Transport GRATUIT la comenzi de minimum 50 lei!

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cum tratăm sindromul ovarelor polichistice fără terapie convențională

Cum tratăm sindromul ovarelor polichistice fără terapie convențională

Nu se știe cauza exactă pentru sindromul ovarelor polichistice, dar genetica are un rol important, iar “moștenirea“ familiei este, de asemenea, importantă. Sindromul ovarelor polichistice, este frecvent asociat cu niveluri crescute de hormoni în organism, și anume: insulina și hormoni de tip masculin (androgeni). Află ce este sindromul ovarelor polichistice, ce simptome are și cum poți ajuta la tratarea acestuia prin alimentație, suplimente și modificări ale stilului de viață.

Simptomele Sindromului ovarelor polichistice includ creșterea excesivă a părului (hirsutism), căderea părului, îngrăsarea scalpului, acnee în zona bărbiei, menstruații neregulate sau rare, creșterea în greutate, fertilitate scăzută, anxietate și depresie. Însă, nu toate femeile cu sindromul ovarelor polichistice vor avea aceste simptome, ci fiecare femeie va fi unică în experiența sa. Simptomele se pot schimba și pe parcursul vieții unei femei.

Iată ce vei afla citind acest articol:

 

Ce este Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP)?

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai frecventă dereglare hormonală întâlnită la femeile cu vârstă de reproducere (de la prima menstruație până la menopauză). Sindromul ovarelor polichistice afectează până la aproape 27 % dintre femeile care se află în perioada fertilă.

Weeken Inedit cu Transport Gratuit, 13-15 Septembrie! - blogPlasmă Marină cu Transport GRATUIT! -blog-Surpriza verii! Comandă In Green și primești un flacon personalizat! -blog-Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blogVitamine lipozomale pentru o absorbție mai bună! Descoperă produsele Zooki cu până la 25% REDUCERE! - blog
 

Sindromul Ovarelor Polichistice și Hormonii

Denumirea de „sindrom de ovare polichistice” este un pic înșelătoare: denumirea sugerează că problema este în principal pe ovare și că este posibil să existe mai multe „chisturi” pe ovare. Cu toate acestea, cauza sindromului de ovare polichistice este hormonală, nu este o problemă care afectează doar ovarele, așa cum poate sugera numele.

Se consideră că nivelurile crescute de insulină din organism determină ovarele să funcționeze diferit și să producă în exces hormoni de tip masculin (androgeni), care, la rândul lor, provoacă multe dintre simptomele sindromului ovarelor polichistice. Dacă nivelurile hormonale pot fi controlate, ovarele funcționează normal, iar simptomele se îmbunătățesc.

Sindromul ovarelor polichistice se manifestă cu mai mulți saci mici, sub forma unei brățări cu perle pline de fluid, ce cresc în interiorul ovarelor. Cuvântul „polichistic” înseamnă „mai multe chisturi”. Acești saci sunt de fapt foliculi, fiecare conținând un ou nedezvoltat. Ouăle nu se maturizează niciodată suficient pentru a declanșa ovulația.

Lipsa ovulației în corpul femeii, modifică nivelurile de estrogen, progesteron, FSH și LH. Nivelurile de estrogen și progesteron sunt mai mici decât de obicei, în timp ce nivelurile de androgeni sunt mai mari decât de obicei.

Hormonii masculini (androgeni) perturbă ciclul menstrual, astfel încât femeile cu SOP au menstruații mai puține, cu perioade peste 35 de zile.

Niveluri hormonale

Un dezechilibru în organism al hormonilor insulină și hormoni androgeni (hormoni de tip masculin, cum ar fi testosteronul) provoacă simptomele și semnele sindromului ovarelor polichistice.

Rolurile insulinei în organism este de a menține nivelurile de glucoză (zahăr sau energie) din sânge și să crească mai mult după mâncare. Face acest lucru prin „deblocarea” celulelor corpului și permite trecerea glucozei din sânge în celule, acest mecanism reducând nivelul de glucoză din sânge.

Rezistența la insulină

Aproximativ 85% din femeile cu ovare polichistice au „rezistență la insulină”.  Dacă ai rezistență la insulină, celulele corpului tău nu mai răspund normal la insulină și, în schimb, blochează intrarea glucozei în celule. Acest lucru înseamnă că organismul tău nu folosește eficient insulina disponibilă pentru a-ți menține nivelul glicemiei stabil.

Deoarece insulina nu funcționează eficient, organismul reacționează producând mai multă insulină. Niveluri mai mari de insulină cresc producția de androgeni, cum ar fi testosteronul, în ovare.

Rezistența la insulină este cauzată în mare parte de factori ce țin de stilul de viață, inclusiv supraponderabilitatea, din cauza dietei sau a sedentarismului. Dar rezistența la insulină poate fi, de asemenea, cauzată de factori genetici și poate apărea și la femei care nu sunt supraponderale. Dovada constă în faptul că la femeile cu SOP, aproximativ 95% au un exces de greutate și aproximativ 75% dintre cele slabe, au rezistență la insulină.

Rezistența la insulină joacă un rol important în simptomele SOP, de aceea este important să înțelegem despre ce este vorba. Însă, trebuie ă știm că există modalități de reducere a acestuia.

Activitatea fizică regulată și alimentația sănătoasă sunt foarte importante în gestionarea și reducerea rezistenței la insulină și pot îmbunătăți considerabil  simptomele sindromului ovarelor polichistice.

 

Semne și simptome ale sindromului de ovar polichistic?

Simptomele sindromului ovarelor polichistice sunt prezente în mai multe moduri diferite. Unele femei vor avea doar câteva simptome ușoare, în timp ce altele vor avea o serie de simptome severe. Simptomele se pot schimba și în diferite etape ale vieții unei femei.

 

Cum mă afectează dieta mea în sindromul ovarelor polichistice?

O dietă bogată în carbohidrați rafinați, cum ar fi amidonul și alimentele zaharoase, pot produce în corp rezistența la insulină și, prin urmare, pierderea în greutate este mai greu de controlat.

Carbohidrații rafinați provoacă inflamații, agravează rezistența la insulină și trebuie să îi eviti în mod semnificativ. Aceștia includ alimentele extrem de procesate, cum ar fi:

Zahărul este un carbohidrat și trebuie evitat ori de câte ori este posibil. Când citești etichetele alimentare, asigură-te de diverse denumiri ale zahărului. Acestea includ:

Descoperă care sunt cele 4 faze menstruale pentru a-ți înțelege mai bine corpul.

Ce alimente ar trebui să adaug în dieta mea?

Alimente bogate în fibre pot ajuta la combaterea rezistenței la insulină prin activarea digestiei și reducerea impactului zahărului asupra sângelui. Acest lucru poate fi benefic pentru femeile cu sindrom de ovare polichistice.

Opțiunile excelente pentru alimentele bogate în fibre includ:

Surse proteice slabe, precum tofu, pui din sursă organică și pește, nu oferă fibre, dar sunt o opțiune dietetică sănătoasă pentru femeile cu SOP.

Alimentele care ajută la reducerea inflamației pot fi:

 

Suplimente pentru sindromul ovarelor polichistice

1. Inozitol

Inozitolul este o substanță asemănătoare vitaminelor B. Este un supliment natural pentru sindromul ovarelor polichistice, care poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea de hormoni androgeni.

2. Scorțișoară Ceylon

Scorțișoara este un alt supliment natural excelent pentru sindromul ovarelor polichistice. Scorțișoara Ceylon s-a dovedit că îmbunătățește sensibilitatea la insulină, diminuând glucoza din sânge, fiind, astfel, un supliment natural minunat pentru sindromului ovarelor polichistice, pentru a ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Află Cum să alegi scorțișoară de calitate? Scorțișoara Ceylon vs Scorțișoara Cassia

3. Crom

Cromul ajută, de asemenea, la îmbunătățirea răspunsului la insulină și la controlul general al glicemiei, ceea ce îl face un supliment natural excelent pentru sindromul ovarelor polichistice. S-a demonstrat că, împreună cu extractul de scorțișoara, îmbunătățește glucoza din sânge și sensibilitatea la insulină la femeile cu rezistență la insulină legate de sindromul ovarelor polichistice.

4. Magneziu

Magneziul joacă un rol în mii de reacții din organism. S-a demonstrat că ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la controlul zahărului din sânge. Studiile arată că suplimentarea cu magneziu poate fi benefică pentru cele cu afecțiuni precum SOP în care metabolismul zahărului din sânge este lent.

Citește și Magneziul - mineralul esenţial vieţii. Rolul în organism, semne de carenţă, beneficii, surse naturale, administrare

5. Turmeric

Un alt supliment natural excelent pentru sindromul ovarelor polichistice este turmericul. Componenta activă a turmericului se numește curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii. Turmericul poate fi benefic pentru femeile cu SOP, deoarece ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină și acționează ca un puternic antiinflamator.

Descoperă Ce este turmericul si la ce este bun?

6. Omega-3

Omega-3 este un tip de acid gras esențial care se găsește în peștele gras, precum somonul sau somonul, dar și în unele surse pe bază de plante, cum ar fi semințele de chia, semințele de cânepă și nucile. Omega-3 este un supliment natural pentru sindromul ovarelor polichistice, iar beneficiile sale includ îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea colesterolului total. În plus, atunci când este asociat cu vitamina D, aceasta poate ajuta la scăderea nivelului de testosteron și inflamație.

7. Vitamina D

S-a demonstrat că suplimentarea cu vitamina D la femeile cu SOP îmbunătățește markerii inflamației. Vitamina D împreună cu omega 3 poate ajuta la reglarea ciclului menstrual, ceea ce îl face un supliment natural excelent pentru sindromul ovarelor polichistice.

8. Zinc

Zincul este un mineral care se găsește în alimente care funcționează pentru a crește și repara țesuturile corpului, susține sistemul imunitar și ajută multe dintre reacțiile inflamatorii care apar în organism. Ca supliment natural pentru sindromul ovarelor polichistice, zincul ajută la echilibrarea nivelului de testosteron și poate ajuta la hirsutism, acnee și depresie.

9. N-Acetil Cisteină (NAC)

N-acetil cisteina este necesară pentru a produce cel mai puternic antioxidant al corpului tău: glutationul. Este un alt supliment natural excelent pentru sindromul ovarelor polichistice, deoarece ajută la îmbunătățirea răspunsului la insulină al organismului, la reducerea testosteronului și la protejarea calității ovulelor. S-a demonstrat, de asemenea, că îmbunătățește rata ovulației și a sarcinii pentru cele cu ovare polichistice.

10. Vitex

Vitex, este o plantă care poate fi un supliment natural benefic dacă persoana se confruntă, de asemenea, cu un nivel scăzut de progesteron. Vitex ajută la reglarea ovulației și la stimularea fertilității.

 

Alte modificări ale stilului de viață de luat în calcul

Activitatea zilnică, aportul scăzut de zahăr și o dietă antiinflamatorie, toate acestea pot duce, de asemenea, la pierderea în greutate. Femeile pot avea o ovulație îmbunătățită odată cu scăderea în greutate, astfel încât femeile care sunt obeze sau supraponderale și doresc să rămână însărcinate pot practica exerciții ușoare, aprobate de medic.

Simptomele asociate cu sindromul ovarelor polichistice  pot provoca stres. Te pot ajuta tehnicile de reducere a stresului pentru calmarea minții și care te lasă să te conectezi cu corpul tău. Acestea includ reiki, yoga și meditație.

Dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele de mai sus este posibil să te simți frustrată uneori. 

Unul dintre cele mai bune moduri de a combate sindromul ovarelor polichistice este de a crea o listă de alimente bune / alimente proaste și să rămână la tine permanent.

Aproape fiecare aliment care îți poate agrava starea are și o versiune sănătosă și benefică. De exemplu, dacă ești obișnuită cu margarină și pâine prăjită albă la micul dejun, încearcă să înlocuiești pâinea cu cereale integrale bogate în fibre și fructe sau avocado.

Dacă simptomele tale persistă, discută cu medicul tău ginecolog sau cu un consilier în echilibru hormonal. Aceștia pot colabora cu tine pentru a identifica cauza și pentru a-ți recomanda următorii pași.

Ar putea să te intereseze și acest articol 5 motive pentru care nu slăbesti, chiar daca mănânci echilibrat

Articol scris de Teodora Necula - Comunitatea VVV

Tehnician nutritionist, Specialist în terapie naturistă, Consilier echilibru hormonal

Website | Facebook | Instagram

#sindromul ovarelor polichistice #chisturi ovariene

Ce au mai parcurs alti cititori...

6 metode de tratament naturist pentru dermatita seboreică
Cum recunoşti simptomele unui atac de cord cu o lună înainte
Sofranul, ajutor dovedit in vindecarea depresiei,  disfunctiilor sexuale si a sindromului metabolic
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101