Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cele 4 faze ale ciclului menstrual: ce se întâmplă cu corpul tău și cum îl poți sprijini în fiecare fază menstruală

Cele 4 faze ale ciclului menstrual: ce se întâmplă cu corpul tău și cum îl poți sprijini în fiecare fază menstruală

Descoperă care sunt cele 4 faze menstruale pentru a-ți înțelege mai bine corpul, a-ți optimiza punctele forte pe tot parcursul lunii și pentru a reduce orice simptom incomod cauzat de dezechilibrele hormonale.

În cea mai mare parte a vieții mele, nu am înțeles niciodată pe deplin ce se întâmplă cu corpul meu sau cu hormonii în fiecare lună, în afară de simptomele pe care le aveam. Am avut menstruatii dureroase, dar săptămâna de dinainte de menstruație a fost întotdeauna cea mai de temut din cauza stării de spirit majore, a poftei de carbohidrați, a balonării și a sensibilității sânilor.

Uram menstruatia, dar nu știam că există un alt mod de a aborda aceste simptome. Am crezut că este normal și că așa va fi până la menopauză.

Abia după cursurile de consilier hormonal am învățat ce înseamnă sănătatea hormonilor. Nu mi-a venit să cred că noi, ca femei, nu am fost învățate mai multe despre biologia noastră feminină și despre ritmurile hormonale.

Așa că este bine să înțelegem că avem atuuri unice în fiecare dintre cele patru faze și că susținerea hormonilor noștri în moduri diferite în timpul acestor fluctuații nu numai că funcționează pentru a elimina simptomele incomode (inclusiv Sindromul premenstrual), ci ne ajută să prosperăm cu adevărat în fiecare domeniu al vieții noastre.

 

Anotimpurile voastre interioare

O modalitate distractivă de a experimenta diferitele faze ale ciclului tău este să te gândești la ele ca la cele patru anotimpuri. În fiecare ciclu, corpul tău trece printr-un an sezonier. Lungimea fiecărui „anotimp” sau fază depinde de biologia ta personală și probabil că se va schimba puțin în fiecare ciclu, astfel încât cel mai bun mod de a-ți identifica anotimpurile interioare este să îți urmărești energia timp de câteva luni, astfel încât să poți începe să recunoști tiparele sau cum se manifestă fiecare fază pentru tine.

 

Suntem cu toții diferiți, așa că aveți încredere în propria experiență unică asupra a tot ceea ce citești sau înveți dintr-o carte! Nu există un ciclu perfect, așa cum natura însăși este frumos imperfectă.

Prezentare generală a fazelor menstruale

Faza Foliculară - Primăvara

Ce se întâmplă:

Această fază durează de obicei 7-12 zile și începe în prima zi după terminarea menstruației, când creierul eliberează hormonul foliculostimulant (FSH), stimulând creșterea foliculilor din ovare pentru a se pregăti pentru ovulație. Nivelurile tale de estrogen încep să crească pentru a îngroșa mucoasa uterină pentru a te pregăti pentru o posibilă fecundare, în timp ce creșterea testosteronului începe să stimuleze libidoul.

Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, vei începe să experimentezi un impuls de energie, dispoziție și abilități cognitive (mai ales când vine vorba de sarcini complexe de procesare). Vei începe să te simți mai încrezătoare, mai puternică, mai îndrăzneață și mai dispusă să îți asumi riscuri.

Cum să o sprijini: 

Nutriție

Acesta este un moment important pentru a echilibra estrogenul, deoarece acesta crește, precum și pentru a oferi corpului tău o mulțime de grăsimi sănătoase pentru a te asigura că organismul are suficientă energie pentru a-ți dezvolta și elibera foliculul și pentru a menține un ciclu menstrual sănătos.

Alimentele optime includ semințe de dovleac și in, avocado, nucă de cocos, ghee și ulei de măsline extra virgin, somon, sardine și ouă organice, citrice și fructe de pădure, precum și legume cu frunze verzi, dovlecei, fasole, sparanghel și crucifere .

Mișcare

Deoarece energia ta este mai mare, acesta este un moment excelent pentru antrenamente mai intense și mai ritmate, cum ar fi HIIT, drumeții, alergare și ciclism.

Mentalitate 

Datorită concentrării sporite și a creativității, acesta este un moment optim pentru inițierea de noi proiecte, brainstorming și rezolvarea problemelor, visare, planificarea meselor, încercarea de lucruri noi și ieșirea în afara zonei de confort.

 

Faza ovulatorie - Vara 

Ce se întâmplă:

Ovulația are loc de obicei între zilele 12-17 ale ciclului menstrual și este scurtă, de obicei durează doar două până la trei zile. Chiar înainte de ovulație, există un val de hormon luteinizant, LH, care face ca foliculul dominant să se deschidă și să-și elibereze oul în trompa uterină. Oul va fi activ timp de aproximativ 12-24 de ore și, dacă nu este fertilizat de spermatozoizi (care pot trăi până la 5 zile în corp), se va dezintegra.

 

Nivelurile de estrogen și testosteron sunt la vârf în această fază, ajutându-te să te simți magnetică, energică, plină de încredere și sexy, în timp ce te optimizezi, cresc creativitatea și abilitățile de comunicare. Libidoul tău crește, deoarece corpul tău este programat să maximizeze potențialul genetic.

Cum să o sprijini:

Nutriție

Deoarece estrogenul tău este crescut, este util să consumi alimente care îți sprijină detoxifierea ficatului de excesul de estrogen, ce este potențial dăunător. Recomand legumele crucifere (broccoli, kale, bok choy, conopidă, varză de Bruxelles), precum și verdeață cu frunze bogate în glutation, roșii, ardei gras și fructe de pădure.

Mișcare

Energia este la cel mai înalt nivel, oferind mult de ars. Ține pasul cu antrenamentele intense, cum ar fi HIIT sau exercițiile cardio.

Mentalitate

Femeie, ești pe foc în această fază, cu concentrare, creativitate, comunicare și energie la cote maxime! Acesta este un moment minunat pentru a te conecta cu prietenii sau familia, (practic) pentru a veni cu o activitate distractivă, pentru a scrie, filma sau a crea conținut și a face dragoste dacă dorești să rămâi însărcinată. 

Citește și Cum tratăm sindromul ovarelor polichistice fără terapie convențională

Faza luteală - Toamna

Ce se întâmplă:

Această fază durează de obicei 12-16 zile și apare imediat după ovulație. Estrogenul, testosteronul și LH își încep declinul în timp ce progesteronul crește pentru a stimula creșterea mucoasei uterine în pregătirea pentru sarcină (dacă nu ești însărcinată, acesta se va vărsa prin sânge în faza menstruală).

Din punct de vedere emoțional, în prima jumătate a fazei luteale, încă te îndepărtezi de efectele fazei ovulatorii. Cu toate acestea, pe măsură ce producția de progesteron crește, vei descoperi că începi să te relaxzezi și să ai o dorință puternică de a finaliza sarcinile și de a face lucrurile nefăcute până atunci (la fel ca tranziția de la vară la toamnă).

Este important să reții că progesteronul stimulează receptorul GABA din creier, ceea ce ne ajută să ne simțim relaxate, calme, deci dacă ai simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi anxietate, tristețe, iritabilitate sau probleme cu somnul, acestea pot fi din pricina progesteronului scăzut.

Cum să o sprijini: 

Nutriție

Pe măsură ce nevoile tale calorice și energetice se schimbă, corpul tău necesită carbohidrați și vitamine B, mai complexe pentru a susține energia și a ține pasul cu rata metabolică crescută. Gândește-te la cartofi dulci, dovlecei, orez brun, quinoa etc., precum și la alimente bogate în magneziu și fibre, pentru a reduce retenția de lichide și a echilibra zahărul din sânge (adică verdeață cu frunze, năut și linte, mere, nuci, ciocolată neagră etc.). Nu uita să bei multă apă!

Mișcare

Este posibil să ai încă multă energie la începutul acestei faze, dar probabil va scădea pe măsură ce te apropii de faza menstruală. Ascultă-ți corpul și scade exercițiile intense, optând pentru metode mai ușoare, cum ar fi yoga, pilates, mersul pe jos sau întindere.

Mentalitate

Aceasta este o fază de finalizare înainte de următoarea fază de odihnă, așa că este un moment excelent pentru a termina sarcinile și proiectele, pentru a avea grijă de listele de sarcini, pentru a te organiza cu casa și biroul și pentru a adăuga mai multe practici de auto-îngrijire pe măsură ce energia începe să intre în declin.

Faza menstruală - Iarna

Ce se întâmplă:

Această fază începe în prima zi a menstruației și durează aproximativ 3-7 zile. Aceasta perioadă a noastră înseamnă eliminarea endometrului, care este declanșată de scăderea rapidă a estrogenului și a progesteronului. Acești hormoni scad atunci când corpul tău primește semnalul că un embrion nu a fost fecundat în uter, prin urmare, căptușeala confortabilă pe care a pregătit-o pentru copil nu este necesară în această rundă și, în consecință, aceasta este eliminată.

În timpul menstruației, toți hormonii tăi se află la punctul cel mai de jos. De asemenea, corpul tău lucrează din greu și pierde substanțe nutritive odată cu pierderea de sânge, făcând din aceasta o fază esențială pentru odihnă și meditare/interiorizare. Dacă există vreodată un moment în lună pentru programarea odihnei și a îngrijirii de sine, acesta ar fi momentul din lună.

Cum să o sprijini: 

Nutriție

Optează pentru o mulțime de alimente confortabile sănătoase, cum ar fi supe cremă, tocănițe, proteine și piureuri bogate în vitamine, pentru a ajuta la refacerea rezervelor de fier și minerale pierdute (din pierderea de sânge). Legumele de mare și chiar untul de arahide sunt foarte indicate pentru a-ți remineraliza corpul cu nutrienți valoroși.

Mișcare

Odihna este esențială în această fază, dar dacă te simți în dispoziție, poți face mișcări blânde, cum ar fi mersul pe jos, yoga, exerciții de respirație sau de întindere.

Mentalitate

Ambele sfere ale creierului comunică puternic în această fază, acum este un moment optim pentru a scrie în jurnal, pentru auto-reflecție și atingerea intuiției tale. Orice formă de auto-îngrijire (mai ales dacă implică odihnă, căldură sau băi cu sare epsom) te ajută la scăderea cortizolului și la echilibrarea hormonilor în timpul menstrei.

Înțelegerea ciclului lunar este ca și cum ți-ai oferi un plan pentru corp și creier, permițându-ți să atingi punctele forte pe tot parcursul lunii și să reduci orice simptome incomode (cum ar fi sindromul premenstrual) cauzate de dezechilibrele hormonale.

Articol scris de Teodora Necula - Comunitatea VVV

Tehnician nutritionist, specialist în terapie naturistă, consilier echilibru hormonal

Website | Facebook | Instagram

 

#ciclu mentrual #faze menstruale
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101