Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Plante medicinale - Ce beneficii ofera nasturelul?

Plante medicinale - Ce beneficii ofera nasturelul?

nbsp; Informatii generale Denumire botanica: Nasturtium officianale Planta iubitoare de apa, prezenta in apropierea izvoarelor si a cursurilor de apa mai lente, nasturelul este o planta trecuta deseori cu vederea, o leguma verde inrudita cu mus

Informatii generale

Denumire botanica: Nasturtium officianale

Planta iubitoare de apa, prezenta in apropierea izvoarelor si a cursurilor de apa mai lente, nasturelul este o sursa de nutrienti trecuta deseori cu vederea, o leguma verde inrudita cu mustarul, varza si rucola. Nasturelul este suculent, are frunze mici si rotunde, in forma de scoica, iar in timpul verii are flori albe si mici care se transforma in pastai cu doua randuri de seminte comestibile.

Nasturelul se cultiva in Europa, Asia Centrala si America de mii de ani si se foloseste ca aliment, dar si in scop medicinal.

Una dintre calitatile cele mai apreciate ale nasturelului este versatilitatea acestuia. Se poate folosi sub forma de salata de verdeturi (si inca una foarte nutritiva!) cu laptuca sau spanac proaspat, gati la abur si consumat ca o garnitura, sau adaugat in supe pentru o aroma usor piperata. Este un ingredient standard in sendvisurile din Anglia, servite la ora ceaiului.

Pentru ca nasturelul este o planta ce creste in apa sau in apropierea apei este bine sa fie spalat foarte bine si tinut in apa rece cu apa oxigenata (cam o lingura la un litru) in jur de jumatate de ora, pentru a mai reduce din substantele poluante, paraziti sau alte impuritati. Pentru o prospetime maxima, nasturelul se inmoaie in apa si se lasa la frigider doua sau trei zile. Inainte de consum, se clateste si se curata de partile fibroase si de radacini.

Proprietatile terapeutice ale nasturelului

Nasturelul si-a castigat destul de timpuriu renumele de planta medicinala. In jurul anului 400 IH, Hipocrate a infiintat primul spital de pe insula Kos in apropierea unui curs de apa pentru a avea nasturel proaspat la dispozitie pentru tratarea pacientilor. In anii 1700, Nicholas Culpeper (autorul Culegerii de plante a lui Culpeper) credea ca nasturelul poate curata sangele.

Stiinta moderna a identificat peste 15 vitamine esentiale si minerale pe care le contine planta - mai mult fier decat spanacul, mai mult calciu decat laptele si mai multa vitamina C decat portocalele.

Nasturelul are o cantitate mica de calorii, insa contine fitonutrienti precum izotiocianate si antioxidanti cu proprietati de prevenire a bolilor. Gluconasturtiin, un glucosinolat care da gustul usor iute, este unul dintre acestia, este prezent in frunze si tulpini si contine fenetil izotiocianate, despre care s-a dovedit ca inhiba carcinogenii.

Vitamina K este de departe cel mai predominant nutrient in nasturel, in procent de 312% din doza zilnica recomandata. Aceasta contribuie la formarea si intarirea oaselor si limiteaza deteriorarea neuronala din creier, ceea ce poate fi de ajutor in tratarea bolnavilor de Alzheimer.

Vitamina C este si ea prezenta in procent de 72% din doza zilnica recomandata, urmata la mica distanta de vitamina A cu 64%. Vitamina C este un bun aliat contra infectiilor cauzate de raceala si gripa, mentine tesuturile sanatoase si previne deficienta de fier. Vitamina A, sau retinolul, este esentiala pentru o buna functionare a sistemului imunitar si produce pigmenti in retina ochiului, iar absenta sa, se poate dezvolta orbirea nocturna.

Manganul, un factor ce contribuie la enzima antioxidanta superoxid dismutaza si calciul, pentru oase si dinti sanatosi, sunt si ele prezente in cantitati generoase in nasturel. Flavonoidele antioxidante ß caroten, zeaxantina si luteina protejeaza contra cancerului la plamani si gura. Complexul de vitamine B include riboflavina, niacina, vitamina B6 (piridoxina), tiamina si acid pantotenic, toate esentiale pentru mentinerea functiilor metabolice celulare la o performanta inalta.

Valoare nutritionala

O portie: 100 grame (cca 3 cani) de nasturel taiat marunt

Cant. pe portie

 

Calorii

11

 

Proteine

2 g

 

Carbohidrati

1 g

 

Studii efectuate despre nasturel

Consumul zilnic de nasturel are abilitatea de a reduce semnificativ deteriorarea ADN-ului la nivelul celulelor din sange si intareste rezistenta ADN-ului fata de actiunea radicalilor liberi, dupa cum arata un proiect de cercetare de doi ani la Universitatea din Ulster.

Cercetatorii au analizat compusul derivat din nasturel, numit feniletil isotiocianat (PEITC) si au demonstrat ca are importante proprietati anticancer. Testele efectuate, randomizate, orb, transversale, au implicat 60 de barbati si femei sanatoase care au consumat aproximativ 1½ cani de nasturel proaspat zilnic, timp de opt saptamani. Rezultatele pozitive au aratat, printre altele, o scadere a trigliceridelor din sange cu un procent mediu de 10% , precum si o crestere semnificativa (de la 33% la 100%) in continutul de luteina si beta caroten, asociate, la niveluri de consum mai mare, cu o incidenta scazuta de boli oculare, cum sunt cataracta si degenerarea maculara.

Cercetarile stiintifice au aratat ca PEITC din nasturel poate suprima dezvoltarea celulelor de cancer la san. Studii efectuate la Universitatea din Southampton au aratat ca PEITC poate infometa cresterea tumorilor prin transmiterea de mesaje in corp pentru oprirea alimentarii cu sange si oxigen. Cercetatorii au explicat ca "pe masura ce tumorile se dezvolta, isi epuizeaza sursa existenta de sange si trimit corpului semnale pentru ca in tesuturile normale din jur sa se formeze vase sanguine noi, care sa alimenteze tumoarea cu sange si oxigen si nutrienti."

Retete sanatoase cu nasturel:

Salata cu nasturel, spanac si pere

Ingrediente:

Dressing:

Mod de preparare:

  1. Se pun nasturelul si spanacul intr-un castron mare. Se taie perele sub forma de betisoare mai groase. Se amesteca cu nasturelul si spanacul. Se condimenteaza cu sare si piper.
  2. Se pun toate ingredientele pentru dressing in blender si se amesteca pana la omogenizare. Se toarna peste salata si se garniseste cu morcovul ras si semintele usor prajite de susan.

 

O planta acvatica perena, bogata in nutrienti, nasturelul este bine cunoscut de secole si apreciat ca planta extrem de hranitoare, folosita atat ca sursa de hrana, cat si in scop medicinal. Utilizat in sendvisuri, salate, gatit la aburi ca garnitura, are un gust patrunzator, usor piperat si abunda in minerale si vitamine – depasind spanacul, laptele si portocalele.

Vitaminele A, C, si K, precum si fitonutrientii precum izotiocianate si gluconasturtiin continute de nasturel intaresc oasele, limiteaza deteriorarea neuronala, combat infectia, mentin sanatatea tesuturilor conjunctive si previn deficienta de fier. Studiile efectuate arata ca un compus din nasturel, PEITC, poate suprima dezvoltarea celulelor de cancer la san si poate preveni deteriorarea ADN la nivel celular.

Nasturelul se poate gasi si in piete sau in supermarketuri, asa ca merita sa-l incerci intr-un sendvis cu prima ocazie. Nu uita, insa, nasturelul creste in ape statute si poate gazdui paraziti si patogeni nocivi, de aceea trebuie tinut in apa si curatat foarte bine inainte de consum.

Surse utilizate:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/63314.php

http://www.sciencemuseum.org.uk/broughttolife/people/nicholasculpeper.aspx

http://www.nutrition-and-you.com/watercress.html

http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2718/2

http://www.watercress.com/history.aspx

#cancer #nasturelul #plante medicinale #vitamina A #vitamina C #vitamina k

Ce au mai parcurs alti cititori...

La ce sunt bune rosiile?
La ce este bun Spanacul
Top 5 vitamine care protejeaza impotriva cancerului
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101