Deciziile radicale au adesea radacini adanci. Fiecare alegere presupune o renuntare si fiecare renuntare ne face constienti de limitare si temporalitate – am citit aceste cuvinte si mi-am dat seama cat de importante sunt deciziile, schimbarile, abandonurile dar mai ales cat de rar ne permitem luxul de a aprecia un lucru atata vreme cat pare sa fie nelimitat si atemporal.
V-ati gandit vreodata ca deciziile dificile au adesea radacini care ajung pana la fundamentul temerilor existentiale si al responsabilitatii personale? Ca odata ce luam o hotarare si facem o alegere brusc purtam “semnul” ei?
Ca atunci ne dam seama ca toate celelalte posibilitati sunt excluse? Ca nu ne gandim niciodata, atata timp cat fumam, cat rau ne facem si ca odata ce luam hotararea de a ne opri, brusc apare teama ca niciodata nu ne vom mai permite placerea de a fuma? Atunci creierul nostru incepe sa functioneze ca si cum acea “restrictie” ne va ingradi si limita intr-un mod extrem existenta. Cred ca este o reactie cat se poate de naturala si fireasca. Mintea isi creeaza imediat canale prin care incearca sa “se salveze”, sa ne pacaleasca si sa ne “abata” de la drumul hotararii noastre.
Prima incercare de a ma lasa de fumat a avut loc acum cativa ani si nu mi-a iesit, tocmai pentru ca atunci cand ma privam de acest “deliciu” ma gandeam numai la limitarea asta pe care mi-o impuneam si vedeam cum toate celelalte posibilitati sunt excluse : placerea de a fuma, tipicul gestului, toti prietenii mei fumau deci eu de ce n-as fi facut-o? Fusesem sanatoasa si pana atunci deci as fi fost si in continuare! Mai pe scurt : imi permiteam acest viciu, mi-l asumam si eram impacata cu el. Am inchinat munti de argumente pentru fumat, statui din foi de tutun si l-am elogiat gasindu-i de fiecare data argumentele necesare. As fi putut sa scriu cateva pagini bune despre cat de bine imi era mie, fumatorul!
In prezentul celei de-a doua incercari de a renunta, am mai bine de 5 luni de cand nu am mai fumat si asta pentru ca, de data aceasta, am hotarat sa ma mobilizez la modul cel mai serios si sa imi culeg toate informatiile necesare pentru ca “master-planul” meu sa aiba un success garantat! M-am gandit sa va impartasesc si voua cunostintele mele si poate prin intermediul acestui articol sa va fac macar sa va ganditi si sa luati in considerare si posibilitatea acestei optiuni de viata!
Citeste si articolul: 12 metode eficiente de a renunta la fumat
Renuntarea la fumat este o alegere inteleapta pentru sanatatea ta si daca nici macar noi nu avem grija de corpul, mintea si sufletul nostru cine altcineva sa o faca?
Articolul poate fi un punct de plecare. O dovada ca SE poate, nu ca EU pot. Eu, fumator compulsiv a 2 pachete pe zi! Imposibilitatea de a renunta la fumat ne confirma deseori o imagine si stima de sine scazute: suntem slabi, lipsiti de vointa, etc. E un fel de armonie vicioasa cu propriile convingeri disfunctionale. Poate ca fumatul nu ar trebui atacat frontal, trezeste prea multe rezistente. Poate ca ar trebui pregatit terenul printr-un demers de dezvoltare personala sau psihoterapeutic menit sa creasca increderea in sine, sa regaseasca propria valoare si sa o afirme, sa disloce prin sens golul interior pe care il ascundem in fumul tigarii. Cum ar putea un om care are sentimentul ca reprezinta ceva bun si roditor sa se distruga pe sine, sa se sinucida lent, sa se degradeze in nenumaratele moduri in care o fac fumatorii? Care ar fi acele radacini adanci ale fumatului despre care se vorbeste in articol? Pare ca ele alimenteaza o adevarata jungla subconstienta si intunecata...