Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ce ai nevoie sa stii despre epuizarea suprarenala si cum sa o combati

Ce ai nevoie sa stii despre epuizarea suprarenala si cum sa o combati

"Epuizarea suprarenala" este un termen de care auzi mult in cercurile celor preocupati de sanatate, dar ce este ea exact? In acest articol vei afla cauzele epuizarii suprarenale, cum poate avea impact asupra a ceea ce simti si ce poti face in legatur

"Epuizarea suprarenala" este un termen de care auzi mult in cercurile celor preocupati de sanatate, dar ce este ea exact? In acest articol vei afla cauzele epuizarii suprarenale, cum poate avea impact asupra a ceea ce simti si ce poti face in legatura cu asta!

Glandele suprarenale stau deasupra rinichilor si regularizeaza multe functii hormonale critice din corp. Una dintre aceste sarcini este secretarea principalului hormon de stres din corp, cortizolul. Corpurile noastre au fost proiectate pentru evenimente stresante, si in timp ele s-au adaptat corespunzator. Daca stramosii nostri erau vanati de un pradator, era activat raspunsul simpatic, modul de actiune lupta-sau-fugi.

In timpul acestui raspuns de stres, era eliberat cortizolul, regularizand spre nivele superioare presiunea sanguina si nivelul zaharului, de care era nevoie pentru evenimente stresante. Cand lucrurile se calmau, secretia de cortizol se micsora, impreuna cu presiunea sanguina si nivelul zaharului din sange. Echilibrul normal ramanea intact.

Viata noastra moderna, cu multiplii ei factori de stres, poate declansa raspunsul tau la stres si poate arunca cheia dupa aceea . Spre deosebire de stresul acut, pentru care am fost “cablati” biologic, stresul cronic declanseaza raspunsul lupta-sau-fugi fara vreo pauza. Daca raspunsul la stresul cronic nu dispare, acei declansatori de secretie ai cortizolului nu se opresc niciodata. Problema vine din faptul ca nu am fost adaptati genetic pentru asaltul stresorilor cronici moderni si astfel echilibrul nu mai este intact.

O parte din acesti  stresori cronici ce pot duce la epuizare suprarenala sunt:

Acesti stresori pot determina cortizolul sa ramana la nivel inalt pentru foarte mult timp. Nivelele cronice inalte de cortizol pot obosi la extrem glandele suprarenale, urand un bun venit epuizarii cronice. Datorita rolului foarte important al glandelor suprarenale in sanatatea ta, epuizarea suprarenala poate cauza o larga varietate de simptome, precum:

Cum functioneaza?

In Medicina Functionala, in loc doar de a trata simptomele, principala focalizare a fost pe vizarea mecanismelor biochimice fundamentale care actioneaza. Secretul pentru a intelege epuizarea suprarenala este de a-i intelege originea: creierul tau!

Creierul tau spune glandelor suprarenale ce sa faca prin intermediul unui complex paienjenis de comunicatii numit axa hipotalamica-pituitara-suprarenala (axa HPS).
Hipotalamusul secreta hormonul de eliberare a corticotropinei (HEC) care spune glandei pituitare sa elibereze hormonul adrenocorticotropinic (HACT). HACT spune apoi cortexului suprarenal sa elibereze cortizol. Epuizarea suprarenala este in realitate o disfunctie a comunicatiilor creierului tau cu suprarenalele (axa HPS), nu a glandei suprarenale in sine!
Dat fiind modelul medicinei moderne de a eticheta o boala si de a-i gasi un medicament corespondent, nu este de mirare de ce multi oameni se lupta cu epuizarea suprarenala si nici macar nu o cunosc.

Epuizarea suprarenala este nuantata, multifatetata si drastic subdiagnosticata. Aici sunt cele trei stadii principale ale epuizarii suprarenale: primul stadiu este marcat de un nivel inalt de cortizol. In cel de-al doilea stadiu poti vedea nivele normale de cortizol, ceea ce face epuizarea suprarenala greu de detectat. Cel de-al treilea stadiu al epuizarii suprarenale este cel in care gasim nivele scazute de cortizol.

Deci care este solutia?

1. Capata sa primesti un diagnostic cuprinzator.
Unul dintre testele de laborator recomandate este un Index de Stres Suprarenal  de 25 de Ore, un test salivar care urmareste nivelul cortizolului tau, calitatea axei HPS si alte nivele hormonale de-a lungul zilei, pentru a capata o vedere cuprinzatoare asupra a ceea ce se petrece in cazul tau specific.

2. Inlatura stresorii cronici.
Inlaturarea sau limitarea stresorilor listati mai sus va fi esentiala pentru intreruperea ciclului de stres cronic, recapatarea sanatatii si pentru a te simti din nou tu insuti.Dieta cât mai simpla si odihna reprezinta cheia pentru echilibrarea suprarenalelor.

Somnul, relaxarea, odihna, statul întins în stare relaxata interioara, cu respiratia linistita, nu precipitata – este principalul instrument de refacere al suprarenalelor. O dieta simpla, preferabil de detoxifiere, ajutata de suplimentele naturale pentru sustinerea suprarenalelor este al doilea instrument in procesul de vindecare.

3. Ingrijire individualizata.
Ar trebui conceput un program de sanatate si un set de analize pentru nevoile tale specifice. Desi protocoalele individuale vor varia, pe langa remediile din plante, ele adesea necesita inlocuirea atenta a unei mici portiuni din hormonii suprarenali lipsa. Cantitati specifice de DHEA (dehidroepiandrosteron) si precursorul cortizolului, numit pregnenolon, iti vor stimula corpul sa inceapa sa produca in mod natural cortizol.

Surse utilizate:
http://www.centrulnatura.ro/informatie-importanta-epuizarea-suprarenalelor/
http://www.mindbodygreen.com/0-12463/what-you-need-to-know-about-adrenal-fatigue-how-to-fix-it.html - suprarenala

#cortizol #energie #epuizarea suprarenala #glandele suprarenale #hormoni #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

3 alimente care iti epuizeaza energia
Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor
Glandele suprarenale: cauza necunoscuta a multor probleme de sanatate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101