Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Daca iei antibiotice 'dupa ureche', iata la ce risc te expui

Daca iei antibiotice 'dupa ureche', iata la ce risc te expui

Se stie ca abuzul de antibiotice face mai mult rau decat bine, avand efecte secundare pentru sanatate dintre care unele de natura cronica, ce pot afecta calitatea vietii de zi cu zi. Cu toate acestea, nu la fel de bine se stia ca exista o legatura in

Se stie ca abuzul de antibiotice face mai mult rau decat bine, avand efecte secundare pentru sanatate dintre care unele de natura cronica, ce pot afecta calitatea vietii de zi cu zi.

Cu toate acestea, nu la fel de bine se stia ca exista o legatura intre consumul de antibiotice si diabet, dezvaluita de rezultatele unui nou studiu care reflecta asocierea clara dintre cele doua.

"Cei care au primit medicamente pe reteta de cel putin cinci ori pe parcursul unei perioade de 15 ani au sanse cu 53 % mai mari de a face diabet de tip 2" in comparatie cu cei carora li s-au prescris antibiotice "o singura data sau niciodata" .

Dovezi tot mai numeroase arata ca bacteriile din intestinele umane pot influenta metabolismul nutrientilor," au scris autorii studiului.

Cercetarile care au avut loc in Danemarca au urmarit 170.404 persoane cu diabet de tip 2 si 1,3 milioane de persoane sanatoase intre 1 ianuarie 2000 si 31 decembrie 2012, descoperind ca riscul pentru dezvoltarea diabetului era mai ridicat la cei care au primit antibiotice "pentru un spectru ingust de bacterii."
"In studiile noastre am descoperit ca printre cei cu diabet de tip 2 au fost persoane care au folosit cantitati mai mari deantibiotice chiar si cu 15 ani inainte de a fi diagnosticati, in comparatie cu cei sanatosi," explica autorul principal al studiului, Dr. Kristian Mikkelsen.

60 milioane de europeni sufera de diabet, dintre care aproximativ 2 milioane sunt romani

Cercetatorii au spus ca rezultatele sprijina ideea cum ca expunerea la antibiotice sa mareasca riscul de diabet de tip 2. 

Dr. Mikkelsen a spus: "Desi nu putem demonstra cauzalitatea in urma acestui studiu, rezultatele indica posibilitatea ca antibioticele sa creasca riscul de diabet de tip 2."

Studiul a descoperit ca cei cu diabet de tip 2 au avut in medie 0.8 retete pentru antibiotice pe an, in timp ce cei fara diabet au avut 0.5 retete pe an.

uzul excesiv de antibiotice

"Influenta altor factori de risc nu a putut fi exclusa si este posibil ca obezitatea si diabetul de tip 2 sa necesite o utilizare mai mare de antibiotice, pentru ca ambele maresc riscurile de infectie," spune Dr. Richard Elliott, specialist in comunicare la departamentul de cercetari a institutiei pentru Diabet din Anglia.

"Cercetari mai amanuntite asupra efectului pe termen lung al utilizarii antibioticelor asupra metabolismului zaharului si compozitiei bacteriilor intestinale ar putea oferi raspunsuri utile in rezolvarea acestei crize de sanatate publica," a mai spus Dr. Mikkelsen. "Tiparele de utilizare a antibioticelor pot oferi o oportunitate de prevenire a dezvoltarii bolii sau a diagnosticarii mai rapide a acesteia."

Desi legatura dintre antibiotice si dezvoltarea diabetului nu este inca pe deplin definita, stim cu siguranta ca aceste medicamente au efecte de durata asupra corpului; antibioticele pot afecta bacteriile intestinale pe o perioada de 60 de ani.

Dovezile arata ca antibioticele sunt folosite in exces

Antibioticele sunt deseori prescrise pentru afectiuni in care nu se justifica utilizarea lor. De exemplu, se prescriu in mod curent pentru raceli, insa multe raceli apar ca urmare a unor infectii virale si chiar daca antibioticele omoara bacteriile, nu au niciun efect asupra virusilor.

Consumul de antibiotice poate avea si o mare varietate de efecte secundare datorita modului in care actiunea puternica a acestora poate interfera cu echilibrul delicat al sistemelor din corp. Acest lucru poate duce la distrugerea bacteriilor "bune" din corp, cauzand suprapopularea cu ciuperci; interferenta cu absorbtia nutrientilor; aparitia unor alergii alimentare; infectii repetate ale urechilor; suprimarea imunitara, asa cum arata procentul mare de adulti care sufera de sindromul oboselii cronice si care au fost tratati in mod repetat cu antibiotice in copilarie sau adolescenta.

Surse:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/diabetes/data-and-statistics

http://www.express.co.uk/life-style/health/601271/Antibiotics-clue-raised-risk-developing-diabetes-research-finds

#antibiotice #diabet de tip 2 #flora intestinala

Ce au mai parcurs alti cititori...

4 inamici ai sanatatii intestinale
5 lucruri pe care e bine sa le stii despre flora intestinala
Efectele antibioticelor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101