Daca flora intestinala te face sa te gandesti la niste microorganisme de care nu stii cum sa scapi mai repede (dam cu mult, mult sapun, mereu si peste tot!), ar trebui sa stii ca acesti microbi sunt, de fapt, vitali pentru starea ta de sanatate si de bine in general.
Nu numai ca joaca un rol important in digestie, dar ne ajuta sa ne dezvoltam imunitatea, sa prevenim alergiile si sa scapam de bacteriile nocive si ne pot influenta chiar si creierul si comportamentul.
Citeste si articolul: 7 reguli alimentare pentru o flora intestinala sanatoasa
Destul de multe de facut pentru niste creaturi atat de mici!
Ce ar fi bine sa stii despre microbiom pentru a-l mentine in cea mai buna stare? Iata cinci lucruri esentiale:
1. Ca o amprenta, microbiomul este unic la fiecare persoana in parte
Microbiomul contine intre 10 si 100 trilioane microbi, localizati in principal in intestine. Inca de la nastere suntem colonizati de o armata de microbi - bacterii, ciuperci si chiar virusi. Toti ajuta la formarea unei bariere de protectie contra substantelor din exterior si a alergenilor. Prin modul unic in care microbiomul din intestine reactioneaza si se adapteaza la exterior, compozitia sa ajunge sa fie unica si distincta pentru fiecare persoana in parte, la fel ca o amprenta.
2. Flora intestinala trebuie cultivata
Flora intestinala este o forma de viata dinamica, ce trebuie ingrijita, la fel ca o gradina. Microbii buni trebuie hraniti cu o alimentatie variata si nutritiva, bogata in fructe si legume si alimente fermentate.
Fibrele si alti carbohidrati complecsi ca amidonul rezistent (banane, patlagina, leguminoase si cartofii dulci) nu se absorb si nu se digera in intestine. Acestea traverseaza intestinul subtire si gros si ajuta la dezvoltarea florei bacteriene benefice.
Alege ori de cate ori poti produse organice. Agricultura organica protejeaza diversitatea bacteriilor din pamant, care raman si in produsele consumate.
3. Ce se intampla in intestine nu ramane in intestine
Intestinele sunt, de obicei, asociate cu digestia si absorbtia de nutrienti si cam atat, insa rolul lor este mult mai complex. In primul rand, reprezinta organul cel mai mare al sistemului imunitar, cu peste doua treimi din totalul de limfocite in membrana intestinului subtire. Astfel, sanatatea intestinelor influenteaza nutritia, alergiile, pielea, reactia imunitara, metabolismul, somnul si starea de spirit.