Susanul este cunoscut in Africa drept “benne” sau noroc. Si asa cum putem citi si in articolul : Susanul, 10 beneficii uimitoare pentru sanatate, corpul nostru poate avea o gramada de noroc daca mancam susan.
Semintele de susan nu sunt insa doar pentru noroc, ci si o uimitoare sursa de beneficii pentru sanatate fiind pline de principii nutritive. De exemplu, ni se spune ca trebuie sa bem lapte pentru oase sanatoase, dar susanul furnizeaza calciu si alte beneficii, fara problemele aduse de lactate.
Dar haideti sa privim un pic la capacitatea nutritiva a semintelor de susan:
1. Un sfert de cana de seminte de susan furnizeaza mai mult calciu decat o cana intreaga de lapte.
1/4 cana de seminte crude de susan = 351 mg calciu.
1 cana lapte integral = 291 mg de calciu.
Laptele este acidifiant si semintele de susan sunt alcaline.
Calciul orgamic furniyat de semintele de susan este foarte bun pentru oase si poate ajuta in cazul migrenelor si al sindromului premenstrual.
2. Semintele de susan au mari cantitati de sesamina si sesamolina ce apartin unui grup de fibre numite lignani.
Lingnanii pot micsora colesterolul si pot ajuta la prevenirea hipertensiunii.
Sesamolul protejeaza impotriva deteriorarii ADN-ului, deteriorari cauzate de radiatie.
Sesamina protejeaza de asemenea ficatul impotriva deteriorarii oxidative.
3. Susanul este o buna sursa de fitosteroli, sterolii vegetali.
Sterolii vegetali micsoreaza colesterolul din sange
De asemenea, sterolii vegetali imbunatatesc sanatatea inimii.
4. Semintele de susan sunt mici centrale energetice pline de proteine.
Semintele de susan contin toti aminoacizii esentiali si ajuta la realizarea unor proteine complete.
Ele au mai multe proteine superioare decat majoritatea nucilor.
100 g de seminte de susan = 18 g de proteina (32% din valoarea zilnica recomandata).
5. Susanul este o excelenta sursa de cupru, furnizand 53% din aportul zilnic recomandat in doua linguri de tahine (facut din seminte de susan).
Cuprul este un puternic antioxidant ce ajuta sistemul imunitar.
Cuprul, este anti-inflamator si poate reduce umflaturile artritei reumatoide.
De asemenea, cuprul este utilizat de catre enzimele care construiesc tesutul conjunctiv, metabolizand fier si sintetizand neurotransmitatori.
6. Semintele de susan sunt o foarte buna sursa de mangan.
Manganul este important pentru oase.
Manganul mai este si un nutrient esential pentru multe sisteme enzimatice din corp.
7. Semintele de susan contin o cantitate semnificativa de zinc
Zincul este necesar pentru asigurarea densitatii osoase. Un studiu a gasit o corelatie intre aport alimentar scazut de zinc si osteoporoza.
8. Semintele de susan au multe vitamine ale complexului B (tiamina (B1), niacina, acid folic, piridoxina (B6) si riboflavina).
Vitaminele complexului B ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului nervos, organelor, muschilor, pielii si parului.
9. Semintele de susan sunt bogate in minerale esentiale precum magneziul si fierul.
Mineralele sunt necesare pentru producerea globulelor rosii, mineralizarea oaselor, sinteza enzimelor si producerea hormonilor.
10. Semintele de susan au un inalt continut de acid gras mono-nesaturat, acidul oleic.
Acidul oleic ajuta la micsorarea nivelului de colesterol rau si sporeste nivelul colesterolului bun din sange.
Avertisment: alergia la seminte de susan este o reactie la unii oameni sensibili. Reactiile includ urticarie, dermatita si mancarimi. Unii cu o hipersensibilitate extrema ar putea avea simptome mai grave precum voma, dureri abdominale, umflarea buzelor si a gatului, ducand la ingreunarea respiratiei, congestie pulmonara si moarte. Produsele cu susan ar trebui evitate de catre acesti oameni.
Cum se pastreaza semintele de susan
Susanul contine grasimi nesaturate, asa ca este mai bine sa fie depozitat intr-un loc intunecos si racoros, intr-un recipient etans, pentru a evita rancezirea.
Depozitate adecvat, semintele uscate raman in general proaspete pentru cateva luni.
Intotdeauna depoziteaza semintele albe decorticate in frigider. Semintele albe de susan nu mai au coji, care contin 2-3% acid oxalic ce poate interfera cu absorbtia de calciu si confera un gust amar.
Sugestii pentru consum sau gatire:
Cel mai bun mod de a utiliza susanul este in mod natural crud. Puteti face lapte de susan, sau il puteti rasni si adauga in salate, creme, sosuri, dulciuri.
Semintele de susan nu contin gluten, ceea ce le face perfecte pentru cei cu intoleranta la gluten sau cei care doar vor sa manance fara gluten pentru a-si mentine silueta. Cea mai facila modalitate de a obtine maximum nutritiv de la susan este de a-l utiliza in tahine.
Uleiul de susan este de asemenea foarte sanatos si folosit cu succes in practica de detoxifiere numita mestecatul uleiului. Puteti citi mai multe despre aceasta in articolul: Mestecatul uleiului : obiceiul care iti poate transforma sanatatea
Voi cum folositi semintele de susan in alimentatia voastra?
Surse utilizate:
http://www.care2.com/greenliving/how-to-benefit-from-nutritious-susan-seeds.html
stiam va susanul integral (nedecorticat) este mai bogat in calciu decat cel alb. In coaja se afla cea mai mare parte din vitamine si minerale. prin inmuiere mai este prezent acidul oxalic? multumesc.
Acidul oxalic este o poveste de speriat vegetarienii, ca multe altele!
Eu il pun in lapte sau la salate, e foarte gustos!