Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Magneziul - mineralul esenţial vieţii. Rolul în organism, semne de carenţă, beneficii, surse naturale, administrare

Magneziul - mineralul esenţial vieţii. Rolul în organism, semne de carenţă, beneficii, surse naturale, administrare

Magneziul este esenţial pentru organism, iar deficitul acestuia ne afectează sănătatea. Află tot ce trebuie să ştii despre prevenirea şi tratarea carenţei de magneziu.

Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru sănătate. Acestea ajută la construirea țesuturilor și a oaselor, transportul și regularizarea hormonilor, combat infecțiile și întăresc sistemul imunitar. Când avem o carență de vitamine sau minerale, corpul nostru se dezechilibrează, iar sănătatea noastră are de suferit. Iar magneziul nu face excepție. De aceea e important să înţelegi cum poţi preveni, identifica şi trata problema deficienţei de magneziu.

Citeşte articolul nostru pentru a afla care este rolul magneziului, care sunt simptomele unei carenţe, din ce surse ne putem lua magneziu pentru a ne menţine sănătoşi şi vivace pentru cât mai mult timp.

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogTransport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog
 

Cuprins

 

Ce este şi ce rol are magneziul în organism?

Magneziul este al patrulea mineral în corp ca importantă, alături de sulf (care este la fel de important). Pe lângă faptul că e un mineral, magneziul este şi un electrolit. 

În primul rând, electroliții ne ajută să fim ființe vii și electrice. Acestea răspund de activitatea electrică din corp (și conductivitatea din creier). Fără electroliți, precum magneziu, mușchii nu se pot încorda, inima nu poate să bată, iar creierul nu primește toate semnalele. Avem nevoie de magneziu pentru a trăi. Când începem să ne epuizăm rezervele, începem să pierdem din energie și din conductivitatea care ne ajută să funcționăm. De fapt, când începem să dezvoltăm o carență, începem să acumulăm dureri, să ne simțim tot mai rău zi de zi și an de an.

Fiecare organ din corp are nevoie de magneziu. Acesta contribuie la formarea dinților și a oaselor, ajută la activarea enzimelor esențiale, reglează nivelul de calciu din sânge, ajută la producerea energiei și regularizează alți nutrienți esențiali precum: zincul, cupru, potasiu și vitamina D. Inima, rinichii și mușchii au și acestea nevoie de magneziu.

 

Cauzele deficitului de magneziu

Printre alimentele bogate în magneziu se numără nucile, cerealele integrale și mai ales legumele cu frunze verzi și verdețurile. De multe ori însă este dificil să obții suficient magneziu doar din alimentație. Chiar și atunci când iei suficient magneziu din alimentație, intervin mulți factori care îți pot goli organismul de acest mineral esențial. Acești factori includ: boli virale ce cauzează diaree sau vomă, sindromul intestinului iritabil, diabetul, hipertiroidismul, pancreatita și afecțiunile rinichilor. Stresul, perioadele menstruale și consumul excesiv de cafea, sare,  alcool și băuturi carbogazoase pot epuiza rezervele de magneziu din corp.

Citeşte şi Magnificul magneziu

Înapoi la cuprins

Simptomele carenței de magneziu

Carența de magneziu are simptome specifice. Dacă prezinți oricare dintre acestea, există posibilitatea să suferi de o carență de magneziu:

Depresia

Un studiu efectuat de Institutul de Cercetare George Eby a arătat că deficiență de magneziu poate cauza disfuncții neurologice și “afectare neuronală” la nivelul creierului, ce pot duce la depresie. Studii efectuate încă din 1921 sprijină această concluzie. Un test clinic mai recent, efectuat în 2008, a demonstrat că magneziul era la fel de eficient ca și antidepresivele în tratarea pacienților diabetici depresivi, fără însă a manifestă efectele secundare ale tratamentelor medicamentoase.

Sindromul picioarelor neliniștite

Această afecțiune se manifestă printr-o senzație de tensiune și încordare la nivelul mușchilor picioarelor și, uneori, și la nivelul brațelor. Senzația este descrisă deseori că o nevoie constanta și irezistibilă de a mișcă membrul afectat. Simptomele se manifestă de regulă în timpul nopții, făcând somnul practic imposibil.

Ritm anormal al inimii

Cunoscute și sub denumirea de palpitații, ritmul anormal al inimii se manifestă deseori ca o senzație de “dum-dum” la nivelul pieptului sau ca și cum inima sare peste una dintre bătăile ritmice. Conform unui articol publicat de Centrul Medical al Universității din Maryland, femeile cu cel mai ridicat nivel de magneziu în alimentație au prezentat cel mai scăzut risc de moarte din cauza unui atac de cord, în timp ce bărbații cu aport mai ridicat de magneziu au șanse mai reduse de a dezvolta afecțiuni coronariene. Magneziul aplicat intravenos este utilizat în spitale pentru a reduce riscul de aritmie cardiacă și fibrilație atrială.

Spasme musculare

Oricine a avut un cârcel știe cât de dureroase pot fi crampele musculare. O carență de magneziu poate cauza spasme musculare la nivelul oricărui mușchi din corp atunci când este încordat, de exemplu, când te întinzi după ceva, stai în picioare sau strănuți. În mod ironic, mușchii pot manifesta spasme și când sunt în stare de repaus. Cei ce suferă de acest simptom au deseori spasme îngrozitoare în timpul nopții, care dispar doar dacă se ridică în picioare și fac câțiva pași.

Migrene

În cadrul articolului "Durerile de cap, Migrenele – Raport în profunzime", publicat de The New York Times, se vorbeşte despre suplimentarea cu magneziu ca metodă de tratare nemedicamentoasă pentru migrene.

Unele studii, menționează articolul, asociază carența de magneziu cu riscul crescut de migrene, în special la pacienții care aveau migrene asociate cu ciclurile menstruale. Magneziul dilată vasele de sânge și, conform articolului, multe dureri de cap sunt cauzate de "contracţiile musculare și lipsa unui flux sangvin constant." Orice ajută la tratarea acestor probleme cu siguranță ajută și la migrene.

Alte simptome ale deficitului de magneziu:

Dacă prezinți oricare dintre aceste simptome, ar trebui să crești consumul de verdețuri și, eventual, să iei un supliment natural cu magneziu. 

Află mai multe despre Deficitul de magneziu - simptome, cauze si remedii

Înapoi la cuprins

Beneficiile suplimentării cu magneziu

Aşa cum am văzut, magneziul este esenţial pentru buna funcţionare şi sănătatea organismului nostru. Haide să vedem la ce ne pot fi de ajutor suplimentele cu magneziu şi de ce ar trebui să le includem în dieta noastră. Iată care sunt principalele beneficii ale magneziului:

Întărește oasele

Studiile arată că există o legătură semnificativă între densitatea osoasă și nivelul de magneziu. Însă, conținutul de magneziu în oase scade odată cu vârstă. Pe lângă aceasta, zahărul și alcoolul contribuie la pierderea de magneziu prin urină.

Magneziul ajută calciul să întărească oasele, dar nu numai atât. Acesta stimulează hormonul calcitonina, extrăgând calciul din sânge și din țesuturile moi și reintroducîndu-l în oase. Prea mult calciu în sânge și în țesuturi duce la creșterea riscului de artrită, atac cardiac și pietre la rinichi, precum și la osteoporoză.

Un consum mai mare de magneziu scade necesarul de calciu recomandat de specialiști, respectiv de 1.200 mg pe zi. Un studiu din Revista americană de nutriție clinică arată că o creștere a magneziului și o scădere corespunzătoare a calciului de până la 500 mg pe zi a fost suficientă pentru a mări densitatea osoasă.

Magneziul ajută calciul să întărească oasele, dar nu numai atât. Acesta stimulează hormonul calcitonina, extrăgând calciul din sânge și din țesuturile moi și reintroducîndu-l în oase. Prea mult calciu în sânge și în țesuturi duce la creșterea riscului de artrită, atac cardiac și pietre la rinichi, precum și la osteoporoză.

 

Un consum mai mare de magneziu scade necesarul de calciu recomandat de specialiști, respectiv de 1.200 mg pe zi. Un studiu din Revista americană de nutriție clinică arată că o creștere a magneziului și o scădere corespunzătoare a calciului de până la 500 mg pe zi a fost suficientă pentru a mări densitatea osoasă. 

Previne şi tratează migrenele

Conform unor statistici efectuate de specialiști neurologi și experți în migrene, unul din cinci occidentali suferă în fiecare an de o formă de migrenă, iar o persoană din 25 va suferi de dureri de cap cel puțin 15 zile pe lună. 

Într-un studiu efectuat pe 133 de pacienți cu migrenă, suplimentarea cu 500 mg oxid de magneziu, timp de doar 12 săptămâni, a îmbunătățit semnificativ frecvența și severitatea migrenelor.

Un alt studiu dublu orb, controlat cu placebo, efectuat de Kaiser Permanente, a arătat că suplimentarea cu magneziu a redus semnificativ numărul de zile de migrenă la copiii care suferă de această afecţiune.

Susţine sănătatea inimii

Un studiu publicat în revista Arterioscleroza a arătat că persoanele cu nivel scăzut de magneziu au șanse de două ori mai mari să moară de o boală de inimă. 

Magneziul are un rol important în activitatea electrică a inimii. Un nivel inadecvat de magneziu poate fi responsabil de apariţia tulburărilor de ritm cardiac. Administrarea de magneziu, pe cale orală, reduce incidența extrasistolelor (palpitațiilor) și simptomatologia acestor pacienți. Administrarea profilactică de magneziu reduce riscul de apariţie a aritmiilor supraventriculare cu 23% (a fibrilaţiei atriale cu 29%) şi a celor ventriculare cu 48%.

Reduce stresul

Magneziul este considerat antidotul stresului, ajutând organismul să se relaxeze. Magneziul are efect anti-stres, încetinind activitatea glandelor suprarenale, supranumite “glandele stresului” și reglând răspunsul sistemului nervos la stres, așa numita reacție “luptă și fugi”. În acest fel, magneziul ne ajută să controlăm furia și frica. Pe de altă parte, alcoolul și substanțele stimulente (cofeina, nicotina) au și ele ca efect scăderea magneziului, amplificând stresul.

Descopera Legatura dintre stres, magneziu si boli

Combate tulburările de somn

Insomnia este un simptom important al deficitului de magneziu. S-a constatat că magneziul este util în tratamentul insomniei care acompaniază sindromul picioarelor neliniștite (boala Willis Ekbom). De asemenea, magneziul îmbunătățește calitatea somnului: latența (timpul scurs de la așezarea în pat până la adormire), durata și eficiența (cât dormim efectiv din totalul de timp pe care îl alocăm pentru somn). Magneziul are efect asupra reninei serice, melatoninei și cortizolului seric, implicate în ciclul somn-trezire.

 

Ajută în tratarea hipertensiunii arteriale

Hipomagneziemia este implicată în apariția hipertensiunii arteriale. Ghidurile de hipertensiune arterială internaţionale (europene, americane şi canadiene) recunosc valoarea terapeutică a magneziului în hipertensiunea arterială, menținerea unui nivel adecvat de magneziu fiind inclusă în măsurile de schimbare a stilului de viață al pacientului hipertensiv. Administrarea de magneziu, ca terapie adjuvantă, potenţează efectul medicaţiei folosite în mod curent în hipertensiunea arterială.

Ajută la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor

Magneziul are efect similar cu cel al medicamentelor care scad colesterolul, de inhibitor al enzimei implicată în producerea colesterolului. Magneziul este necesar şi pentru activitatea lecitin colesterol acil transferazei (LCAT), care scade LDL (colesterolul rău) şi trigliceridele şi creşte HDL (colesterolul bun). 

Este benefic pentru diabetici

Carența de magneziu este des întâlnită la diabeticii de tip 2, mai ales la cei cu neuropatie sau o boală coronariană. Un studiu efectuat la Harvard a descoperit că diabeticii care au luat 320 mg de magneziu timp de 16 săptămâni și-au îmbunătățit semnificativ nivelul de zahăr din sânge, precum și cel al colesterolului HDL (colesterol bun).

Citeşte şi 7 motive pentru a consuma mai mult magneziu

Reduce riscul de cancer la colon

Studiile epidemiologice asociază nivelul scăzut de magneziu cu rate mai ridicate de cancer colorectal. Iar o meta-analiză din China confirmă că un consum mai mare de magneziu este asociat cu un risc mai scăzut de cancer colorectal și mai ales de cancer la colon.

Cercetătorii chinezi au analizat opt studii prospective care au inclus 338.979 de participanți. Rezultatele lor, publicate în Revista Europeană de Nutriție Clinică, arată că cel mai ridicat consum mediu de magneziu este asociat cu o reducere de 11% a riscului de cancer colorectal comparativ cu cel mai scăzut consum mediu. În plus, cu fiecare 50 mg de magneziu în plus consumat pe zi, cancerul la colon s-a redus cu 7%.

O meta-analiză anterioară efectuată de Colegiul Imperial din Londra și Universitatea Wageningen a arătat că fiecare 100 de grame de magneziu în plus consumate a determinat o reducere a riscului de cancer colorectal cu până la 13%.

Reduce oboseala cronică

Deficitul de magneziu apare la 50% dintre persoanele care suferă de oboseală cronică. Epuizarea și starea de slăbiciune reprezintă simptome ale hipomagneziemiei și răspund foarte bine la administrarea cronică de magneziu.

Înapoi la cuprins

Surse naturale de magneziu

Există multe alimente cu un conţinut important de magneziu. Una dintre sursele cele mai bogate în magneziu este ciocolata neagră, de foarte bună calitate, care are un uimitor conţinut de 176 mg de magneziu la o tableta de 100 g. De fapt, când ai poftă de ciocolată este posibil ca organismul să-ţi semnalizeze o lipsă de magneziu.

Alte alimente bogate în magneziu sunt:

  • susan, mei, semințe de floarea soarelui;
  • legume uscate (fasole albă, linte);
  • cereale (germeni de grâu, musli, ovăz);
  • legume de culoare verde închis, verdeţuri, cartofi, sfeclă roşie, avocado;
  • fructe: banane, smochine, curmale, migdale, nuci.

 

Conform multor nutriționiști, necesarul zilnic de magneziu nu poate fi asimilat dintr-un singur fel de mâncare. De aceea, se recomandă suplimentarea cu produse naturiste care conşin magneziu.

 

Suplimente cu magneziu

Sunt disponibile pe piaţă mai multe tipuri de suplimente cu magneziu, dar unul dintre cele mai eficiente şi uşor asimilabile este citratul de magneziu.

Citratul de magneziu 550mg Bioroots este suplimentul alimentar creat pentru a acoperi necesarul zilnic de magneziu.

Acest produs are efect antistres, reduce oboseala, menţine sănătatea oaselor şi a muşchilor şi contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos şi a inimii.

Înapoi la cuprins

Cum se administrează magneziul?

Doza minimă recomandată, conform Institutului Național de Monitorizare a Sănătății, este între 400 și 420 mg de magneziu pentru bărbații care nu prezintă alte boli și au vârste peste 18 ani, 360 mg pentru femeile adulte care au menstruație și 320 mg pentru femeile ce au ajuns la menopauza, deși gramajul poate varia în funcție de stadiile de evoluție și alți factori, precum sarcina și alăptarea.

Se recomandă administrarea suplimentelor cu magneziu cu o oră înainte sau după masă. Înainte de a începe un tratament cu magneziu consultă sfatul medicului.

Descoperă Citratul de magneziu 550mg Bioroots! Îl poţi comanda din magazinul nostru verde viu!

 

Contraindicaţii şi efecte adverse

Deși suplimentele cu magneziu sunt, în general, considerate sigure, este indicat să consulţi sfatul medicului înainte de a le lua, mai ales dacă ai o afecțiune medicală sau dacă urmezi un tratament medicamentos. Suplimentele cu magneziu pot fi nesigure pentru persoanele care iau anumite diuretice, medicamente pentru inimă sau antibiotice.

La majoritatea persoanelor care iau suplimente cu magneziu nu apar reacții adverse, dar pot apărea probleme legate de intestin, cum ar fi diaree, greață și vărsături, mai ales atunci când sunt administrate în doze mari. Persoanele cu probleme renale prezintă un risc mai mare de a avea efecte adverse legate de aceste suplimente.

SURSE

https://viataverdeviu.ro/motive-consuma-magneziu

https://viataverdeviu.ro/magnificul-magneziu

https://viataverdeviu.ro/simptomele-carentei-de-magneziu-prezinti-vreuna-dintre-ele

https://viataverdeviu.ro/deficit-magneziu

Ce au mai parcurs alti cititori...

Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
Ce ar trebui să conţină o trusă medicală cu remedii naturale pe care sa o ai mereu in casa
Pe lângă tratarea răcelii, echinaceea mai poate reduce ridurile şi proteja împotriva efectelor radiaţiilor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101