"Prietenul meu", “Perioada lunii", "Blestemul" sau oricare alta denumire mai putin placuta se refera la menstruatia lunara, acele modificari care au loc in fiecare luna in corpul unei femei.
Regularitatea ciclului lunar ajuta femeile sa inteleaga ca nu sunt insarcinate, dar si ca sunt sanatoase si ca totul este normal in corpurile lor (indiferent cat de incomode sunt efectele).
Ciclurile neregulate pot arata opusul, de aceea este bine sa nu ignori semnele evidente. Fiecare femeie este diferita si isi cunoaste propriul corp, de aceea poate observa daca se schimba ceva de la o luna la alta.
8 Semne ale unui ciclul menstrual neregulat
Desi bolile sau intensificarea stresului pot afecta regularitatea ciclului menstrual, iata 8 semne care pot indica prezenta unei probleme mai serioase.
1. Sangerare excesiva sau de durata
Fibroamele sunt tumori uterine benigne. Foarte comune printre femeile aflate la varsta reproducerii, acestea se formeaza pe peretii uterului - din cauze necunoscute de medicina alopata. Existenta unor tumori fibroase poate face ca ciclul menstrual sa dureze mai mult de 7 zile si/sau sa prezinte sangerari mai abundente. Un studiu multinational efectuat in 2012, a observat peste 21 000 de femei cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani in timpul menstruatiei si a a analizat simptomele lunare ale acestora.
Cercetatorii au descoperit ca femeile cu tumori fibroase erau mai predispuse la urmatoarele simptome, prin comparatie cu femeile care nu prezentau fibroame:
- Sangerari intre menstruatii
- Sangerari abundente
- Menstruatii neregulate
- Durata mai lunga a ciclului menstrual
- Durere pelvina cronica
- Dureri in timpul actului sexual
- Presiune pe vezica
- Crampe pe parcursul lunii
2. Menstruatii neregulate
Daca menstruatia nu este constanta si nu pare sa urmeze un calendar anume, motivele pot fi cele enumerate mai jos.
Sindromul ovarului polichistic (SOPC) este o tulburare endocrina, cand apare un dezechilibru intre hormonii sexuali estrogen si progesteron. Se formeaza chisturi mici la nivelul ovarelor, care cresc. In cazul SOPC, ovulatia nu este regulata, asa cum ar trebui. Daca ovulatia nu este regulata, inseamna ca nici menstruatia nu este. Aceasta conditie este frecventa la adolescente si femeile tinere.
Exista o corelatie intre insulina din sange si SOPC, pentru ca acest hormon este responsabil partial de nivelul de testosteron din corp. Rezistenta la insulina este un factor primar in incidenta SOPC si un precursor la diabetului de tip 2. SOPC poate duce la infertilitate, insa se poate tine sub control prin pierderea in greutate, mentinerea glicemiei in limite normale, sport, o alimentatie sanatoasa pe baza de plante, utilizarea de suplimente naturale.
Femeile cu diabet de tip 1 si 2 sufera deseori de "o tulburare a functiei reproducatoare". O analiza din 1994 a mai multor studii atribuie acest lucru nu numai rezistentei la insulina, ci si dezechilibrului general hormonal care afecteaza functia hipotalamusului, a glandei pituitare si a celei gonadale.
Un alt studiu de 5 ani, care a analizat peste 100 000 de femei, a confirmat ca ciclurile neregulate sau foarte lungi sunt asociate cu un risc semnificativ marit de diabet, comparativ cu cazurile de ciclu regulat. Ciclurile menstruale mai mici de 21 de zile prezinta si ele un risc marit.
3. Sangerari slabe
Desi poate parea un avantaj, daca sangerarile devin tot mai slabe de la o luna la alta, acest lucru poate fi un semn de stres prelungit sau modificari hormonale neobisnuite. Un ciclu menstrual cu sangerari putine se considera cel in care sangerarile dureaza mai putin de 2 zile sau sunt doar pete de sange in locul unei sangerari menstruale. Stresul este o provocare ce poate fi deseori dificil de gestionat de una singura.
Vorbeste cu un prieten sau apeleaza la un specialist, fa miscare regulat, mananca bine, mediteaza, practica yoga, practica un hobby, asculta muzica - orice ajuta. Stresul cronic poate duce la boli grave, de aceea este important sa identifici cai sanatoase prin care sa-l poti gestiona.
Citeste si articolul: 7 obiceiuri esentiale pentru a fi mai putin stresat
4. Menstruatie prematura
In medie, fetele incep sa aiba menstruatia cu 6 luni mai devreme si li se dezvolta sanii cu 2 ani mai devreme decat acum 40 de ani. Acest lucru se intampla din cauza toxinelor din alimente si din mediu.
Xeno estrogenii sunt substante chimice care imita estrogenul (hormonul de sex feminin) si care provin din produsele de ingrijire personala si cele casnice, din pesticide si din ingerarea plasticului din recipientele alimentare.
Efectele pe termen lung ale expunerii cronice la aceste toxine nu sunt inca pe deplin cunoscute.
5. Crampe insuportabile
Crampele menstruale sunt normale, pentru ca uterul se curata si elimina sange. Crampele insuportabile, insa, nu sunt normale. Durerea pelvina (deseori insotita de dureri lombare), in special in perioada ciclului lunar, poate fi un semn de endometrioza. Aceasta este o conditie in care tesutul care acopera uterul (endometru) creste in afara uterului.
Acesta poate afecta alte parti ale sistemului reproducator feminin, care cuprinde ovarele, tuburile falopiene, cervixul, vagina si vulva. Mai rar, tesutul endometrial creste in jurul vezicii, a plamanilor, a bratului, a piciorului si in alte parti.
6. Pubertate prematura sau prea tarzie
Instalarea pubertatii este dictata de hormoni. Tiroida secreta hormoni care afecteaza metabolismul, cresterea, libidoul, digestia, dezvoltarea creierului, ritmul cardiac, activitatea musculara si ciclul menstrual. Se estimeaza ca 12% din populatia lumii industriale va suferi de probleme cu tiroida. Toxinele din alimente si din mediu sunt responsabile pentru aceasta epidemie.
O tiroida care nu functioneaza adecvat poate afecta pubertatea. O tiroida hiperactiva (hipertiroidismul) se manifesta prin cicluri slabe, neregulate sau absente. Dimpotriva, ciclurile cu sangerari abundente, frecvente si pe durate lungi pot indica o tiroida hipoactiva (hipotiroidism).
7. Sangerari neobisnuite
Sangerarile dintre menstruatii si/sau dupa actul sexual pot fi un semn de cancer cervical sau de sarcina. Daca aceste simptome se repeta pe parcursul mai multor luni, se recomanda contactarea medicului de familie.
8. Absenta brusca a menstruatiei
Un indice de masa corporala scazuta (sub 18.5) poate opri menstruatia sau poate intarzia inceputul pubertatii. Tesutul adipos (grasimea) este locul in care are loc conversia hormonala. Diferiti compusi hormonali se combina si se elimina in sange din grasime. Prea putina grasime corporala inseamna ca hormonii necesari nu se produc si nu se distribuie.
Un studiu din 2014 pe adolescente cu tulburari de alimentatie a aratat ca indicele de masa corporala (IMC) trebuia sa se situeze pe percentila 25 pe graficul de crestere pe varste, pentru a beneficia de un ciclu lunar regulat. Un IMC sanatos la adulti este intre 18.5 si 24.9.
Oricat de neplacute ar fi, ciclurile menstruale sunt o modalitate de monitorizare a starii generale de sanatate. Daca acestea devin neregulate, este bine sa consulti medicul.