Data viitoare cand o sa auzi acest mesaj, cere dovezi. Vei afla ca profesionistul erudit a ramas fara grai si cu mainile aproape goale, deoarece aceasta informatie incorect dateaza si isi are originea intr-un singur articol publicat de dr. James Fulton in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane de aproape acum 35 de ani (din 1969).
Mai mult, rezultatele acestui studiu au fost in mod just criticate, desconsiderate si ignorate pentru mai mult de 25 de ani.2
Si totusi milioane de oameni sufera in mod inutil
Dr. Fulton a studiat 30 de adolescenti (14 fete si 16 baieti) ingrijiti la o clinica oferind tratamente antiacnee si 35 de tineri adulti, detinuti, cu acnee usoara spre moderata. Asociatia Producatorilor de Ciocolata a furnizat studiului doua feluri de batoane – unul cu ciocolata si unul fara ciocolata. Ambele batoane erau facute in mod majoritar din grasimi si zahar si aveau cantitati similare de calorii (557 spre 592 calorii pe baton).
Subiectii studiului au adaugat apoi unul sau altul dintre batoane la aportul lor alimentar zilnic pentru urmatoarele 4 saptamani. Nimic altceva nu a fost schimbat in dieta lor pe durata experimentului, cu exceptia adaugarii batoanelor dulci. Dr. Fulton si colegii au numarat apoi cosurile de pe fetele lor tinere.
Patruzeci si sase din saizeci si cinci de subiecti au ramas la fel, 10 au fost mai bine si 9 mai rau. (Nefiind ceva neasteptat, rata excretiei de sebum a sporit cu 60% odata cu adaugarea oricarui fel de baton dulce, cu continut inalt de grasimi si zahar, (fie cu ciocolata sau fara) la toti subiectii.3) (Sebumul este o substanta grasa secretata de piele.) Totusi rezultatele acestui unic, grav viciat si complet nerelevant experiment (a testat doar efectele batoanelor de ciocolata) sunt inima si sufletul pretentiei ca „dieta nu are nimic de-a face cu acneea”.
“Plaga acneei” este gasita doar acolo unde sunt mancate alimente bogate in grasimi si zaharuri
Acneea se dezvolta atunci cand porii pielii (foliculii sebaceici) se blocheaza cu piele moarta (hiperkeratinizare); apoi materialele grase (sebumul) se acumuleaza in porul blocat. Acest por supraindesat devine apoi infectat cu bacterii, rezultand o inflamare – cosul.
Bacteria mananca sebumul si se dezvolta. Prevenirea si tratamentul sunt acum directionate spre deblocarea porului, reducand acumularea de sebum, micsorand inflamatia si omorand bacteriile, prin intermediul diferitelor produse farmaceutice vandute fara reteta. La fel ca in cazul tuturor bolilor occidentale, exista o cale mai buna – iar aceasta este atacarea cauzei si invocarea curei cu o dieta sanatoasa.
|
|
Adolescenti |
79% - 95% |
Peste 25 de ani |
40% - 54% |
Varsta mijlocie |
3% - 12% |
Incidenta acneei in tarile subdezvoltate: adesea 0% |
Multiple studii efectuate asupra oamenilor ce traiesc cu dietele traditionale bastinase – din care aproape toate sunt diete sarace in grasimi, bazate pe amidon, legume si fructe – au gasit ca acesti oameni au foarte putina acnee sau chiar deloc. Cand acesti oameni sanatosi dau de dieta occidentala, acneea devine epidemica – ca si toate celelalte boli ale civilizatiei moderne (obezitate, boli cardiace, diabet, cancer la san si la prostata).
Exemple de populatii bine studiate includ insularii Kitavan din Papua Noua Guinee care traiesc cu o dieta de 70% carbohidrati din alimente vegetale, si populatia Ache’ din Paraguayul estic, cu o dieta de circa 70% dintre calorii provenind din manioc (casawa, o radacinoasa).4 Acneea este complet absenta – nici macar un singur suferind – la aceste doua populatii traind in principal din alimente neprocesate, fara multe grasimi si provenind de la plante.
Oamenii ce traiesc in Africa cu diete bazate pe plante prezinta o lipsa similara fata de acnee. Adolescentii sud-africani Bantu au o incidenta a acneei de 16%, comparativ cu albii din Africa, cu o incidenta de 45%.4 Zulusii dezvolta acneea doar dupa ce s-au mutat din sate la orase si au dat de dieta occidentala.5
Oamenii atat din Kenya, cat si din Zambia, au mult mai putina acnee decat negrii din SUA.5 Oamenii din Malaezia ce traiesc cu diete bazate pe orez nu au nici o problema cu acneea.6 O dieta concentrata pe orez este de asemenea motivul pentru care oamenii din Japonia rurala au foarte putine probleme cu pielea.
Chiar acei europeni cu diete ce contin mai putine grasimi (Creta, sudul Italiei) au mai putina acnee comparativ cu cei din Europa de Vest cu diete bogate in grasimi.6 Evreii yemeniti care au o dieta mai sanatoasa si mai saraca in grasimi decat evreii europeni, au si ei mai putina acnee.6
Imagina pare sa fie destul de clara: treci la o dieta bazata pe plante, de la o dieta occidentala bogata in grasimi, orientata pe carne si lactate si fata ti se va ilumina.
Neindoielnic, sunt componente ale unei diete occidentale care fac ca pielea sa devina urata – asta nu este o conditie normala, naturala a pielii – aceasta este o boala.
Denisa se vad rezultate? Ai mai facut si altceva sau doar ai luat suplimentul si atat!
Probabil persoana care s-a documentat si a scris acest articol, nu a avut niciodata probleme cu acneea. Acest subiect este mult mai complex iar cauzele sunt cu atat mai multe. Exista tipuri de acnee pentru care poti sa mananci perfect echilibrat si tot nu dispar. Nu contest si acest aspect expus de d-voastra insa cred ca ar trebui redenumit articolul, altfel ar putea fi inteles gresit, ca si cum aceasta ar fi singurul remediu. Si nu este.
Foarte tare acest articol! Eu in prezent fac cura cu derminax, dar cu siguranta o sa ma apuc sa urmez si sfaturile din acest articol.
Va urmaresc cu drag, o singura intrebare am: de ce nu ar fi bune nici grasimile sanatoase? Oare oamenii din tarile exotice mentionate nu mananca nuci sau avocado? Eu am folosit, de exemplu, pentru ten, ulei de samburi de caise si s-a cunoscut o schimbare semnificativa in doar 2 saptamani. E adevarat ca mancarea influenteaza foarte mult, dar nu putem manca fara niciun fel de grasimi pe termen lung. Am tinut dieta Dukan, de exemplu, foarte strict, o luna de zile si am observat o imbunatatire considerabila, insa acea dieta este prea dura si odata cu reincluderea in alimentatie a altor produse, problemele reapar. Stiu ca avocado e bun pentru piele. Nu mai mananc carne de cinci ani de zile, iar lactate foarte, foarte rar, poate la cateva luni bune. Prin urmare, cred ca acneea e produsa si de dereglarile hormonale care pot avea la baza stresul, o alimentatie dezordonata (chiar daca nu include alimente nesanatoase), lipsa somnului, prea multa cafea etc. M-am indepartat putin de subiect, ideea era ca nu stiu ce alternativa avem daca eliminam din alimentatie si grasimile bune. Nu e un lucru destul de periculos?
Nu se vorbeste despre eliminarea definitiva a tuturor grasimilor din plante ci doar pe o periaoda pentru vindecare. In rest , grasimile din plante sunt foarte sanatoase
Va multumesc ca existati :D Am invatat foarte multe de pe aceste site, sunteti ca o biblie a sanatatii.
Si noi multumim