REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Efectele fumatului in sarcina

Efectele fumatului in sarcina

Obstetricianul si ginecologul Robert Welch a ajutat mii de femei cu sarcina cu risc sa-si indeplineasca visul de a avea un copil sanatos. Dar, in ciuda acestor succese, exista o situatie care il sperie: o femeie insarcinata care nu poate renunta la f

Obstetricianul si ginecologul Robert Welch a ajutat mii de femei cu sarcina cu risc sa-si indeplineasca visul de a avea un copil sanatos. Dar, in ciuda acestor succese, exista o situatie care il sperie: o femeie insarcinata care nu poate renunta la fumat.

"Fumatul este probabil cauza numarul 1 a efectelor nedorite pentru nou-nascuti," declara Welch, presedinte al Departamentului de Obstetrica si Ginecologie la Spitalul Providence din Southfield, Michigan. Am vazut prea multe complicatii: copii nascuti prematur, sau prea mici, copii care mor inainte chiar de a fi nascuti. Din acest punct de vedere, sarcinile ar fi mult mai sigure si bebelusii mult mai sanatosi daca fumatoarele insarcinate ar putea in mod miraculos sa schimbe fumatul pe o boala grava precum diabetul sau presiunea arteriala.

"Aceste boli pot fi controlate prin medicamentatie," spune Welch. Dar cand o femeie insarcinata fumeaza, spune el, nimic nu-i poate proteja bebelusul.

De ce este atat de periculos sa fumezi in timpul sarcinii?

Tigarile contin peste 4,000 de substante chimice, dintre care unele cu adevarat nocive, ca cianida, plumbul si cel putin 60 de compusi ce cauzeaza cancerul. Cand fumezi in timpul sarcinii, tot acest cocktail toxic ajunge in sange, singura sursa de oxigen si nutrienti a bebelusului.

Niciuna dintre aceste substante chimice nu face bine copilului (cu siguranta nu ai pune niciodata in piureul lui de piersici niste cianida si plumb), insa doua ingrediente dauneaza in mod special: nicotina si monoxidul de carbon. Aceste doua toxine sunt responsabile pentru aproape toate complicatiile din timpul sarcinii legate de fumat, spune ginecologul - obstetrician James Christmas, director al maternitatii la Spitalul Henrico Doctors din Richmond, Virginia.

Cele mai serioase complicatii — nasterea copilului mort, nasterea prematura, greutatea mica la nastere - pot fi asociate cu faptul ca nicotina in combinatie cu monoxidul de carbon reduc cantitatea de oxigen primita de copil. Nicotina limiteaza alimentarea cu oxigen ingustand vasele de sange care duc oxigenul prin corp, inclusiv pe cele din cordonul ombilical. Este ca si cum ai forta copilul sa respire printr-un pai foarte subtire. Si pentru a inrautati si mai mult lucrurile, celulele rosii de sange care ar trebui sa transporte oxigenul incep sa colecteze, in schimb, molecule de monoxid de carbon. Brusc, paiul, care oricum e ingust, nici nu permite alimentarea cu atat oxigen cat ar trebui.

Cum poate fumatul sa afecteze copilul?

Reducerea cantitatii de oxigen are efecte devastatoare asupra cresterii si dezvoltarii copilului. In medie, fumatul in sarcina dubleaza sansele copilului de a se naste prematur sau de a se naste cu o greutate sub 2.5 kg la nastere. Dubleaza si riscul de a naste copilul mort.

Fiecare tigara fumata mareste riscul sarcinii. Cateva tigari pe zi sunt mai sigure decat un pachet intreg, dar diferenta nu este atat de mare pe cat s-ar crede. Corpul unui fumator este foarte receptiv la primele doze de nicotina zilnice si chiar si numai una sau doua tigari pe zi vor ingusta semnificativ vasele de sange. De aceea chiar si un obicei "usor" poate avea un efect semnificativ asupra sanatatii copilului.

Iata cateva efecte nedorite:

Greutatea si marimea
In medie, un pachet de tigari fumat pe zi inseamna o scadere a greutatii copilului la nastere cu cca 223 grame. Doua pachete pe zi va lua din greutatea copilului aproape jumatate de kilogram. Desi gandul de a naste un copil mai mic poate surade unei femei, impiedicarea cresterii bebelusului in uter poate avea consecinte negative pe toata durata vietii.

Corpul si plamanii
Copiii cu dimensiuni sub medie au tendinta de a avea corpuri nedezvoltate. Plamanii nu sunt inca pregatiti sa functioneze, ceea ce inseamna ca isi vor petrece primele zile sau saptamani de viata cuplati la un aparat respirator. Dupa ce invata sa respire singuri (sau chiar daca au facut-o de la bun inceput), este posibil sa dezvolte tot felul de probleme de respiratie — datorita dezvoltarii intarziate a plamanilor ca urmare a efectelor secundare ale nicotinei. Copiii mamelor care au fumat in sarcina sunt mai vulnerabili la astm si au riscuri de doua sau trei ori mai mari de a avea sindromul mortii subite infantile (SMSI).

Inima

Bebelusii ai caror mame au fumat in primul trimestru de sarcina sunt mai predispusi sa se nasca cu un defect la inima.

Intr-un studiu al Centrelor de prevenire si control al bolilor din SUA publicat in februarie 2011, riscul de a avea defecte congenitale ale inimii la bebelusii ale caror mame au fumat era cu 20 pana la 70 % mai ridicat decat la bebelusii ai caror mame nu fumasera. Defectele au inclus obstructia fluxului sanguin din partea dreapta a inimii catre plamani (obstructii ale tractului de flux ventricular drept) si deschideri intre camerele superioare ale inimii (defecte de sept atrial).

Cercetatorii au analizat 2,525 bebelusi nascuti cu defecte de inima si 3,435 bebelusi sanatosi in Baltimore si Washington, D.C., intre 1981 si 1989.

Functionarea creierului
Fumatul in timpul sarcinii poate avea efecte permanente asupra creierului bebelusului. Copiii femeilor care fumeaza sunt predispusi la tulburari de invatare, probleme de comportament si un IQ mai scazut.

fumat sarcina

Sursa foto : http://goo.gl/gmZ6Ek

Ce pot face?

Insa, lasand la o partea aceste statistici sumbre, exista si o parte buna: ii poti oferi copilului tau un dar incredibil renuntand la fumat — cu cat o faci mai repede cu atat mai bine. Ideal ar fi sa renunti la fumat inainte de a ramane insarcinata. In primul rand vei putea concepe mai usor. (Fumatul reduce sansele de conceptie cu pana la 40%.) In plus, nu mai trebuie sa te lupti cu efectele renuntarii la fumat intr-o perioada in care vei fi mai preocupata de altele, cum sa mananci sanatos, sa faci miscare, si sa te pregatesti pentru nasterea bebelusului.

Desigur, nu toata lumea poate planifica totul din timp. Dar nici cand descoperi ca esti deja insarcinata nu e prea tarziu sa renunti la fumat. Cu cat renunti mai repede , cu atat mai bine pentru bebelusul tau.

Un studiu publicat in numarul din august 2009 al revistei Obstetricienii si Ginecologia a aratat ca mamele insarcinate care au renuntat la fumat in primul trimestru si-au marit sansele de a naste la termen un copil cu greutate normala aproape la fel de mult ca mamele nefumatoare. Si mamele care au renuntat in al doilea trimestru de sarcina si-au marit sansele, dar nu la fel de mult.

Dupa saptamanile 14 - 16, fetusii ar trebui sa inceapa sa ia in greutate mai serios. Daca inca fumezi in acest stadiu, cresterea copilului poate fi incetinita. Dar imediat ce renunti, bebelusul va incepe sa primeasca oxigenul de care are nevoie pentru a creste. Pana la urmatoarea ecografie, medicul tau va putea vedea o modificare semnificativa in rata de crestere a bebelusului. Chiar si cand fumezi la 30 de saptamani sau peste, tot ii dai bebelusului tau cateva saptamani in care sa ia ceva in greutate. Trebuie doar sa renunti la fumat - pe cat de simplu, pe atat de greu.

Chiar daca esti constienta de riscurile fumatului, nu intotdeauna e usor sa renunti. Dependenta de nicotina iti poate depasi bunele intentii si chiar si devotiunea fata de copil. De aceea nu trebuie sa fii singura cand renunti. Consulta-ti medicul cu privire la modalitatile in care poti renunta. Cere ajutorul partenerului tau si a celor din jurul tau. Cauta in cercul tau social alte mame care au trecut prin asta. Trebuie sa gasesti persoane pe care sa te bazezi. Pana la urma si pe tine se bazeaza cineva.

Sursa utilizata:

http://www.babycenter.com/0_how-smoking-during-pregnancy-affects-you-and-your-baby_1405720.bc - fumat in sarcina

#copil #decizii #dovada #fumat #fumatul #mama #nicotina #sarcina

Ce au mai parcurs alti cititori...

Spuneti stop fumatului
Vrei sa renunti la fumat? Iata cateva plante, sfaturi si motivatii care sa te ajute sa reusesti!
12 metode eficiente de a renunta la fumat

Ce spun cititorii despre "Efectele fumatului in sarcina"

ioana08 December 2016 16:14Raspunde

De ce sa nu incerci o tigara electronica? Viata ta se va imbunatati considerabil.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101