Nu este nicio indoiala ca practicarea regulata a unui sport ofera beneficii nenumarate pentru sanatate.
De la consolidarea sanatatii cardiovasculare si prevenirea osteoporozei la diabet si stimularea functiei cerebrale, miscarea este necesara pentru a mentine intregul organism in forma maxima. Ce nu folosesti, pierzi.
In plus, miscarea nu numai ca previne bolile, dar poate contribui si la involutia celor deja existente.
Suntem facuti sa ne miscam
Miscarea regulata ne mentine in forma si ne ajuta sa slabim, insa studiile arata ca miscarea nu este suficienta pentru a sustine pierderea in greutate.
Pare logic ca, atunci cand arzi mai multe calorii, corpul sa depoziteze mai putine grasimi. Dar, daca nu sportul e baza pentru a slabi, inseamna ca trebuie sa mai reduci din caloriile consumate.
Cum se formeaza grasimea
Miscarea regulata, in lipsa unei modificari in alimentatie, va accelera intr-o prima faza metabolismul si te va face sa slabesti; in timp, insa, metabolismul se va stabiliza si va incetini, adaptandu-se la nevoile corpului. In definitiv, grasimea este o rezerva de energie si corpul va face tot posibilul sa o pastreze.
Pentru pierderea in greutate pe termen lung conteaza mai mult ce mananci decat ce miscare faci, pentru ca, daca faci mai multa miscare, vei fi si mai flamand si in scurt timp vei reveni la vechile obiceiuri alimentare.
In mod paradoxal, cu cat oamenii petrec mai mult timp la sala si facand sport, cu atat mai putin timp petrec in bucatarie si cu atat mai inclinati vor fi sa faca alegeri rapide si nesanatoase, ca mancarea congelata sau cea livrata la domiciliu.
Statistici zdrobitoare
O ora de aerobic moderat poate sa arda in jur de 450 de calorii. Este echivalentul a doua cutii de Coca-Cola si o punga mica de chipsuri.
Studii recente arata ca: “…simpla crestere a activitatii fizice are o influenta mica asupra prevalentei obezitatii la nivel federal in SUA. Intr-adevar, o activitate fizica sporita are un impact pozitiv independent asupra sanatatii americanilor, diminuand povara bolilor cardiovasculare si a diabetului. Sunt, insa, necesare si alte modificari, cum ar fi reducerea consumului de calorii, pentru a influenta obezitatea epidemica si povara acesteia.”
Statisticile arata ca in occident rata obezitatii la copii s-a dublat, iar la adolescenti a crescut de patru ori in ultimii 30 de ani.
Nu incape nicio indoiala ca in ecuatie intra si progresul tehnologic, pe de o parte, si scaderea activitatilor fizice facute de copii, pe de alta parte. Parintii au devenit atat de paranoici cu privire la siguranta copiilor lor incat ii incurajeaza sa aibe activitati in spatii inchise, unde sunt "protejati". Un factor cu un impact si mai mare, insa, pare sa fie alimentatia, mai mult decat lipsa de activitate fizica.
Toate produsele procesate si de fast food, pe care le gasim pretutindeni, pe rafturile din magazin sau din bucatarie, contin mult zahar, grasimi nesanatoase, aditivi chimici si calorii goale.
Si studiile facute pe adulti arata corelatii similare: in 2010, o meta-analiza a comparat activitatea fizica intre natiunile industrializate si cele in curs de dezvoltare, luand ca punct de referinta rata obezitatii nationale si a descoperit ca sporirea activitatii fizice nu a avut prea mare diferenta.
Orice produs ambalat gasit in magazine este “procesat”, doar ca in proportii diferite
Verifica orice produs de pe raftul de dulciuri si gustari sarate pentru a vedea cate ingrediente intra intr-un simplu pachet de biscuiti sau un baton de cereale. Industria alimentara imbunatateste gustul unor produse de baza cu substante chimice din doua motive:
- Daca au gust bun, oamenii vor cumpara mai mult si
- Practicile agricole s-au schimbat atat de mult in ultimii 60 ani incat produsele alimentare de baza nu mai au gustul de odinioara, ceea ce reflecta continutul nutritional al acestora.
Un prim pas in intregul proces de pierdere in greutate ar fi sa scapi de toate produsele procesate pe care le tii in casa: daca pe eticheta unui produs gasesti ingrediente care nu stii ce inseamna, nu trebuie sa-l mai tii! Nu numai alimentele nesanatoase trebuie selectate, e bine sa verifici si etichetele asa-numitelor alimente "sanatoase", cum ar fi biscuitii fara gluten si sucul de fructe.
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/to-lose-weight-eating-less-is-far-more-important-than-exercising-more/