Daca esti deprimat cand suferi repetat de infectii fungice precum piciorul atletului, sau ai luat recent antibiotice, exista o conexiune intre cel doua lucruri. Creierele noastre sunt inextricabil legate cu tractul nostru gastrointestinal, iar bunastarea noastra mentala depinde de intestine sanatoase. Depresia, tulburarea bipolara, anxietatea si o gramada de alte boli mentale, de la autism si pana la ADHD, pot fi cauzate de un dezechilibru al microbilor intestinali precum fungii si bacteriile „rele”.
Candida este flora oportunista care se imulteste excesiv in colonul nostru odata cu dietele conventionale. Impreuna cu aceasta vin si alti fungi, bacterii daunatoare si paraziti. Un sistem intestinal infectat cu acest fel de ecosistem nu poate procesa si asimila multe dintre vitaminele de care avem nevoie, precum vitaminele B, care sunt absolut necesare pentru buna functionare a creierului si se gasesc la un nivel scazut (in special B6) practic la oricine experimenteaza depresie. Candida mai si descompune peretele intestinal si scapa in fluxul sanguin, permitand si altor produse secundare toxice sa se scurga din colon in fluxul sanguin.
Mare parte a productiei de hormoni a corpului se petrece in tractul intestinal. 90%-95% din serotonina noastra, neurotransmitatorul cheie responsabil de regularizarea starii de spirit, este produsa in interiorul intestinelor noastre. Cand populatia de candida ajunge la un anumit punct, ea suprima producerea de neurotransmitatori precum serotonina. O lipsa de serotonina duce la depresie, anxietate si alte probleme de sanatate mentala.
Acetaldehida, alt produs secundar al candidei, reactioneaza si ea cu neurotransmitatorul dopamina, ceea ce poate cauza probleme mentale precum anxietate, depresie, slaba concentrare si sentimentul de pierdere a contactului cu realitatea.
Candida afecteaza capacitatea ficatului de a stoca vitamina B12. Nu avem nevoie de multa B12, dar daca ne lipseste, se dezvolta rapid depresia si alte boli mentale mai grave.
Produsele secundare ale metabolismului candidei sunt toxice pentru noi. Candida se deplaseaza prin fluxul sanguin si gaseste alte zone ale corpului unde sa se cuibareasca, invadand peste tot pe unde poate, si facand detoxifierea enorm de dificila pentru corp. Sangele devine lent si cu capacitati de regenerare mult diminuate, iar corpul incepe sa imbatraneasca, sa aiba dureri si sa dezvolte alergii si apoi probleme autoimune, totul ducand la depresie si alimentand-o.
Este rar de gasit o persoana care sa sufere de depresie si sa nu sufere de o infectie cu candida. Pe de alta parte, este rar de gasit o persoana in cultura noastra care sa nu sufere de o supraabundenta de candida.
Acestea fiind spuse, este foarte dificil de imbunatatit perspectiva mentala a cuiva fara o minte sanatoasa. Si nu poti avea o minte sanatoasa fara un colon sanatos. Sanatatea precara a colonului duce la o sanatate precara a creierului, dar si o precara sanatate a restului corpului. Pentru aproape fiecare boala majora, atat fizica, dar si mentala, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face si primul pe care ar trebui sa il faci este sa iti imbunatatesti sanatatea tractului intestinal prin eliminarea excesului de candida si echilibrarea florei intestinale. O excelenta modalitate de a face asta este prin detoxifiere.
Surse utilizate:
http://www.organiclifestylemagazine.com
http://www.organiclifestylemagazine.com
http://www.organiclifestylemagazine.com
http://truthwiki.org/B_vitamins
http://www.organiclifestylemagazine.com
http://www.naturalnews.com/047184_candida_depression_gut_microbes.html - candida