Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Vrei sa renunti la fumat? Iata cateva plante, sfaturi si motivatii care sa te ajute sa reusesti!

Vrei sa renunti la fumat? Iata cateva plante, sfaturi si motivatii care sa te ajute sa reusesti!

“Tigara este singurul produs de consum care, daca se foloseste conform indicatiilor de consum, isi ucide consumatorul.” ~ Dr. Gro Harlem Brundtland Incepand cu anii 1950 oamenii au inceput sa devina constienti de riscurile fumatului si cu toate

Tigara este singurul produs de consum care, daca se foloseste conform indicatiilor, isi ucide consumatorul.” ~ Dr. Gro Harlem Brundtland

Incepand cu anii 1950, oamenii au inceput sa devina constienti de riscurile fumatului dar, cu toate acestea, industria tigarilor continua sa prospere. Gandindu-ne ca suntem mai puternici decat o simpla buruiana, ne lasam sedusi de aspectul atragator al fumatului pentru a realiza, mult prea tarziu, ca nu am fost atat de inofensivi la farmecele sale pe cat am fi sperat.

In cultura nativilor americani tutunul era considerat o planta sacra ce se folosea doar in ritualuri. Prin limitarea consumului ei doar in cadrul ceremoniilor se evitau probleme majore de dependenta. In ziua de azi, in culturile occidentale, cei care dispun de utilizarea tutunului nu mai sunt inteleptii satului – ci unele dintre cele mai corupte si lacome corporatii din lume, entitati care pun profitul mai presus de bunastarea oamenilor.

Nu lasa companiile de tutun sa decida pentru tine...Lor le pasa de propria lor bunastare, nu de a ta” ~ Wayne Dyer

Tutunul este responsabil de mai multe decese decat accidentele de masina, alcoolul, crima, sinuciderea, drogurile ilegale si incendiile la un loc. Cu totii stim ca fumatul dauneaza sanatatii si, cu toate astea, multi dintre noi gasim renuntarea la fumat o provocare mult prea mare. Oricat ar fi de dificil, eliminarea acestei prezente toxice din viata noastra este foarte posibila.

In mod cronologic: ce se intampla in corp cand renunti la fumat

Poate fi mai usor sa renuntam la fumat daca intelegem etapele procesului si beneficiile pentru sanatate pe care le castigam daca reusim sa le parcurgem.

20 de minute de la ultima tigara:

Ritmul cardiac si tensiunea revin la normal.

Mai multe senzatii in extremitati.

Corpul incepe sa se detoxifice de nicotina (acest lucru poate mari pofta de fumat - un pahar de apa poate ameliora senzatia)

8 ore de la ultima tigara:

Monoxidul de carbon din corp se reduce la jumatate

Nivelul de oxigen revine la normal

Riscul de atac de cord este redus

48 ore de la ultima tigara:

Terminatiile nervoase devin mai receptive

Simt al gustului si mirosului mai marit

Nicotina nu va mai circula prin corp

72 ore de la ultima tigara:

Sistemul respirator se regleaza

Respiratia se imbunatateste (capacitatea plamanilor este marita)

Cilii din plamani si trahee incep sa se repare singuri

Riscul de atac de cord, insuficienta renala si boala cardiovasculara este diminuat

Ce e mai greu a trecut!

2 -12 saptamani de la ultima tigara:

In functie de durata si intensitatea fumatului, tusea se reduce semnificativ

Rezistenta marita

Circulatie imbunatatita

Mai multi nutrienti incep sa fie distribuiti acolo unde este nevoie

Plamanii incep sa se curete si sa se repare singuri

Iritabilitate marita (ai rabdare cu tine insuti/insati si cu altii si nu uita ca este doar o etapa – care va trece)

3 - 9 luni de la ultima tigara:

Energie sporita

Datorita absorbtiei mai buna a nutrientilor, pielea devine mai fina, mai supla si mai sanatoasa

Functionarea plamanilor se mareste cu pana la 10%

O continua imbunatatire a respiratiei si o scadere a tusei si respiratiei suieratoare

Pofta de mancare nu mai este suprimata

1 - 5 ani de la ultima tigara:

Riscul de boala cardiaca este redusa la jumatate (comparativ cu cei care fumeaza regulat)

Pofta de tigara este complet eliminata sau foarte usor de stapanit in aceasta etapa

Riscul de cancer (la plamani, la pancreas, vezica, gura etc) este redus la 50%

Semnele exterioare ale fumatului au disparut complet pana la aceasta data (petele neplacute de pe dinti si degete)

Sentimentele de vina si de auto-repros (din cauza comportamentului autodistructiv) au fost inlocuite cu sentimente de demnitate si incredere

10 - 15  ani de la ultima tigara:

Celulele precanceroase sunt inlocuite cu celule sanatoase

Dupa 15 ani de abstinenta de la fumat sansele de a dezvolta boala cardiaca, lupus, Alzheimer, cancer (si multe altele) vor fi echivalente cu cele ale unei persoane care nu a fumat niciodata!

Risc redus de impotenta (o buna motivatie pentru baieti!)

Motivatii:

O motivatie puternica este un aliat pe care este foarte bine sa il ai cand te decizi sa renunti la vicii. Iata cateva motivatii care sa iti dea curaj sa renunti la fumat:

Redobandirea sanatatii: una dintre cele mai bune motivatii pentru renuntarea la fumat este sa stii ca iti vei redobandi sanatatea si vitalitatea.

Reducerea toxinelor: fiecare fum tras din tigara vine impreuna cu mii de substante chimice; renuntarea la fumat elimina o sursa importanta de toxine din mediu.

Rasplata financiara: pretul tigarilor contine multe accize. O persoana care fumeaza un pachet pe zi poate economisi mii de lei pe an.

Dependenta de marile corporatii: o alta motivatie puternica este renuntarea la dependenta de unele dintre cele mai nocive corporatii din lume. Ori de cate ori fumam ajutam o industrie fara scrupule, care s-a construit pe minciuni si dezamagiri si care a adus suferinte de nedescris in intreaga lume.

Sarcina: a fi constient ca porti o mica viata in corpul tau, care poate fi afectata de tot ceea ce consumam, poate fi o motivatie puternica pentru a renunta la fumat.

Exemplu de urmat: cunoscand riscurile, cu siguranta ca niciun fumator nu-si va dori ca proprii copii sa-i urmeze exemplul. Renuntand la fumat devenim exemple mai bune de urmat pentru proprii nostri copii.

Plante care te ajuta sa renunti:

Sunt cateva plante care te pot ajuta in procesul de renuntare. Consultarea unui specialist in plante ar putea sa ajute prin elaborarea unui plan de renuntare, in functie de nevoile specifice ale fiecaruia.

„Menta pisicii”/”Iarba matei”(Nepeta cataria): reduce anxietatea si starea de iritare si se poate consuma sub forma de ceai sau tinctura. Sub forma de tinctura se spune ca doua picaturi puse sub limba ajuta la stapanirea poftei de fumat. Unii oameni o fumeaza in perioada de tranzitie de la stadiul de fumator la nefumator, insa poate cauza dureri de cap.

Lobelia: cunoscuta si sub denumirea de "tutun indian", lumanarica este o planta ce poate fi folosita cu succes in procesul de renuntare la fumat. Mai multi oameni au folosit-o ca substitut pentru tutun si au declarat ca i-a ajutat cu tranzitia. Corpul reactioneaza la substantele naturale din lobelia in moduri similare in care o face la nicotina, insa lobelia nu este la fel de toxica si nici nu dezvolta dependenta asa cum face nicotina. Aceasta actioneaza si in sensul calmarii nervilor, ameliorarii tensiunii si al vindecarii plamanilor. Atentionare: Lobelia este o planta cu efecte puternice si trebuie folosita cu mare grija. In doze mari cauzeaza greata si voma. Nu trebuie consumata de cei care sufera de boli cardiace, convulsii, sensibilitate la tutun sau se refac dupa un soc.

Lumanarica: este o alta planta care ajuta plamanii sa se vindece si care induce o stare de calm. Poate fi fumata sau luata ca o tinctura.

Calamus (acorus calamus): este o planta foarte utila care ajuta plamanii sa se vindece si care reduce nivelul de anxietate. Un alt beneficiu este ca da energie, ceea poate fi de mare ajutor in procesul de renuntare.

Starea de iritabilitate: floarea pasiunii si valeriana sunt ambele plante care ajuta in caz de iritabilitate si care promoveaza relaxare si calm.

Alte sfaturi:

Evita factorii declansatori precum alcoolul, cafeaua, stresul si zaharul in fazele initiale. Primele trei luni sunt cele mai grele. Conform lui Joel Spitzer, care a lucrat peste treizeci de ani cu oameni care au renuntat la fumat, o persoana care fumeaza o tigara in primele trei luni de cand s-a lasat de fumat, aproape in mod sigur va reveni la acest viciu. Declaratia sa a fost confirmata de un studiu efectuat in 1990: “Fumatul dupa renuntare: procesul de recidivare” care a descoperit ca 93.5% dintre cei care au cedat la „doar o singura” tigara in primele doisprezece luni de renuntare au recidivat complet.

Grupuri de suport: in zilele noastre sunt multe grupuri de suport pentru cei care vor sa renunte la fumat. Daca nu este posibil sau nu-ti place ideea de a te inscrie intr-un grup fizic, poti incerca sa participi la comunitatile online care impartasesc informatii utile pentru a sprijini renuntarea la fumat.

Substitute orale: scobitorile infuzate cu ulei sunt un substitut aromat care ofera aceeasi placere a relatiei dintre mana si gura, fara consecintele negative asupra sanatatii sau calorii.

Recompense: economiseste banii pe care i-ai fi cheltuit pe tigari si recompenseaza-te in etapele cheie din procesul de renuntare.

Exercitii de respiratie: un invatator spiritual spunea ca o parte din placerea tigarilor este ca ne ajuta sa reprimam emotiile incomode. Pentru cei care au folosit fumatul in acest scop (si multi o fac) renuntarea este si mai dificila pentru ca se renunta la modalitatea prin care se evita sentimentele nedorite. Deseori, in momentele mai intense din punct de vedere emotional, oamenii „cedeaza” si recidiveaza. Cand emotiile ies la suprafata, in loc sa apelezi la o tigara, incearca sa respiri adanc. Spre deosebire de fumat, care reprima emotiile, respiratia ne ajuta sa le directionam si sa le eliberam. Plansul este o alta metoda utila de procesare a emotiilor si multi sustin ca in primele luni de renuntare la fumat au simtit deseori nevoia de a fuma. Pe cat posibil, da frau liber lacrimilor pentru ca acestea, la fel ca respiratia, vor permite energiei sa curga si se va evita astfel un blocaj emotional care, in cele din urma, poate deveni atat de puternic incat sa te faca sa pui mana din nou pe pachetul de tigari.

Vizualizarea: Poate fi util sa te imaginezi cateva minute in fiecare dimineata cum ai trai fara tigari. Concentreaza-te pe sentimentele de satisfactie, mandrie si placere pe care le vei simti dupa ce ai depasit aceasta dependenta. Acest proces simplu contribuie la consolidarea intelegerii ca acest proces este unul realizabil si ajuta la depasirea oricaror temeri sau indoieli care ar putea sabota procesul.

Renuntarea la fumat poate fi o adevarata proba de caracter. Daca treci testul vei castiga mult mai mult decat simpla renuntare la un viciu” — Abraham H. Maslow

Sursa utilizata: https://wakeup-world.com/2016/01/27/quitting-smoking-try-these-herbs-tips-and-incentives-to-help-you-succeed/

#fumatul #plante #renuntarea la fumat #tigari #tigara

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ierburi aromatice si mirodenii pentru a elimina simptomele de balonare, arsurile gastrice si alte probleme digestive
12 metode eficiente de a renunta la fumat
Ce nutrienti sunt distrusi in organismul nostru de consumul chiar si moderat de alcool , cafea,  tigari sau zahar rafinat
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101