Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 3 alimente care iti epuizeaza energia

3 alimente care iti epuizeaza energia

Daca esti precum majoritatea oamenilor, esti familiarizat cu prabusirea "energetica" de dupa-amiaza. Desi este tentant sa te indrepti catre cafeina sau zahar in speranta unui rapid impuls energetic, sunt modalitati mai bune de a ramane treaz si produ

Daca esti precum majoritatea oamenilor, esti familiarizat cu prabusirea "energetica" de dupa-amiaza. Desi este tentant sa te indrepti catre cafeina sau zahar in speranta unui rapid impuls energetic, sunt modalitati mai bune de a ramane treaz si productiv.

Dar inainte de a ajunge la acele modalitati, sa aruncam o privire asupra a 3 alimente care te epuizeaza energetic. Iar pentru a intelege cum aceste alimente iti jefuiesc energia, trebuie sa iti reamintesti urmatoarele reguli primare ale digestiei :

Deoarece digestia este un astfel de proces ce depinde de energie, orice aliment sau proces care compromite digestia te va secatui de energie.

Intrucat sangele tau transporta oxigen la celule pentru producerea de energie, orice aliment sau proces care ingroasa sangele sau compromite sanatatea celulelor rosii transportoare de oxigen iti va jefui energia. Glandele suprarenale te ajuta sa faci fata stresului. Orice aliment sau proces care iti slabeste glandele suprarenale iti va afecta capacitatea de a face fata stresului si iti va cobori nivelul energiei.

Cu aceste reguli in minte, fa o favoare corpului tau si limiteaza consumul urmatoarelor 3 alimente care iti absorb energia.

Graul si cerealele care contin gluten

Pentru a face lucrurile mai usor de inteles, vom considera glutenul si graul unul si acelasi lucru.
Totusi distinctia este ca glutenul este o proteina gasita in multe cereale precum graul, ovazul si secara si care a fost corelat cu mai mult de 190 de boli autoimune dintre care cea mai cunoscuta, boala celiaca [enteropatia glutenica] este  o afectiune in care sistemul imunitar ataca intestinul subtire.
Acest lucru plaseaza o mare amenintare asupra nivelului tau de energie, deoarece orice aliment ce compromite tractul tau digestiv si intestinal (unde sunt absorbiti in majoritatea lor nutrientii) obligatoriu iti va absorbi energia.

Iritatia permanenta a intestinului subtire(prin consumul cerealelor, de exemplu) poate duce la aparitia sindromului de intestin permeabil – o afectiune in care particule mari de hrana sunt capabile sa treaca in fluxul sanguin prin porii tot mai mari ai peretilor intestinali.

Cand se petrece acest lucru, corpul tau identifica proteinele nedigerate din aceste particule de hrana ca pe o amenintare si declanseaza un raspuns imunitar pentru a le neutraliza. Astfel se dezvolta sensibilitatile la alimente si sistemul imunitar devine suprasolicitat.

Cerealele au fost introduse in dieta umana in timpul revolutiei agricole de acum circa 10 000 de ani. Totusi, luand in considerare ca am existat pe planeta timp de circa 3,5 milioane de ani FARA ele, consumul de cereale reprezinta doar circa 0,004% din timpul nostru de evolutie.

Aceasta mica perioada fragmentara nu a dat corpului uman destul timp pentru a evolua in digerarea eficienta a cerealelor. Acesta este doar un motiv pentru care asa de multi dintre noi au probleme cu digeratul graului si a altor cereale ce contin gluten.

Cel de-al doilea motiv pentru care graul este greu de digerat este faptul ca acesta – prin definitie – este o samanta. Iar rolul biologic al semintei este de a propaga specia. Asa plantele au continuat sa infloreasca. Ele isi raspandesc semintele, care in cele din urma ajung in sol, unde germineaza pentru a da nastere la noi plante si arbori, care la randul lor produc mai multe fructe si seminte. Iar ciclul continua.lipsa energie

Totusi...
Cu scopul de a supravietui in mediile dure (precum tractul digestiv uman) semintele contin mecanisme protectoare incluse in structura lor. Graul contine gluten, care ataca tractul intestinal uman – facandu-ne mai putin capabili sa il digeram.
Teoretic, acest lucru ar permite semintei sa treaca prin corpul nostru in scaun si inapoi in pamant... permitand speciei de grau sa isi duca mai departe existenta.

Am vazut pana acum 2 motive substantiale pentru care graul/glutenul nu este potrivit pentru consumul uman. In ciuda tuturor pretentiilor inaintate de lobbyistii care sprijina consumul de grau, ca avem nevoie de fibrele lui pentru sanatatea cardiovasculara si intestinala, nu am intalnit o singura persoana a carei energie si sanatate nu s-au imbunatatit dramatic din momentul renuntarii la gluten.

NOTA: daca vrei mai multe fibre, sunt o gramada ce pot fi preluate prin consumul mai multor fructe, legume si nuci. De fapt, Paleoliticul (inventatorul dietei omonime, nu perioada in sine) nu manca niciodata cereale, si aportul de fibre era intre 100-150 de grame pe zi prin mancatul alimentelor  mentionate anterior. Aportul nostru curent de 15 gr. fibre pe zi paleste in comparatie – chiar cu toate acele cereale din sursele noastre de hrana. Poti citit mai multe despre gluten in articolul :Glutenul, un pericol nebanuit

Graul te lasa fara energie pentru un numar de motive, cel mai notabil fiind impactul lui vatamator asupra digestiei umane si a reactiei noastre imune finale (si nedorite) la el.
Nu am mentionat despre cum cerealele (in special cele rafinate) creeaza haos asupra nivelului de zahar din sange, care este o modalitate extrem de sigura de a-ti extrage energia. Dar hai sa discutam mai detaliat asta pe masura ce acoperim subiectul urmatorelor doua  alimente care ne fura energia...

Zaharul si produsele care contin cafeina

Dupa cum poti vedea, am cuplat aici zaharul si cafeina – deoarece ele au efecte aproape identice asupra nivelului tau de energie, si desi multi cred ca aceste doua alimente cresc nivelul de energie, cred ca este timpul sa priveasca mai profund acest efect amagitor.

Glandele suprarenale sunt organele tale “lupta sau fugi” - care elibereaza cortizol si adrenalina in timpul acelor perioade de stres. Interesant, aceiasi hormoni sunt secretati cand STIMULENTELE (precum cafeina si zaharul) patrund in fluxul sanguin.

Cand devii stresat (sau ingerezi stimulente – zahar sau/si cafeina), glandele suprarenale incep sa isi intensifice activitatea. Ele elibereaza adrenalina si cortizol – doi hormoni “catabolici” care descompun rezervele tale de energie pentru o imediata utilizare.
Aminteste-ti, corpul tau crede ca este intr-o stare in care este nevoie sa LUPTE sau sa FUGA – asa ca are nevoie de acea energie imediat disponibila.
Cortizolul, atunci cand este prezent in mod cronic in fluxul sanguin, este un hormon daunator ducand la epuizarea glicogenului rapid (carbohidratii stocati pentru urgente), la o ridicare a nivelului de zahar din sange si in cele din urma la cresterea in greutate.

Adrenalina are efecte similare de epuizare a energiei. Initial totusi, ea iti da acea senzatie pe care adesea o definim in termeni de “navala”, ca rezultat al unei sporiri a ritmului cardiac, a presiunii sanguine si a descompunerii carbohidratilor in zahar la nivelul sangelui.
Dar acea brusca izbucnire de energie este curand urmata de o prabusire aducatoare de slabiciune si moleseala in care corpul tau face tot ce poate pentru a se recupera din situatia “stresanta”, fie ca este vorba de cafeaua de dimineata sau de o prajitura/placinta/covrig in treacat spre munca.

A avea acesti doi hormoni circuland cronic prin sangele tau -  nu este o situatie de dorit.

Cealalta problema cu cazul in care exista nivele inalte si de cortizol si de adrenalina, este ca intrucat ele iti descompun carbohidratii stocati pentru energie, eliberand glucoza (zahar) in sange pentru utilizare imediata, pancreasul tau este atunci chemat la actiune si in cele din urma la supraproductie.

Pancreasul tau produce si secreta hormonul INSULINA pentru a inlatura glucoza din sange cu scopul stocarii ei in muschi, ficat si celulele grase.
Pe masura ce zaharul din sange isi sporeste nivelul, tot la fel se intampla si cu insulina. Cu timpul, celulele corpului tau pot deveni rezistente la prea multa insulina, ceea ce duce la o afectiune de care se poate sa fi auzit, numita diabet de tip 2 (insulinorezistenta).

Intrucat insulina inlatura zaharul in exces din sangele, nivelul inalt al zaharului duce la nivele mari de inlaturare (prin insulina), ceea ce duce in continuare la un nivel scazut al zaharului (hipoglicemie).

Cand nivelul zaharului din sange se prabuseste, tot procesul “normal” de luare a deciziilor este dat peste cap, intrucat tot ce poti gandi este “am nevoie de zahar, am nevoie de zahar”. Acesta este momentul in care incepi sa te simti nervos, anxios, si intr-o disperata nevoie dupa o doza de cafeina si zahar.
Si ca si cand lucrurile nu ar fi fost destul de rele si asa, nivelele cronice prea inalte sau coborate de zahar in sange iti epuizeaza si glandele suprarenale – pregatindu-te pe viitor pentru ceea ce se numeste oboseala cronica

Cresterea nivelului de zahar in sange  nu apare doar prin stimulare suprarenala. Consumul zaharului (in forma lui de baza) sau a carbohidratilor rafinati (paine alba, paste, etc) sunt DOI catalizatori care arunca in aer nivelul zaharului din sange (si stresul suprarenal) aproape imediat ce le consumi.
Stimularea cronica (adica stresul, zaharul, cafeaua) a glandelor tale suprarenale le epuizeaza si poate duce in cele din urma la oboseala suprarenala cronica. Aceasta este unul dintre motivele pentru care multi oameni se simt epuizati aproape instantaneu atunci cand se confrunta cu stresul. Glandele lor suprarenale nu mai pot face fata stresului.

Interesant, poftele de zahar si sare devin mai pronuntate odata cu oboseala suprarenala, pe masura ce deficientele de minerale si hormonii “dezechilibrati” determina schimbari nedorite in corpul tau. Dupa cum se intampla lucrurile, sanatatea celulelor tale  incepe sa slabeasca iar celulele rosii transportoare de oxigen isi pierd integritatea si incep sa se adune laolalta in loc sa pluteasca prin fluxul sanguin.

Rezultatul – te simti mai letargic. Iar daca sangele tau abia se "târaste", tot asa vei fi si tu. Este uimitor cand te gandesti la asta...
Consumul alimentelor dulci si al bauturilor cu cafeina – insasi alimentele despre care ai fost facut sa crezi ca iti dau energie – in mod zilnic te incapaciteaza dinauntru spre afara.
Ele TE JEFUIESC de energie, deoarece incet si sigur erodeaza nivelele zaharului din sange, pancreas, glandele suprarenale si majoritatii sistemelor din corpul tau.
Cand celulele, organele si sistemele dinlauntrul corpului tau devin bolnave si letargice...
LA FEL DEVII SI TU.

Surse: http://www.ultimateenergydiet.com/foods-that-drain-energy - lipsa de energie

#alimente #cafea #cereale #energie #gluten #hormoni #insulina #zahar

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce ai nevoie sa stii despre epuizarea suprarenala si cum sa o combati
Mai buna decat cafeaua: incearca aceasta rutina de dimineata pentru energie si claritatea gandirii toata ziua
Top alimente care produc inflamatie in corp si ar trebui evitate

Ce spun cititorii despre "3 alimente care iti epuizeaza energia"

Clau29 June 2015 16:38Raspunde

Al treilea e cafeina (cafeaua)

NICOLA01 November 2014 08:38Raspunde

care e al treilea?

omar jallow02 August 2014 16:56Raspunde

ver ap foju bmj fured

Tyler K01 August 2014 12:44Raspunde

Sunt in mare parte de acord cu concluziile articolului, poate si fiindca apreciez stilul de alimentatie Paleo (argumentele prezentate sunt similare celor date de partizanii stilului Paleo). Totusi, uneori situatia e discutabila, exista si o serie de studii ce contrazice faptul ca glutenul ar face vreun rau persoanelor ce nu sufera de boala celiaca. Oricum, indicele glicemic al cerealelor e suficient de ridicat incat sa nu merite consumate, eu unul cred ca fac mai mult rau decat bine.

Paun Lidia02 July 2014 08:32Raspunde

Domnilor,precizati : ,,consumul in exces ". Ce propuneti ? Sa nu mai consumam-deloc-paine,cafea si zahar? Asta reese din articolul Dvs!

Alec Blenche02 July 2014 09:45Raspunde

Ideal asa ar fi. Daca nu se poate inca, macar reducerea semificativa a acestor alimente in raport direct cu cresterea consumului de alimente integrale.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101