Este dovedit faptul ca alimentele crude si vii furnizeaza mai multa energie. Cand consumam mai multe produse crude si vii, acestea sunt usor de digerat, de asimilat si de eliminat de corp, facand, astfel, economie de energie. Acest lucru permite corpului sa se curete, sa se vindece si sa se refaca, ceea ce ne face pe noi sa ne simtim sanatosi, plini de vitalitate si de energie.
Iata cateva dintre componentele alimentelor crude care aduc reale beneficii pentu sanatate:
Contin fibre
- Fibrele sunt partea nedigerabila din produsele de origine vegetala. Fructele, legumele, oleaginoasele si semintele contin fibre alimentare din abundenta.
• Fibrele actioneaza ca un agent prebiotic. Acest lucru contribuie la popularea intestinului cu bacterii benefice, contribuind la o imbunatatire a functiei imune si gastrointestinale.
• Fibrele regleaza zaharul din sange permitand carbohidratilor sa fie eliberati in sange treptat.
• Fibrele reduc colesterolul.
• Fibrele previn constipatia, prin impulsul pe care-l dau bolului alimentar din intestine.
Exista doua categorii de fibre, in functie de solubilitatea lor:
- Solubile
-Acest tip de fibre se dizolva in apa si se leaga de colesterol in intestine si il elimina din corp
• Insolubile
– Regleaza scaunul
– Fibrele insolubile conduc la acumularea scaunului, prevenind constipatia
Sunt bogate in vitamine si minerale
Produsele vii si crude sunt foarte bogate in vitamine si minerale. Produsele germinate au un raport nutrienti-calorii ridicat, ceea ce genereaza o senzatie de satietate cu putine calorii. In plus au un aport bogat de fibre si apa.
Cu totii cunoastem restul de beneficii ale vitaminelor si mineralelor.
- Vitaminele si mineralele din fructe, legume, nuci si seminte proaspete fac parte dintr-un complex alimentar integral.
– Sunt in cantitate mare si pot fi asimilate
– Actioneaza in sinergie - Mineralele alcaline creaza alcalinitate in corp
- Fructele si legumele contin minerale alcaline precum:
– Magneziu
– Calciu
• Majoritatea produselor secundare ale metabolismului uman sunt de natura acida.
• Consumul de alimente alcaline contrabalanseaza aceasta aciditate.
• Fara minerale, vitaminele nu au nicio functie.
• Potrivit studiilor, calciul din oase este folosit pentru contrabalansarea aciditatii, de aceea consumul de alimente cu efect alcalin ajuta la mentinerea oaselor sanatoase.
Contin fitonutrienti
- Alimentele crude si vii sunt bogate in fitonutrienti. Fitonutrientii contin compusi protectori care previn bolile si care interactioneaza cu alti nutrienti vegetali pentru a produce o sinergie care ajuta in combaterea multor afectiuni. Printre fitonutrienti se numara si licopenul, beta carotenul si clorofila.
- Clorofila este cea care da culoarea verde plantelor si:
– Ajuta la formarea sangelui
– Are proprietati antioxidante
– Are beneficii antibacteriene, antifungice si antiinflamatorii. - Carotenoidele
– Sunt un grup de fitonutrienti care dau alimentelor culorile galben, portocaliu si rosu
– Actioneaza ca antioxidanti in corp
– Pigmentii care dau culoarea galbena – luteina si zeaxantina
* Ajuta vederea.
* Corpul foloseste acesti pigmenti pentru a proteja ochii de deteriorarea cauzata de razele solare (macula).
* Acesti doi pigmenti actioneaza in sinergie pentru a oferi aceasta protectie.
* Sunt obtinute cel mai bine din legume verzi si galbene precum dovlecelul de vara si legumele cu frunze.
Sunt o sursa de antioxidanti
Produsele crude si vii contin antioxidanti care reduc efectul nociv al radicalilor liberi si ne ajuta sa imbatranim frumos. Multi fitonutrienti actioneaza ca antioxidanti.
Regleaza alcalinitatea corpului
Produsele crude si vii mentin ph-ul alcalin potrivit in sange, lucru esential pentru corp, printre altele pentru ca furnizeaza o cantitate suficienta de energie.
Au o densitate calorica optima
- Densitatea calorica se defineste ca procentul de calorii pe greutatea sau volumul unui aliment.
• Prin hranire stomacul activeaza asa-numitii receptori de intindere, un mecanism ce genereaza senzatia de satietate.
• Trei factori principali determina densitatea calorica
– Continutul de apa
– Continutul de grasime
– Continutul de fibre
• Apa este de departe cea mai semnificativa in determinarea densitatii calorice, iar produsele vii si crude au un continut excelent de apa.
• Este interesant de observat, de exemplu, ca, in ciuda continutului ridicat de grasime, fructele de avocado au mai putin de jumatate din densitatea calorica a prajiturilor din orez brun, ceea ce arata ca apa este mai importanta decat continutul de grasime cand vine vorba de densitatea calorica.
• Continutul de fibre al unul aliment contribuie si el la densitatea calorica, dar nu atat de mult ca grasimea si nici pe departe la fel de mult ca apa.
– Un consum ridicat de apa si fibre provenite din produse crude si vii ajuta la crearea rapida a senzatiei de satietate fara sa fie nevoie sa consumi calorii in exces.
Sunt bogate in grasimi vegetale
- Plantele cu continut bogat de grasimi, ca fructele de avocado, oleaginoasele si semintele, contin grasimi nesaturate.
• Aceste alimente cu continut ridicat de grasimi contin si multe fibre, care se leaga de colesterolul in exces.
• Acizii grasi esentiali:
– Sunt doua tipuri de acizi grasi pe care corpul nu ii poate produce, de aceea trebuie sa-i ia din alimentatie. Acestia se numesc acizi grasi esentiali.
* Acidul alfa linoleic – Omega 3. Acizii grasi Omega 3 reduc inflamatia.
* Acidul linoleic – Omega 6. Acizii grasi Omega 6 in general produc inflamatii.
– Proportia ideala de acizi grasi omega 6 si omega 3 este de 1 : 1 pana la 4 : 1.
– Cand consumam o proportie mai mare decat cea de 4:1 acizi grasi omega 6, obtinem in corp o stare de inflamatie in exces.
– Grasimile Omega 6
* Un occidental consuma in medie de 20 de ori mai multe grasimi omega 6 decat omega 3.
* Grasimile Omega 6 provin in mare parte din produsele de origine animala si alimente procesate.
– Grasimile Omega 3
* Grasimile Omega 3 sunt bogate in legumele cu frunze verzi, semintele de in, de chia, de canepa si anumite tipuri de alge.
* Cantitati mai mici de omega 3 pot fi gasite si in fructe si legume.
• O alimentatie tipic occidentala contine grasimi omega 6 in exces provenite din:
– Alimente procesate.
– Produse de origine animale de la ferme industriale.
– O cantitate prea mica de fructe si legume.
• O alimentatie bazata pe fructe crude, legume, oleaginoase si seminte si in special o alimentatie bogata in vegetale si seminte de chia si de in furnizeaza cantitati adecvate de grasimi omega 3. Acest tip de alimentatie nu contine grasimi omega 6 in exces, prezente in dietele tipice moderne.
• Grasimile sanatoase si reglarea zaharului din sange:
– Glucoza reprezinta zaharul din sange
– Insulina conduce glucoza din sange in celule
– Rezistenta la insulina se produce atunci cand insulina nu poate functiona normal si nivelul de zahar ramane ridicat in sange
– Rezistenta la insulina este principalul semn al diabetului de tip 2, numit si diabet cu debut la varsta adulta.
Un exces de grasimi saturate, trans si omega 6, impreuna cu o cantitate redusa de grasimi omega 3, contribuie in mod semnificativ la dezvoltarea rezistentei la insulina.
Numeroase studii au aratat ca dietele mai bogate in produse vegetale naturale au un impact pozitiv asupra rezistentei la insulina si la reglarea nivelului de zahar din sange.
Colesterolul are doua surse de formare: produsele animale si corpul uman.
– Produsele vegetale cu putine grasimi si multe fibre, asa cum sunt produsele crude si vii, determina ficatul sa produca mai putin colesterol care, la randul sau, produce bila care ajuta la mecanismul de emulsifiere a grasimilor din alimente.
• Produsele proaspete si vii contin fibre din abundenta care se leaga de colesterolul in exces, mentinand un nivel corespunzator in corp.
Sunt o sursa bogata de enzime
Produsele crude si vii sunt bogate in enzime.
• Enzimele sunt molecule de proteine care initiaza reactii biochimice in toate lucrurile, plante si animale.
• Studiile arata ca enzimele din plante sunt prezente in celulele acestora si se elibereaza cand peretii celulari ai acestora sunt distrusi fie prin masticatie, utilizarea lor in sucuri, sau amestecate intr-un blender.
• La temperaturi de peste 45°C, enzimele din plante se pot denatura sau distruge.
• Mestecarea alimentelor crude este importanta pentru eliberarea enzimelor din celulele vegetale.
• Astfel corpul ia "startul" in procesul digestiv, muncind mai putin si folosind mai putina energie, facandu-te sa te simti mai usor si mai plin de energie decat te-ai simti daca ai consuma alimente incalzite fara enzime active.
Un consum mai mare de alimente crude si vii in alimentatie are mai multe beneficii:
- Mai multa energie
• Te simti mai usor
• O stare generala de bine
• O abundenta de nutrienti
• Normalizarea greutatii in timp
• Evitarea flamanzirii si a abtinerii de la a manca
Nu este doar un alt tip de cura, ci un mod sanatos, gustos si - cel mai important - sustenabil, de a-ti adapta dieta astfel incat sa te poti bucura de beneficiile sale pentru tot restul vietii!
Nici nu am studiat ft bine materialul, dar, salut cu entuziasm faptul ca l-am primit , il voi citi, ma voi lasa inspirata si sper sa invat cat mai multe . Deja l-am recomandat si copiilor mei si i-am indemnat sa se aboneze. Felicitari si sunt interesata de consum de hrana vie, in prezent prefer sa insotesc mancarea traditionala cu salate zilnice. In viitor ma gandesc la o dieta cu mai mai mult "verde viu" multumesc