Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Urzica - beneficii si utilizari

Urzica - beneficii si utilizari

nbsp; Informatii generale Urzica (Urtica dioica si ruda sa apropiata Urtica urens) are un lung istoric de planta medicinala. In Europa medievala, era folosita ca diuretic (pentru a elimina apa in exces din corp) si pentru tratarea durerilor art

Informatii generale

Urzica (Urtica dioica si ruda sa apropiata Urtica urens) are o lunga utilizare de-a lungul istoriei ca planta medicinala. In Europa medievala, era folosita ca diuretic (pentru a elimina apa in exces din corp) si pentru tratarea durerilor articulare.

Urzica are peri foarte fini si subtiri pe frunze si tulpini, care contin substante iritante, eliberate de planta la contactul acesteia cu pielea. Perii, sau spinii urzicii, sunt foarte durerosi la atingere. Cand, insa, vin in contact cu o zona dureroasa din corp, acestia pot ameliora durerea initiala. Cercetatorii cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca urzica reduce nivelul de substante inflamatorii din corp si interfereaza cu modul in care corpul transmite mesajele de durere.

Utilizari comune

Urzica se foloseste de sute de ani in tratarea durerilor musculare si articulare, eczema, artrita, guta si anemie. In ziua de zi, multe persoane folosesc urzica pentru tratarea unor probleme urinare in fazele incipiente de prostata marita (numita hiperplazie benigna de prostata sau HBP). Se foloseste si pentru tratarea infectiilor urinare, febra fanului (rinita alergica), sub forma de comprese sau creme pentru tratarea durerilor articulare, intinderi si tensiuni musculare, tendinita si ciupituri de insecte.

Hiperplazia benigna de prostata (HBP)

Radacina de urzica este folosita la scara larga in Europa pentru a trata HBP. Studiile pe oameni arata ca urzica, in combinatie cu alte plante (in special cu palmierul pitic), poate fi eficienta in ameliorarea unor simptome ca fluxul urinar redus, golirea incompleta a vezicii, scurgerile post urinare si nevoia constanta de a urina.

Simptomele sunt cauzate de presiunea exercitata de glanda marita a prostatei asupra uretrei (tubul care goleste urina din vezica). Sunt studii care arata ca urzica se poate compara cu finasteride (un medicament folosit frecvent pentru HBP) in ceea ce priveste incetinirea cresterii anumitor celule la prostata.

Spre deosebire de finasteride, insa, planta nu reduce dimensiunea prostatei. Cercetatorii nu sunt siguri de ce radacina de urzica reduce simptomele. Poate fi din cauza ca are in componenta ei chimicale care actioneaza asupra hormonilor (inclusiv testosteron si estrogen), sau pentru ca actioneaza direct asupra celulelor prostatei. HBP trebuie tratata cu ajutorul unui medic si trebuie corect diagnosticata, pentru a elimina riscul de cancer la prostata.

Osteoartrita

Frunzele si tulpinile urzicii se folosesc in mod traditional in tratarea artritei si pentru eliminarea durerilor musculare. Studiile facute sunt de dimensiuni mici si nu sunt concludente, insa sugereaza ca prin aplicarea frunzelor de urzica direct pe zona dureroasa se pot ameliora durerile articulare. Alte studii arata ca extractul de urzica, luat pe cale orala, impreuna cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), a dus la reducerea dozelor de AINS.

Febra fanului

Un studiu preliminar pe oameni a aratat ca urzica sub forma de capsule a dus la reducerea stranutului si mancarimii cauzate de febra fanului. Intr-un alt studiu, 57% dintre pacienti au calificat urzica eficienta in ameliorarea alergiilor, iar 48% au spus ca aceasta a fost chiar mai eficienta decat medicamentele pe care le folosisera anterior.

Cercetatorii sunt de parere ca aceasta se datoreaza abilitatii urzicii de a reduce cantitatea de histamina din corp ca raspuns la un alergen. Mai multe studii sunt necesare pentru a confirma proprietatile antihistaminice ale urzicii. Unii doctori recomanda un consum de urzica deshidratata cu mult inainte de sezonul febrei fanului.

Altele

Studiile preliminare pe animale indica faptul ca urzica reduce zaharul din sange si tensiunea arteriala. Mai multe studii sunt, insa, necesare pentru a determina daca acest lucru este valabil si in cazul oamenilor.

Descrierea plantei

Urzica este denumirea generica pentru urzica comuna, urzica de gradina sau hibrizii acestora. Originara din regiunile reci din nordul Europei si Asia, aceasta planta erbacee creste azi in intreaga lume. Urzica creste bine solul bogat in nitrogen, infloreste intre iunie si septembrie si poate creste intre 0.60 m - 1.2 m.

Tulpinile sunt drepte si rigide. Frunzele au forma de inima, fin crestate si mai inguste spre margini, iar florile sunt galbene sau roz. Intreaga planta este acoperita cu perisori mici si duri, in special pe dosul frunzei si pe tulpini, care elibereaza substante intepatoare cand sunt atinse.

Ce parti din planta se folosesc pentru produsele pe baza de urzica?

Produsele pe baza de urzica sunt facute, de regula, din frunze si tulpini, iar uneori, din radacini. Preparatele pe baza de radacina se folosesc pentru ameliorarea simptomelor de HBP.

Cum se poate consuma urzica

Urzica este disponibila sub forma de frunze uscate, deshidratate, extract, capsule, tablete si ca tinctura din radacina (o solutie a plantei in alcool), suc sau ceai. Poate fi gasita si sub forma de unguent sau crema pentru aplicari cutanate. Radacina pare sa aiba efecte farmacologice diferite decat frunzele.

Mod de administrare

Copii

Desi urzica este disponibila in multe produse folosite in tratarea racelilor, astmului si alergiilor la copii, nu s-a stabilit o anumita doza sigura specific pentru copii. Consulta medicul inainte de a o administra copiilor, pentru o dozare adecvata.

Adulti

Urzica se poate administra in multe forme, inclusiv ceaiuri, tincturi, extracte lichide si creme.

Precautii

Utilizarea plantelor este o metoda folosita de veacuri pentru intarirea corpului si tratarea bolilor. Plantele pot, insa, avea si efecte secundare, sau pot interactiona cu alte plante, suplimente, sau medicamente. De aceea e bine sa utilizezi plantele cu atentie, sub supravegherea unui specialist.

Urzica este considerata sigura cand se utilizeaza conform indicatiilor. Efecte secundare izolate pot include dureri de stomac, retentia de lichide, transpiratie, diaree si mancarimi sau iritatii (in principal in cazul utilizarii cutanate). Planta trebuie manevrata cu mare grija, pentru ca atingerea ei poate cauza alergii. Urzica nu ar trebui niciodata aplicata pe o rana deschisa.

Pentru ca urzica poate afecta ciclul menstrual si poate duce la pierderea sarcinii, femeile insarcinate nu ar trebui sa o foloseasca.

Nu te trata singur pentru HBP. Consulta medicul pentru un diagnostic corect si pentru a inlatura orice risc de cancer la prostata.

Exista dovezi conform carora urzica poate mari glicemia si interfera cu diabetul. Exista dovezi si ca scade glicemia. Pacientii cu diabet trebuie sa-si monitorizeze foarte atent glicemia cand folosesc urzica.

Urzica poate avea efect diuretic. Daca suferi de afectiuni renale sau asociate cu vezica urinara, consulta medicul in prealabil.

Posibile interactiuni

Medicamente antiplachetare si anticoagulante (pentru subtierea sangelui) - Urzica poate afecta capacitatea sangelui de a se coagula si poate interfera cu medicamente de subtiere a sangelui, printre care aspirina;

Medicamente pentru tensiune arteriala - urzica poate reduce tensiunea, astfel ca poate accentua efectele urmatoarelor tipuri de medicamente:

Diuretice - Avand efect diuretic, urzica poate mari efectul acestor tipuri de medicamente, crescand riscul de deshidratare;

Medicamente pentru diabet - Urzica poate scadea glicemia, intarind astfel efectele acestor medicamente si riscul de hipoglicemie (zahar prea scazut in sange).

Litiu - urzica poate avea un efect diuretic si poate reduce abilitatea corpului de a elimina acest medicament.

Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS)) - Intr-un studiu stiintific pe pacienti cu artrita acuta, frunzele gatite de urzica au marit efectul antiinflamator al diclofenacului, un medicament din categoria AINS. Desi rezultatul duce la o scadere a durerii, consulta medicul inainte de consum sau utilizare a urzicii daca iei si AINS.

Citeste si articolul: Ce este ashwagandha? Top 10 beneficii ale acestui remediu ayurvedic stravechi

Sursa utilizata: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/stinging-nettle

#dureri articulare #plante medicinale #urzica

Ce au mai parcurs alti cititori...

29 beneficii ale ceaiului de urzica despre care probabil nu stiai
7 plante medicinale subestimate
Plante medicinale - Ce beneficii ofera nasturelul?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101