Multe persoane sufera din cauza dezechilibrelor hormonale si a unui metabolism lent. Aceste tulburari au legatura, de cele mai multe ori, cu glanda tiroida.
Tiroida este o glanda de mici dimensiuni, localizata in mijlocul gatului, care produce un hormon care influenteaza fiecare celula, organ si tesut in parte din intreg corpul uman. Glanda tiroida raspunde de reglarea temperaturii corporale si a ritmului cardiac, precum si de productia de proteine si de ritmul metabolic.
Afectiunile tiroidiene pot avea diverse cauze, insa cele mai frecvente sunt acestea patru:
- Toxicitatea: expunerea la radiatii si metale grele
- Deficienta: de iod si seleniu
- Intolerantele alimentare: gluten si alergii la caseina A1
- Dezechilibrul hormonal – nivel ridicat de cortizol din cauza stresului, consum excesiv de carbohidrati, prea putine grasimi in alimentatie.
Cand tiroida nu functioneaza la capacitatea maxima, conditie numita hipotiroidism, glanda secreta o cantitate insuficienta de hormon tiroidian, iar cand functioneaza excesiv, hipertiroidismul, glanda vitala produce o cantitate prea mare din acest hormon cu capacitati de reglare in corp.
Simptome de hipotiroidism:
- Oboseala excesiva
- Depresie
- Memorie slaba
- Cresterea in greutate
Simptome de hipertiroidism:
- Iritabilitate
- Nervozitate
- Slabiciune musculara
- Pierdere inexplicabila in greutate
- Probleme cu vederea si afectiuni oculare
- Tulburari ale somnului
Chiar daca aceste simptome sunt asociate cu problemele tiroidiene, fiecare conditie in parte este greu de diagnosticat fara o analiza a urinei sau sangelui.
Conform specialistilor, 90% dintre persoanele care sufera de hipotiroidism sufera si de tiroida lui Hashimoto, o conditie autoimuna de hipotiroidie, in care sistemul imunitar ataca tesutul tiroidian. De aceea, pentru a vindeca o boala tiroidiana sau orice afectiune autoimuna, trebuie identificata sursa dezechilibrului; nu reprimarea simptomelor, prin medicamente.
De cele mai multe ori medicamentele folosite in afectiunile tiroidiene (cum e Synthroid) au efecte secundare ce pot afecta intreaga sanatate a corpului.
Din fericire, exista si metode naturale prin care se poate imbunatati functia tiroidiana!
Iata 8 astfel de metode care te pot ajuta sa-ti vindeci glanda tiroida:
- RENUNTA la gluten si caseina A1– cele mai multe alergii si intolerante alimentare din ziua de azi provin de la produsele pe baza de grau si de la lactate, din cauza proteinelor hibridizate din gluten si a caseinei A1. Aceste proteine pot duce la o conditie numita “permeabilitatea intestinelor”, care, la randul sau, favorizeaza inflamatia tiroidei si ii afecteaza modul de functionare. Adopta o alimentatie fara cereale sau cel putin fara gluten. Iar in privinta lactatelor, alege produsele din lapte de la vaci A2, de capra si de oaie.
- RENUNTA la BPA – Bisfenol A (BPA) este prezent in sticlele de plastic si poate perturba sistemul endocrin si afecteaza tiroida. Este recomandabila utilizarea sticlelor, a sticlelor din otel inoxidabil sau a sticlelor din plastic fara BPA.
- Fa analize pentru a verifica nivelul de iod– Daca ai un nivel prea scazut de iod, poti oricand echilibra situatia cu ajutorul suplimentelor organice.
- Fa o detoxifiere de metale grele – Se poate folosi o combinatie din ciulin, turmeric, chlorella si coriandru pentru a elimina toate metalele nocive din celule si organe.
- Mareste aportul de seleniu– Fii sigur ca ai suficient seleniu in alimentatie, fara, insa, a exagera. Sursele cele mai bune de seleniu sunt nucile braziliene, somonul, semintele de floarea soarelui, ciupercile si ceapa.
- Suplimente cu plante adaptogene– Plante ca Ashwagandha si busuiocul sfant (Tulsi) pot reduce nivelul de cortizol, imbunatatind functia tiroidei.
- Inlaturarea plombelor cu argint– In cazul plombelor dentare cu amalgam, se poate consulta un stomatolog pentru inlaturarea lor in conditii de siguranta.
- Redu consumul de carbohidrati – Zaharul si cerealele trebuie reduse semnificativ si inlocuite cu grasimi sanatoase. Femeile, mai ales, consuma prea multi carbohidrati, care le maresc nivelul de estrogen si le afecteaza in mod negativ glanda tiroida. Surse bune de grasimi sunt semintele de chia, in, canepa, uleiul si laptele de cocos, fructele de avocado.
Sursa utilizata: https://draxe.com/8-secrets-to-cure-hypothyroidism-and-other-hormone-problems/
multumesc ...
Mulțumesc mult
Felicitari pt articol
Mulțumesc mult!
Mulțumim din suflet!