Desi se spune de multa vreme ca “esti ceea ce mananci,” o exprimare mai corecta ar fi “esti ceea ce microbii tai mananca.” Sunt mai multe bacterii si alte microorganisme in corp decat celule umane si propria ta comunitate de microbi se modifica in mod constant in functie de mediul in care te afli.
De fapt, o alimentatie noua ar putea reface rapid microbii din intestine, ceea ce influenteaza nu numai sanatatea digestiva dar si greutatea, riscul de boli cronice si multe alte aspecte. Conform unui studiu publicat intr-o revista de specialitate, astfel de modificari pot aparea si in decurs de o singura zi:
“… Un consum pe termen scurt de produse de origine animala sau plante modifica structura comunitatii de microbi si copleseste diferentele interindividuale in exprimarea genetica a microbilor.
...Alimentatia de origine animala a crescut abundenta microorganismelor tolerate de bila (Alistipes, Bilophila si Bacteroidele) si a redus nivelul de Firmicute care metabolizeaza polizaharidele alimentare din plante.”
Microbii din intestine numiti Firmicute au fost identificati in cantitati mai mari la persoanele obeze, care au cu 90 % mai putine bacterii din categoria celor numite Bacteroide in comparatie cu persoanele slabe.
S-a sugerat ca modificarea bacteriilor din intestine ar putea, astfel, juca un rol important in obezitate, desi o analiza efectuata de Katherine Pollard, profesor de biostatistica la Universitatea din California, San Francisco arata ca lucrurile sunt mult mai complexe.
Ceea ce produc microbii tai face diferenta…
Desi devine tot mai clar ca microbii joaca un rol intrinsec in sanatatea noastra, nu doar categoria sau specia de bacterie conteaza.
Studii efectuate de Pollard si colegii sai arata ca aceleasi specii de bacterii pot actiona diferit de la persoana la persoana, insa majoritatea studiilor nu au aprofundat atat de mult astfel de detalii.
Cercetarile lui Pollard arata ca nu numai specia si clasa de bacterii este importanta ci si ceea ce produc acestea.
De exemplu, unii microbi produc molecule antiinflamatorii sau vitamine in timp ce altii accelereaza conversia caloriilor pe care le consumi in grasime corporala. De asemenea, aceleasi specii de bacterii pot manifesta diferente genetice majore.
“‘Speciile de microbi individuali pot avea genomi foarte diferiti,’ spune William Anton Walters, cercetator in biologia moleculara si genetica la Universitatea din Cornell. Orice bacterie ar putea avea mai putin de jumatate dintre gene asemanatoare cu cele ale altui membru din aceeasi specie.
Aceste diferente genetice, mai mult decat clasa sau specia din care fac parte, spune Walters, ‘ar putea explica diferentele dintre flora intestinala a celor obezi si a celor slabi.’”
Astfel ca, desi exista o legatura clara intre bacteriile din intestine si obezitate, cercetatorii inca incearca sa descopere care este aceasta.
Ceea ce se stie este ca ratele obezitatii sunt in crestere in ultimele decenii si aceasta boala pare sa fie o problema mult mai complexa decât sloganul "câte calorii folosesti, atâtea trebuie sa consumi " promovat de autoritatile din domeniul sanatatii.
Optimizarea florei intestinale pentru o sanatate optima
Toate aceste informatii ar trebui sa duca la concluzia ca optimizarea florei intestinale – un stil de viata in armonie cu microbiomul tau, nu un stil de viata care sa-l atace pe acesta din urma – este de importanta critica pentru prevenirea bolilor si o sanatate optima. Repopularea intestinului cu bacterii benefice este esentiala pentru mentinerea unui echilibru adecvat. In acest context, iata cateva recomandari:
- Alimentele fermentate sunt cea mai buna cale pentru obtinerea unei sanatati digestive optime, cu conditia ca acestea sa fie fermentate in stil traditional, nu pasteurizate. Cateva dintre optiunile vegetale pot fi legumele murate (varza, ridichi, vinete, castraveti, ceapa, dovleac, morcovi) si soia fermentata.
- Alimentele fermentate sunt o modalitate foarte buna de a furniza bacterii benefice intestinelor. In plus, acestea pot fi si o sursa foarte buna de vitamina K2 daca iti faci singur muraturile. Vitamina K2 este un nutrient vital ce coexista cu calciul si vitamina D. Majoritatea suplimentelor cu probiotice furnizeaza doar o parte din bacteriile benefice care pot fi gasite in legumele murate in casa, de aceea aceasta este o modalitate ieftina de a mentine sanatatea intestinala.
- Suplimentele cu probiotice. Desi suplimentele nu sunt intotdeauna o alegere buna, (pentru ca majoritatea nutrientilor ar trebui sa fie luati din alimente), probioticele fac exceptie, mai ales daca nu consumi regulat alimente fermentate.
Surse:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084689
http://www.nature.com/news/2006/061218/full/news061218-6.html
ce ne-am face fara microbi si bacterii?!
Cosciug! :)
KORREKT!!