Peste 20 de milioane de occidentali sufera de afectiuni ale tiroidei. Desi nu sunt fatale, acestea pot afecta multe din procesele esentiale ale corpului si prezinta multe riscuri pentru sanatate. Una dintre aceste afectiuni ale tiroidei este boala Graves.
Boala si-a luat numele dupa dr. Robert Graves, un medic irlandez. Desi nu Graves a fost cel care a descoperit boala, el a scris un studiu extins asupra mai multor femei insarcinate care au prezentat o tiroida superactiva si ochi bulbucati.
Boala mai este cunoscuta si sub numele de „boala Basedow”, dupa numele medicului Karl von Basedow care a scris despre aceasta boala, „gusa difuza toxica” sau „gusa exoftalamica”.
Cum afecteaza boala Graves tiroida?
Tiroida este o glanda in forma de fluture situata in fata gatului, mai jos de corzile vocale. Glanda raspunde de producerea hormonilor care regleaza cresterea corpului, dezvoltarea si metabolismul. De asemenea, joaca si un rol important in reglarea ritmului cardiac, a temperaturii corporale si a starii emotionale.
Toate acestea sunt posibile deoarece tiroida raspunde de secretia hormonilor triiodotironina (T3), tetraiodotironina (T4) si diiodotironina (T2), care au abilitatea de a interactiona cu alti hormoni prezenti in corp, cum ar fi estrogenul, progesteronul si testosteronul.
Este important ca nivelul acestor hormoni sa ramana stabil, pentru ca un dezechilibru al acestora ar putea da nastere unor efecte secundare si chiar unor boli grave, precum hipotiroidismul, hipertiroidismul, boala lui Hashimoto si boala Graves.
Graves este, de fapt, unul din principalele motive care duc la hipertiroidism. Aceasta boala autoimuna determina sistemul imunitar sa secrete anticorpi care actioneaza ca hormoni ce stimuleaza productia de hormoni tiroidieni (TSH), care declanseaza apoi secretia de hormoni in tiroida.
Care sunt categoriile de persoane afectate de boala Graves?
Conform Fundatiei Tiroidei si Graves din SUA, aproximativ 2% din populatia occidentului sufera de boala Graves. Adica peste 10 milioane de oameni sunt afectati de aceasta boala, multi dintre ei chiar fara sa stie.
Desi boala Graves poate sa se declanseze oricand pe parcursul vietii, cel mai des apare intre 20 si 40 de ani. S-a observat, de asemenea, ca afecteaza de 10 ori mai mult femeile , dar la barbati se manifesta intr-o forma mai grava.
Oamenii care sufera de boli autoimune sunt mai predispusi la boala Graves. Printre acestea se numara:
- Vitiligo, o afectiune a pielii in care apar pete albe pe piele. Acest lucru se intampla din cauza deteriorarii melanocitelor din piele, sau a celulelor care produc pigmentul.
- Artrida reumatoida, o afectiune autoimuna care afecteaza incheieturile. De regula cauzeaza umflaturi, dureri si limiteaza capacitatea de miscare.
- Lupus, o afectiune in care sistemul imunitar incepe sa atace celule sanatoase. Acest lucru se intampla din cauza inabilitatii sistemului imunitar de a face diferenta intre celulele corpului si alte corpuri straine.
Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/graves-disease.aspx