Hormonii pot fi cei mai buni prieteni sau cei mai mari dusmani. Corpul are nevoie de ei pentru a functiona; prin activitatea lor neintrerupta tin sub control sanatatea noastra fizica si sexuala. Acesti curieri chimici ne pot afecta corpul la varsta pubertatii, pe perioada menopauzei si nu numai.
Desi hormonilor trebuie sa le multumim ca fac barbatii sa fie barbati si femeile femei, tot lor trebuie sa le multumim si pentru modificarile de dispozitie, cosurile de pe fata si razvratirea firelor de par. Si acesta e doar inceputul.
“Majoritatea dintre noi stiu ca hormonii ne influenteaza dispozitia, digestia, poftele, somnul si viata sexuala, dar adevarul este ca aceasta relatie complexa care exista intre moleculele transmise catre creier, precum FSH si LH si ovare si glandele suprarenale poate afecta fiecare celula din corp” explica Suzanne Gilberg-Lenz, medic autorizat in obstetrica-ginecologie si medicina integrativa si holistica.
- Ten curat, minte distrata
Ti s-a intamplat vreodata ca in loc sa-ti pui sampon pe par, sa te trezesti ca-ti torni cu totul altceva pe cap? Pur si simplu esti cu mintea in alta parte! Gilberg-Lenz spune ca functia cognitiva este strans legata de hormoni.
“Suntem mult mai comunicativi in prima jumatate a ciclului lunar datorita productiei mai mari de estrogen in corp, ceea ce ne poate afecta si aspectul fizic!” Gilberg-Lenz da exemplul clasic al aurei de stralucire din timpul sarcinii.
“Progesteronul creste pentru mentinerea sarcinii, dar progesteronul este si hormonul dominant feminin din a doua jumatate a ciclului menstrual, incepand cu ovulatia, denumita faza luteala,” mai spune ea. Este un fapt dovedit ca la mijlocul perioadei menstruale - perioada cea mai fertila—pielea este mai frumoasa si ne simtim mai bine in pielea noastra, ceea ce ne face sa ne simtim si sa fim mai atragatoare. Natura isi urmeaza cursul si (la fel ca mamele noastre) ne indeamna sa ne gasim parteneri si sa facem copii!
- Acneea
Hormonii joaca un rol important in aparitia acneei, spune dr. David E. Bank, dermatolog, Profesor Asistent Clinic de Dermatologie la Centrul Medical Presbiterian din Columbia, autorul cartii Tenul frumos: Ghidul fiecarei femei pentru a arata bine la orice varstasi fondator si administrator al Centrului de dermatologie, cosmetica si chirurgie cu laser din Mt. Kisco, NY. Ca regula generala, estrogenul reduce acneea, iar progesteronul o stimuleaza.
Hormonii determina glandele producatoare de sebum sa-si mareasca volumul si sa produca mai mult la vârsta pubertatii si pe toata perioada adolescentei. Fluctuatiile hormonale sunt strâns legate de eruptiile de acnee, confirma si dr. Joshua Zeichner, Profesor Asistent Clinic de Dermatologie la Scoala de Medicina din Muntele Sinai. Cand hormonii explodeaza, asa cum se intampla in mijlocul perioadei menstruale, glandele producatoare de ulei din piele reactioneaza. Hormonii determina glandele sa reactioneze, producand prea mult ulei. Acesta nu face altceva decat sa hraneasca bacteriile care duc la aparitia acneei si incarca prea mult porii.
- Cresterea in greutate
Cresterea in greutate este o situatie complexa, influentata nu numai de stilul de viata si emotii, ci si de diversii hormoni din corp. Hormonii tiroidei, cortizolul, leptina si grelina sunt doar cativa dintre agentii care au un rol semnificativ, afirma medicul dermatolog Jessica J. Krant, fondatoarea societatii Arta dermatologiei din New York. “Slaba functionare a tiroidei, sau hipotiroidismul, poate contribui la luarea in greutate pentru ca, glanda tiroida este responsabila de reglarea metabolismului in corp, iar o functionare incetinita inseamna un consum ineficient de energie si depozite mai mari de greutate corporala. Cortizolul, hormonul de stres al corpului, ii spune organismului sa se pregateasca pentru o perioada grea, ceea ce poate fi interpretat de corp ca perioada de foamete, de aceea declanseaza tendinta acestuia de a face depozite de masa corporala,” explica Krant.
Iar leptina si grelina sunt o pereche de hormoni cu functii opuse. Leptina ii spune corpului cand este satul, iar grelina ii spune cand ii este foame. “Studiile arata ca dupa o noapte cu somn deficitar, nivelul grelinei ramane ridicat pe tot parcursul urmatoarele 24 de ore,” spune Krant.
- Pielea uscata
Pielea uscata se datoreaza de regula factorilor de mediu si inaintarii in varsta, dar si hormonii tiroidieni pot avea un rol. Hipotiroidismul netratat poate duce in cele din urma la o piele excesiv de uscata, peste limite normale, spune Krant. Pielea uscata poate fi insotita si de mancarimi puternice, iar scarpinatul duce la iritatii si alte probleme. Odata cu scaderea nivelului de estrogen la menopauza, pielea se subtiaza, devine mai aspra si mai uscata. - Pierderea /subtierea parului
Subtierea parului, pierderea lui pe alocuri sau pierderea stralucirii si consistentei firului de par pot avea legatura cu hipotiroidismul, spune Krant. Desigur ca un par sanatos necesita si un complex de vitamine si minerale, nu este de vina doar o proasta functionare a hormonilor.
Stresul cronic poate si el fi o cauza a pierderii si a subtierii parului, datorita deficitului de vitamine si cresterea nivelului de cortizol din corp. Estrogenul si testosteronul joaca si ele un rol, mai ales in androgeneza, sau "tiparul" masculin /feminin al pierderii parului, explica Krant.
Stresul poate duce la uzarea glandelor suprarenale si de aici la un lant distructiv in tot corpul si la tot felul de probleme de sanatate.
Sursa: http://www.care2.com/greenliving/5-sneaky-ways-hormones-mess-with-your-appearance.html#ixzz3RKAw8Xn2 - hormonii
Sursa foto: http://goo.gl/kVDm6H