si modificari de dieta. Remediile naturale de mai jos pot fi folosite in diverse combinatii, dar este important sa fie evitate cele mai mari greseli in tratarea acneei:

  1. Stoarcerea cosurilor
  2. Curatarea tenului in mod excesiv si cu produse chimice dure
  3. Convingerea ca numai tratamentul cutanat al pielii este suficient pentru combaterea acneei
  4. Nu se ofera pielii suficient timp pentru a se adapta la noua ingrijire
  5. Lipsa unei hidratari adecvate
  6. Nu se trateaza acneea din interior

Odata gasita combinatia corecta de remedii naturale pentru acnee, trebuie continuat programul de ingrijire pentru cele mai bune rezultate.

1. Curatarea blanda a tenului

Inlaturarea cosurilor, a punctelor negre si a punctelor albe incepe cu o curatare blanda, dar profunda. Se umezeste pielea cu apa calda si se maseaza fata si gatul. Se clateste bine si se tapeaza pielea pentru a o usca. Se repeta in fiecare dimineata si seara si, daca e cazul, dupa antrenamente. Se va evita curatarea excesiva a pielii, pentru ca acest lucru va irita pielea si va favoriza o productie prea mare de ulei.

Se pot folosi otet din cidru de mere, miere, ulei de cocos, probiotice si uleiuri esentiale (cum ar fi uleiul din arbore de ceai). Mierea calmeaza pielea, uleiul de cocos combate bacteriile si ciupercile, iar uleiul din arbore de ceai revigoreaza tenul.

2. Folosirea unui tonic

Folosirea unui tonic este un alt pas important in ingrijirea pielii. Acesta ajuta la inlaturarea reziduurilor ramase dupa curatare si restabileste pH-ul natural al pielii.

Se foloseste otet din cidru pur (cu tot cu cultura mama) ca tonic dimineata si seara. Cu ajutorul unei dischete demachiante de bumbac se intinde bine pe toata suprafata pielii, insistand in mod special in zonele cu eruptii sau in zonele predispuse la acnee.

Otetul din cidru de mere este bogat in potasiu, magneziu, acid acetic si enzime care ucid bacteriile de pe suprafata pielii. Acneea cronica poate fi rezultatul unor bacterii si ciuperci care continua sa se raspandeasca si sa creasca pe suprafata pielii.

3. Masti vindecatoare

Pentru hidratarea si vindecarea pielii, se aplica masti de fata de 1-2 ori pe saptamana. Ca ingrediente se pot folosi iaurt, miere, scortisoara, uleiuri esentiale si alte ingrediente care contribuie la hidratarea pielii si la combaterea cauzelor comune ale acneei.

Masca din iaurt si miere: se amesteca o lingura de miere cruda cu o lingura de iaurt. Se aplica pe fata, cu grija la linia parului, a maxilarului si la alte zone predispuse la acnee. Se lasa sa actioneze 10 minute si se curata cu blandete fata cu un servetel umed.

Masca cu scortisoara si miere: Se amesteca doua linguri de miere cruda, o lingura ulei de cocos si 1/2 lingurita de scortisoara. Se intinde omogen pe toata fata. Se evita contactul cu ochii, pentru ca scortisoara poate fi iritanta. Se lasa sa actioneze  5–10 minute si se curata cu blandete cu un servetel umed. Mierea si scortisoara combat acneea, datorita proprietatilor antiinflamatoare, antioxidante si antibacteriene.

Se pot adauga cateva picaturi de ulei din arbore de ceai in oricare dintre aceste masti in timpul unei eruptii active de acnee. Uleiul din arbore de ceai este considerat unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru acnee.

 

4. Exfoliaza tenul regulat (dar cu blandete)

Porii astupati si pielea moarta contribuie la aparitia acneei. Este importanta exfolierea adecvata pentru a se evita acumularea acestora. Cremele exfoliante din comert sunt pline de chimicale care pot irita si mai mult pielea.

Solutiile exfoliante se pot face usor acasa si sunt si ieftine. In primul rand, este nevoie de un ingredient abraziv. Sarea de mare, zaharul brun si ovazul macinat sunt optiuni bune. Apoi, este nevoie de o baza a exfoliantului, care poate fi uleiul de cocos, chefirul sau mierea.

Ingredientele folosite pentru baza exfoliantului combat bacteriile, ciupercile si candida, in timp ce ingredientele abrazive deschid porii si inlatura pielea moarta.

Se amesteca doua linguri din ingredientul uscat ales si 1-2 linguri din ingredientul folosit ca baza. Se freaca pielea cu miscari circulare. Se incepe de la frunte si se maseaza in jos, insistand asupra zonelor cu probleme. Se curata cu un servetel umed si se clateste bine.

5. Solutie naturala pentru cosuri

Acneea raspunde bine la uleiul din arbore de ceai, sau uleiul de melaleuca. Uleiul din arbore de ceai se foloseste in intreaga lume ca antiseptic si pentru tratarea ranilor. Ca si uleiul de cocos, mierea si produsele fermentate din lapte, combate bacteriile si ciupercile.

Conform studiilor stiintifice medicale, gelurile care contin 5% ulei din arbore de ceai ar putea fi la fel de eficiente ca si medicamentele care contin 5% peroxid de benzoil. Cercetatorii arata ca, la anumite persoane,  poate dura mai mult pana cand uleiul din arbore de ceai va produce efecte.

Solutia pentru acnee se face amestecand 4–8 picaturi de ulei din arbore de ceai si o lingurita de ulei de cocos sau de ulei de jojoba. Se aplica pe zonele cu probleme. Este posibil sa apara senzatii de furnicaturi, ceea ce este perfect normal. Uleiul din arbore de ceai trebuie combinat intotdeauna cu un ulei purtator, pentru ca poate fi agresiv daca se aplica in mod direct pe piele.

6. Combate bacteriile

Uleiurile esentiale din busuioc sfant si busuioc dulce au dovedit ca pot combate acneea cauzate de bacterii, conform unui raport publicat in "Revista Internationala a Stiintelor Cosmetice".

In acest studiu, uleiul de busuioc dulce a avut rezultate putin mai bune decat uleiul de busuioc sfant in aplicatiile cutanate. Ceaiul cu ulei din busuioc sfant, sau ceaiul de tulsi, mentine glicemia si hormonii in limite normale. Avand in vedere ca aceste doua afectiuni sunt asociate cu acneea, consumul zilnic de ceai din plante va echilibra in mod natural hormonii, actionand asupra acneei din interior, fiind unul dintre cele mai bune remedii naturale de acest gen.

In plus, ceaiul poate fi folosit si ca un tonic pe zonele cu probleme. Sau se pot adauga cateva picaturi de ulei esential de busuioc sfant sau dulce in oricare dintre remediile de mai sus, mastile de fata, exfoliant sau solutie de curatat fata.

7. Hidrateaza-te

Contrar parerii generale, pielea predispus la acnee trebuie hidratata. Produsele pentru fata care usuca tenul determina pielea sa produca si mai mult ulei, marind, astfel acneea.

Desi poate fi prea gras pentru unele tenuri, uleiul de cocos este un hidratant foarte bun. Un studiu publicat in "Biomaterial" a descoperit ca acidul lauric prezent in uleiul de cocos actioneaza foarte eficient asupra acneei cauzate de bacterii.

Uleiul de cocos este unul dintre cele mai versatile si mai sanatoase uleiuri de pe pamant. Exista o cerere tot mai mare pentru produsele cosmetice pe baza de ulei de cocos pentru ca acidul lauric, antioxidantii si acizii de lant mediu hidrateaza si restabilesc sanatatea pielii si a parului.

Pentru a folosi uleiul de cocos ca si crema de hidratare zilnica, se incalzeste ¼ lingurita de ulei de cocos in palmele mainilor. Se aplica pe fata si gat. Se lasa sa fie absorbit de piele cam 5 minute. Se sterge crema in exces cu un servetel uscat. Cantitatea absorbita este suficienta pentru piele. Excesul ar putea declansa o eruptie acneica.

Pielea predispusa la acnee si pielea care sufera de eruptii active trebuie ferita de soare. Razele ultraviolete stimuleaza celule care produc pigmenti, marind riscul de cicatrici.

Cremele de protectie solara sunt pline de substante chimice care pot irita pielea sensibila si predispusa la acnee. Studiile arata ca uleiul de cocos are un SPF de 8, la fel ca uleiul de masline. Pentru a folosi uleiul de cocos ca protectie solara, se aplica o cantitate moderata pe pielea expusa la fiecare 2 ore.

Descopera alte tratamente naturale pentru acnee

8. Foloseste un supliment cu probiotice

Acneea se trateaza atat extern cat si intern. Probioticele vii ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase si a unui sistem imunitar functional, in plus imbunatatesc sanatatea pielii si inlatura acneea.

Conform unui studiu recent publicat in "Revista Dermatologica Online", suplimentele cu probiotice sunt un tratament promitator si sigur pentru acnee. Studiul indica si ca sunt necesare mai multe studii ulterioare, dar ca rezultatele sunt promitatoare.

9. Foloseste Guggul

Pentru persoanele care sufera de forma chistica a acneei, un test clinic controlat arata ca suplimentele cu Guggul (cunoscut si sub numele de guggulsteron) au fost mult mai eficiente, cu o marja mica, decat 500 miligrame de tetraciclina.

In cadrul studiului, o cantitate de 25 miligrame de guggulsteron, luata de doua ori pe zi, timp de trei luni, a dus la o reducere a acneei, dar ce a fost mai important, mai putin de 50% dintre participante au manifestat reveniri ale eruptiilor acneice. Cercetatorii au mentionat ca pacientii cu tenul gras au raspuns mult mai bine la guggul decat ceilalti participanti la studiu.

10. Mananca sanatos

Ca parte a protocolului de tratare a acneei din interior, este important sa se consume alimente care nu duc la cresteri bruste ale glicemiei, urmate de o productie marita de insulina. Printre acestea se numara legume cu frunze verzi, fructe de padure si proteine curate.

Grasimile sanatoase sunt esentiale pentru o piele sanatoasa.

Este bine sa fie incluse in alimentatie chefirul, iaurtul, semintele de dovleac. Conform unui studiu recent publicat in "Cercetari Internationale BioMed", exista o corelatie intre nivelul redus de zinc si gravitatea acneei.

Studiul s-a concentrat pe adolescenti si tineri cu acnee vulgaris, tipul de acnee cauzata de pori astupati si inflamatie.

Alimentele care trebuie evitate pentru o piele fara acnee sunt uleiurile hidrogenate, glutenul, graul, zaharul si lactatele din comert. Studiile arata ca produsele lactate din comert pot contribui la eruptiile acneice. 

De asemenea, este important sa se inlature din dieta produsele cu potential alergen – printre cei mai cunoscuti alergeni se numara glutenul, nucile, soia si fructele de mare.

Citeste mai mult despre legatura dintre alimentatie si acnee

 

Remedii naturale pentru cicatricile lasate de acnee

Marea majoritate a persoanelor care sufera de acnee va ramane cu cicatrici. In timpul eruptiilor, nu trebuie stoarse niciodata cosurile, punctele negre sau punctele albe.

Timp de 6 –12 luni dupa o eruptie, trebuie evitat soarele, folosite creme de protectie naturale, pentru a reduce riscul cicatricilor. Tratarea acneei necesita rabdare si perseverenta.

Cu cat incepi mai curand sa tratezi o cicatrice, cu atat vei avea rezultate mai bune. Daca apar cicatrici, pune o picatura de ulei din seminte de maces sau de morcov pe cicatrice de doua ori pe zi, pana se observa o modificare in aspectul cicatricii. Uleiul de cocos, uleiul esential de lavanda, mierea si o exfoliere blanda pot, de asemenea, ajuta, in functie de ten si de textura pielii.

 

Sfaturi finale pentru un ten fara acnee

Dupa ce ai scapat de acnee, este important sa respecti o dieta sanatoasa, sa bei multa apa, sa respecti rutina zilnica de ingrijire a pielii si sa-ti schimbi fata de perna saptamanal.

Daca acneea apare in zona liniei parului, este posibil sa fie din cauza produselor de ingrijire a parului din comert. Sampoanele, balsamul de par, sprayurile de par, gelurile si spuma de par contin ingrediente care favorizeaza aparitia acneei, respectiv petrol, parabeni, silicon, sulfati, pantenol si alte chimicale.

La fel ca produsele de ingrijire a parului si produsele cosmetice si cele pentru ingrijirea pielii contin si ele ingrediente care pot cauza acnee. Printre vinovati se numara lanolina, uleiul mineral, aluminium, acetatul retinol, alcool, oxibenzon, triclosan, parabeni, polietilena, BHA si BHT, precum si conservanti pe baza de  formaldehida.

Desi majoritatea remediilor de mai sus au fost prezentate pentru eruptiile de pe fata, acestea pot fi utilizate si pentru acneea care apare in alte zone ale corpului. Nu exista un remediu universal pentru inlaturarea si tratarea eficienta a acneei. Este nevoie de o bune ingrijire a pielii, o dieta sanatoasa si multa rabdare.

Cu perseverenta si cu respectarea unei rutine sanatoase, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

 

SURSE

https://draxe.com/home-remedies-for-acne/

#acnee #remedii naturale

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum scapi rapid de coşuri cu 3 metode naturale
Probleme cu prostata: cauze, remedii naturale si dieta
Afla cum poti trata astmul in mod natural

Ce spun cititorii despre "10 remedii naturale pentru tratarea acneei"

Luta Mircea04 November 2020 09:51Raspunde

Oțetul de cidru de mere se aplică nediluat pe față? Mulțumesc!

09 November 2020 14:12Raspunde

Da, da. Se poate aplica asa pe fata insa sa fii atent cum reactioneaza, daca ai un ten sensibil s-ar putea sa trebuiasca sa il diluezi cu putina apa.

Dan24 October 2018 11:30Raspunde

Ca sa elimin acneea eu am inceput astazi un tratamnet derminax. Nu stiu daca o sa ma ajute sau nu, insa eu imi doresc sa reusesc sa mai elimin din cosurile pe care le am.

Daniel15 March 2020 14:37Raspunde

Dan, ai scăpat, a avut efect?

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101