Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Urzica ajuta la restabilirea echilibrului hormonal

Urzica ajuta la restabilirea echilibrului hormonal

Hormonii sunt transmitatori chimici care spun celulelor ce sa faca si cand. Hormonii sunt produsi de glandele din corp ca o consecinta fireasca a fenomenului vietii si sunt stimulati de influente interne si externe. Intr-o societate toxica, asa cum e

Hormonii sunt transmitatori chimici care spun celulelor ce sa faca si cand. Hormonii sunt produsi de glandele din corp ca o consecinta fireasca a fenomenului vietii si sunt influentati de factori interni si externi.

Intr-o societate toxica, in care tot ce intra in contact cu noi este plin de patogeni, productia de hormoni poate sa scape de sub control. Chimicalele pe care le punem pe piele, aerul pe care il respiram, mancarea pe care o mancam, precum si stresul in exces pot perturba sistemul endocrin.

5 hormoni-cheie

Dintre toti hormonii din corp, cinci sunt cei care ne influenteaza in mod special starea de sanatate.

1. Cortizolul

Cortizolul este hormonul de stres. Avem nevoie de stres pentru a ne mentine in alerta si a primi impulsuri de energie atunci cand este nevoie. Prea mult cortizol mareste nivelul zaharului in sange, favorizand luarea in greutate, oboseala cronica si boala ficatului gras. Un nivel prea scazut ne face sa ne simtim obositi si fara vlaga si ne slabeste sistemul imunitar.

2. Dihidrotestosteronul (DHT)

Dihidrotestosteronul este un androgen – un hormon sexual masculin . Si femeile il au, dar intr-o cantitate mai mica. Androgenii raspund de caracteristicile fizice masculine ale barbatilor, dar si de calvitie. DHT este o forma sintetizata de testosteron, iar cand este in cantitate prea mare la barbati, poate cauza acneea, duce la marirea prostatei si a sanilor. La femei, o cantitate excesiva din acest hormon poate, de asemenea, sa favorizeze calvitia.

3. Estrogenul

Estrogenul, un hormon feminin, este prezent in cantitati mai mari la femei decat la barbati. Estrogenul raspunde de cresterea fizica a femeii, reglarea menstruatiei si moderarea colesterolului. In plus, este critic pentru sanatatea oaselor si a organelor si poate afecta creierul.

Multe chimicale din mediu sunt xeno estrogeni (estrogeni sintetici) si pot afecta nivelul de estrogen la ambele sexe. Consumul acestor estrogeni sintetici mareste cantitatea de estrogen din corp, ducand la cancer, diminuarea apetitului sexual, a energiei, afecteaza calitatea somnului, starea pielii, deterioreaza functia de reproducere si favorizeaza obezitatea atat la barbati cat si la femei.

urzica echilibrul hormonal

4. Insulina

Produsa de pancreas, insulina este hormonul care regleaza zaharul in sange. Un consum regulat exagerat de zahar poate face ca celulele sa devina rezistente la insulina, ceea ce poate duce la diabet. Dezechilibrul insulinei afecteaza capacitatea corpului de a regla si ceilalti hormoni.

5. Hormonii tiroidieni

Un fel de regi ai hormonilor, acestia sunt produsi de glanda tiroida si controleaza activitatea altor hormoni, dezvoltarea corpului si metabolismul. Un deficit de hormoni tiroidieni (hipotiroidism) poate duce la luarea in greutate, pierderea parului, constipatie, pierderea de memorie, un apetit sexual redus, piele si par uscat, oboseala, slabiciune si alte simptome. Un exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidismul) poate duce la aparitia gusei tiroidiene, transpiratie excesiva, batai neregulate ale inimii, anxietate, iritabilitate si voce ragusita sau umflarea gatului.

Rolul urzicii in dezechilibrul hormonal

Unele dezechilibre hormonale se datoreaza predispozitiei genetice, insa un somn de calitate, consumul unor alimente corespunzatoare si sportul regulat pot aduce aceste substante ale corpului in limite normale. Urzica este o planta care a dovedit ca poate echilibra hormonii. Aceasta planta care ustura la atingere are beneficii pentru urmatoarele afectiuni:

Cum actioneaza urzica

Acolo unde exista hormoni in exces - in special hormoni sexuali - urzica ii impiedica sa se lege de proteine, oprind distributia lor prin sistemele corpului. Fitochimicalele din urzica impiedica formarea de dihidrotestosteron din testosteron si legarea acestuia de receptorii hormonilor din organe. DHT este considerat principalul hormon responsabil de calvitie; ceaiul de urzica poate impiedica pierderea parului si poate chiar stimula regenerarea acestuia.

Urzica este un remediu pentru alergii si alte afectiuni respiratorii, fiind un antihistaminic natural. Mai mult decat atat, deoarece contine serotonina si acetilcolina, urzica modereaza cortizolul, care este produs de glandele suprarenale.

Nu trebuie trecut cu vederea nici continutul sau bogat in nutrienti: minerale (calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu si zinc) si vitamine (A, complexul de B-uri si K). Foarte buna pentru detoxifiere, urzica are si efect antiinflamator, contribuind la functionarea sistemului imunitar.

De altfel, un studiu larg efectuat de Universitatea de Stat din Virginia, pentru a analiza continutul nutritiv al urzicii, a concluzionat: “Rezultatele arata ca urzica procesata poate furniza 90%–100% din vitamina A (inclusiv vitamina A ca β-carotene) si este si o sursa buna de calciu, fier si proteine. Recomandam urzica, proaspata sau procesata, ca sursa saraca in calorii si bogata in proteine si nutrienti esentiali, minerale si vitamine, mai ales in dietele vegetarienilor, diabeticilor sau alte diete specializate.” 

Ceaiul de urzica

Atentie: femeile insarcinate trebuie sa foloseasca numai frunzele de la urzici, nu si radacina, pentru ca radacina poate declansa contractii in timpul sarcinii. De asemenea, se consuma cu moderatie, pentru ca afecteaza hormonii. Urzica stimuleaza lactatia, fiind indicata mamelor care alapteaza.

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Se inalzeste apa.
  2. Se pun frunzele intr-un recipient de sticla sau un borcan. Se toarna apa peste frunze, se pune capacul si se lasa 4-10 ore la temperatura camerei.
  3. Se bea pe parcursul zilei. Este foarte bun cald, rece sau la temperatura camerei. Se poate indulci cu putina miere sau se adauga ulei de cocos pentru mai multa consistenta.
  4. Se poate face o cantitate mai mare odata si se poate depozita la frigider aproximativ 3 zile.

Sursa utilizata: https://dailyhealthpost.com/stinging-nettle-remedy/  

#dezechilibru hormonal #echilibru hormonal #estrogen #testosteron #urzica #xenoestrogeni #hormoni sexuali

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor
Imunitate puternica in sezonul rece cu produse apicole
Ce spune știința despre Ayahuasca
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101