Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor

Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor

Cand hormonii sunt in limite normale, actioneaza ca niste mesaje inteligente trimise in corp. Fiecare hormon trimite cate o sarcina de executat celulelor aflate la mare distanta, in efortul de a mentine h

Cand hormonii sunt in limite normale, actioneaza ca niste mesaje inteligente prin tot corpul.

Fiecare hormon trimite cate o sarcina de indeplinit celulelor aflate la mare distanta, in efortul de a mentine homeostazia, stare pe care noi o percepem sub forma de par bogat, unghii puternice, ten curat, buna dispozitie si greutate normala, rezistenta la stres, o digestie buna si un libido sanatos, in general stare de functionare optima a organismului.

Din pacate, sistemul hormonal este destul de vulnerabil la mediul inconjurator - in special la toxine, somn insuficient, alimente sau bauturi nepotrivite, microbi nedoriti in intestine si chiar o gandire ingusta.

Cand vine insa vorba de refacerea echilibrului hormonal, ar fi bine sa rezisti primului impuls de a apela la medicamente sau chiar la suplimente, pentru ca si acestea contin doar compusi izolati din alimente intregi, benefice.

Iata, in schimb, cateva informatii utile despre principalii cinci hormoni care mentin homeostazia in corp si cateva recomandari cu privire la alimentele care contribuie la reglarea fiecaruia in parte:

1. Cortizolul

Cortizolul este principalul hormon al reactiei la stres, secretat de glandele suprarenale. Cand acesta atinge un nivel mai ridicat, determina si marirea tensiunii si a glucozei din sange, pregatind corpul pentru posibilitatea de "a lupta sau fugi". Dar cand nivelul ridicat de cortizol devine cronic, acest lucru duce la o stare accentuata de surescitare sau neliniste in corp, depresie, imbatranire accelerata, crestere in greutate, probleme legate de glucoza din sange si aparitia sindromului metabolic.

Ce poti observa:

Analize medicale recomandate: Cortizol, proba de urina uscata (aceasta analiza se foloseste mai recent in centre medicale din occident pentru ca monitorizeaza nivelul de cortizol in patru puncte pe parcursul zilei si arata calitatea axei hipotalamus-pituitara-suprarenala, adica a comunicarii creier-glande suprarenale), proba urina pentru analize hormonale complete. Metodele clasice includ si testul salivei, insa urina uscata ofera informatii mai utile.

Alimente recomandate: spanacul, busuiocul, leguminoasele, nucile si verdeturile in general, care sunt bogate in magneziu. O buna alternativa preferata de multi este ciocolata neagra.

2. Insulina

Insulina regleaza glucoza din sange. Problema principala cu insulina este ca, atunci cand ajunge la un nivel ridicat cronic, favorizeaza rezistenta la insulina (cand celulele devin imune, iar glucoza din sange atinge nivelul de prediabet sau chiar de diabet).

Ce poti observa:

Analize medicale recomandate: glicemie, insulina pe stomacul gol, HgbA1c.

Alimente recomandate: Varza murata, kimchi sau alte legume fermentate, despre care studiile arata ca reduc glicemia. De asemenea turmericul, scortisoara, afinele, chimenul negru si spirulina sunt alimente excelente pentru scaderea insulinei.

3. Testosteronul

Testosteronul este un hormon produs in ovare la femei si in testicule la barbati, si in glandele suprarenale. Este  important pentru senzatia de bine, de incredere, mentinerea tonusului muscular, cresterea oaselor si functia sexuala.

Cand nivelul sau creste excesiv, la femei cauzeaza eruptii de acnee, cicluri menstruale neregulate, par excesiv pe corp, pierderea parului capilar si infertilitate.

Ce poti observa:

Analize medicale recomandate: testosteron liber sau total, uneori testosteron bio valabil

Alimente recomandate: Fasole verde bogata in zinc. O sursa demna de mentionat: seminte de dovleac si de susan, care sunt, de asemenea, bogate in zinc. Zincul joaca un rol important in dezvoltarea sexuala, menstruatie si ovulatie. Deficienta de zinc este asociata cu un nivel mai ridicat de androgeni, o familie de hormoni din care face parte si testosteronul, precum si cu acneea.

 

4. Estrogenul

Estrogenul face parte dintr-o familie de hormoni sexuali ce raspund de trasaturile feminine in corp, inclusiv de dezvoltarea sanilor si a soldurilor. Insa, uneori, ce e prea mult strica: Sute de toxine din mediu pot imita estrogenul si pot duce la o poluare cu estrogen in corp.

Ce poti observa:

Analize medicale recomandate: Analize de urina uscata (vezi cortizol) cu toti metabolitii de estrogen sau proba hormonala salivara feminina. Teste de urina si sange pentru incarcatura toxica a corpului. 

Alimente recomandate: Legume crucifere — de exemplu, broccoli si conopida, sau chiar varza, de care deseori uitam ce comoara culinara poate fi. Aceste legume blocheaza estrogenul, fibrele ajuta corpul sa elimine estrogenul in exces si, in general, cruciferele ajuta celulele care sunt programate sa moara, astfel ca cele defecte sa nu umble prin corp ca niste zombi, provocand pagube si accelerand procesul de imbatranire.

O salata cu varza rosie, broccoli, morcovi gratinati si verdeata, asezonata cu lamaie si ulei de avocado sau masline, este o idee excelenta pentru un pranz delicios si terapeutic in acelasi timp!

5. Hormoni tiroidieni

Tiroida raspunde de metabolism, de ritmul in care au loc reactiile biochimice in corp, inclusiv de ritmul de ardere al caloriilor. Mai precis, sarcina glandei tiroide este sa asimileze iodul, prezent in multe alimente, si sa-l combine cu tirozina pentru a produce hormonii tiroidieni: un hormon de stocare numit tiroxina (T4) si un hormon de tiroida activ numit triiodotironina (T3).

10 % dintre femei sufera de o insuficienta de hormoni tiroidieni si au o tiroida lenesa, astfel incat energia ramasa disponibila in corp se directioneaza catre functiile vitale si se restrictioneaza la nivelul parului, pielii si al functiei digestive. Astfel, persoanele cu tiroida lenta sufera de un metabolism incetinit: se simt deprimate, constipate, iau repede in greutate si au probleme cu parul, pielea si articulatiile.

Ce poti observa:

Analize medicale recomandate: Medicina conventionala face de obicei numai analiza serica pentru TSH si T4 pentru a analiza modul in care functioneaza glanda tiroida. In medicina functionala se folosesc si alte analize, cum ar fi T3 liber si total (hormonul activ al tiroidei), T3 revers si anticorpi de tiroida pentru a exclude probleme autoimune de tiroida.

Alimente recomandate: Nucile braziliene. Pe langa iod, mai ai nevoie de seleniu, zinc si cupru pentru o functionare buna a tiroidei. Nucile braziliene sunt sursa alimentara cea mai bogata in seleniu. Uneori persoanele care sufera de tiroida lui Hashimoto sunt sfatuiti sa evite seleniu. Acest mineral este necesar in productia de glutation pentru a mari anticorpii tiroidieni. Doza zilnica recomandata este de 3 nuci braziliene.

 

SURSE

http://www.mindbodygreen.com/0-25061/what-i-tell-my-patients-to-eat-to-balance-their-hormones.html

http://www.doctoroz.com/slideshow/cortisol-reduction-grocery-list

https://viataverdeviu.ro/inverseaza-rezistenta-la-insulina

#cortizol #echilibru hormonal #estrogen #hormoni #insulina #testosteron #tiroida

Ce au mai parcurs alti cititori...

15 ponturi pentru a-ti echilibra hormonii
Ciclul lunar neregulat poate indica probleme de sanatate
Urzica ajuta la restabilirea echilibrului hormonal

Ce spun cititorii despre "Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor"

Georgeta Stoica16 July 2019 09:40Raspunde

Comentariu Mulţumim pentru informaţi

Georgeta Stoica16 July 2019 09:40Raspunde

Comentariu Mulţumim pentru informaţi

Georgeta Stoica16 July 2019 09:40Raspunde

Comentariu Mulţumim pentru informaţi

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101