Poti slabi cu zambetul pe buze?
Formula pare simpla: Dieta plus sport egal pierdere in greutate cu succes. Dar ce se pierde din vedere deseori este aspectul mental, care este la fel de important. Felul in care gestionezi stresul si suferinta din viata ta te poate ajuta sau impiedica sa ajungi la corpul mult dorit. Indiferent daca este vorba de stresul de la munca sau o despartire dureroasa, sunt multe procese chimice implicate in corp care-l determina sa reactioneze in diferite moduri la tentatii, de la gogosile de pe masa pana la dorinta de a dormi in loc de a merge la sala.
Orice forma de depresie, oricat de minora, afecteaza neurotransmitatorii care controleaza dispozitia, modul de gandire, apetitul si comportamentul, determinandu-te sa mananci prost, sa sari peste ora de sport si sa iei in greutate. In acelasi fel, un nivel ridicat de stres poate determina corpul sa elibereze cortizol, care te face sa simti nevoia de energie si confort (care deseori vine sub forma de pizza si briose). Acest lucru duce la un nivel ridicat de dopamina datorita aportului crescut de zahar si la o inevitabila scadere brusca a acestuia intr-o perioada scurta, care te va face sa simti nevoia de si mai multa dopamina, si tot asa. Toate acele calorii goale sunt apoi depozitate in corpul tau, de cele mai multe ori sub forma de – da, ai ghicit – grasime abdominala.
Sigur, este mai usor sa spui decat sa actionezi cand vine vorba de gestionarea situatiilor stresante si pline de suferinta. Pana la urma, nu poti rezolva toate problemele cu o portie de somon sau o baie cu spuma. Acestea fiind spuse, iata zece sfaturi care te pot ajuta sa combati anxietatea, sa stimulezi serotonina si sa eliberezi endorfine, toate contribuind la o mai buna dispozitie, o minte mai sanatoasa si un corp mai suplu.
Schiteaza un zambet
Simpla actiune de a zambi este un remediu instant pentru reducerea stresului, arata un studiu recent din Stiinta Psihologica. Il poti folosi constant si tu – cu conditia sa nu ai un sef care iti adreseaza injurii toata ziua.
Bea apa
Daca esti deshidratata, esti mult mai predispusa la oboseala, stres, si lipsa de energie, conform unui studiu publicat in Revista de Nutritie, asa ca este important sa te hidratezi cu apa (in plus: nu are calorii!). Apa nu-ti va dilua problemele, dar pastrarea energiei este esentiala ca sa-ti duci la indeplinire sarcinile de zi cu zi si sa-ti indeplinesti telurile fizice si emotionale.
Cauta liniste
Gaseste o activitate care-ti permite sa faci mini-meditatii, cum ar fi drumetiile sau plimbarile in aer liber. Un studiu publicat in BMC Sanatatea Publica arata ca o plimbare de 20 de minute in aer liber de doua ori pe saptamana este mai eficienta decat acelasi timp alocat exercitiilor fizice, dar in casa. Dar chiar si pregatirea unei mese sanatoase poate fi relaxanta. Timpul petrecut cu taiatul, aromele mirosite, pregatirea mancarii, toate te pot ajuta sa-ti eliberezi mintea.
Fa stretching
Pune-ti tot corpul in miscare cu o aplecare in fata. Acest exercitiu este foarte bun pentru a decomprima sira spinarii, eliberand tensiunea din partea superioara a corpului precum si mintea. Stai cu picioarele la nivelul soldurilor, apoi indoaie usor genunchii si apleaca corpul inainte. Prinde fiecare cot cu mana opusa si lasa capul relaxat; pastreaza pozitia un minut.
Un alt mod de eliberare a tensiunii este sa-ti incordezi muschii si apoi sa-i relaxezi, deoarece muschii se pot relaxa complet dupa o stare de tensiune: Inspira adanc de cateva ori, incordeaza-ti bratul drept cat de tare poti si mentine pozitia doua-trei secunde. Pe masura ce expiri, relaxeaza-te complet si lasa bratul sa cada. Poti repeta exercitiul cu oricare dintre partile corpului, si chiar cu intreg corpul.
Deconecteaza telefonul si emailul
Un studiu britanic a descoperit ca verificarea obsesiva a emailurilor si mesajelor favorizeaza aparitia anxietatii. Ia cate o pauza de 15 minute dupa fiecare ora de utilizare a telefonului.
Mananca ciocolata
Consuma mai des urmatoarele alimente pentru a stimula acele substante in corp responsabile pentru buna dispozitie si pentru a le domoli pe cele care maresc apetitul:
- Nucile pot creste nivelul de serotonina, care contribuie la buna dispozitie.
- Circa 40 de grame de ciocolata cruda reduce nivelul hormonilor de stres.
- Nautul contine folat, o vitamina B necesara la producerea dopaminei, un neurotransmitator asociat cu senzatia de placere.
- Fructele de avocado contin vitamine B, care ajuta la producerea serotoninei. Ele sunt bogate si in potasiu, care reduce presiunea arteriala.
- Semintele de floarea soarelui sunt bogate in magneziu. Carenta acestui nutrient poate scadea nivelul de dopamina, determinand aparitia stresului si anxietatii.
Semintele de in contin grasimi omega-3, care calmeaza. Intr-un studiu, persoanele care au consumat regulat alimente cu continut bogat in omega-3 au manifestat cu 20 % mai putina anxietate decat cei care nu au consumat deloc. Conform unui studiu efectuat de Universitatea Statului Ohio, persoanele care au luat suplimente cu omega-3 timp de 12 saptamani au observat ca starea de anxietate a scazut cu 20 %.
Nenumarate studii au demonstrat ca sportul contribuie la sanatatea mentala. Sportul nu numai ca te ajuta sa-ti subtiezi zonele cu probleme, dar elibereaza si endorfine care te fac sa te simti bine si iti fac plinul de energie, ceea ce va imbunatati starea generala.
Gaseste-ti un partener
Roaga un prieten sau o ruda sa faca echipa cu tine in eforturile de a slabi. Sistemul suportului social mareste nivelul oxitocinei, responsabila pentru starea de bine. Acopera-ti necesarul de dopamina printr-un hobby, o conversatie de calitate sau petrecand timp cu familia. Practic, iti redirectionezi alimentarea sistemului de dopamina spre alte lucruri din viata ta – nu spre chipsuri.
Impartaseste vestea si cu altii
Nu trebuie sa dai anunt in ziar sau sa creezi un blog in care sa tii pe toata lumea la curent cu pasii pe care-i faci, dar exista dovezi ca atunci cand impartasesti cu altii scopul pe care ti l-ai propus, acest lucru te motiveaza sa fii perseverent. Impartaseste telurile tale cu unul, doi, cinci sau 10 oameni care te inteleg sau te pot incuraja cand esti tentata sa calci stramb. Facandu-i si pe altii sa participe la calatoria ta nu numai ca te ajuta sa eviti depresia, dar te va determina sa profiti de instrumentul probabil cel mai important care-ti poate asigura succesul: asumarea raspunderii care vine odata cu implicarea altora.
Fa toate aceste schimbari si te vei simti si vei arata mai minunat ca oricand.
Sursa utilizata:
http://www.shape.com/weight-loss/weight-loss-strategies/surprising-link-between-happiness-and-weight-loss/slide/11 - pierdere in greutate