Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru sanatate. Acestea ajuta la construirea tesuturilor si a oaselor, transportul si regularizarea hormonilor, combat infectiile si intaresc sistemul imunitar. Cand avem o deficienta de vitamine sau minerale, acestea creaza haos in corpurile si sanatatea noastra. Iar magneziul nu face exceptie.
Care este rolul magneziului?
Fiecare organ din corp are nevoie de magneziu. Acesta contribuie la formarea dintilor si a oaselor, ajuta la activarea enzimelor esentiale, regularizeaza nivelul de calciu din sange, ajuta la producerea energiei si regularizeaza alti nutrienti esentiali precum zincul, cupru, potasiu si vitamina D. Inima, rinichii si muschii au si acestea nevoie de magneziu.
Printre alimentele bogate in magneziu se numara nucile, cerealele integrale si mai ales legumele cu frunze verzi si verdeturile. De multe ori insa este dificil sa obtii suficient magneziu doar din alimentatie. Chiar si atunci cand iei suficient magneziu din alimentatie, intervin multi factori care-ti pot goli organismul de acest mineral esential. Acesti factori includ boli virale ce cauzeaza diareea sau voma, sindromul intestinului iritabil, diabetul, hipertiroidismul, pancreatita si afectiunile rinichilor. Stresul, perioadele menstruale si consumul excesiv de cafea, sare, alcool si bauturi carbogazoase pot epuiza rezervele de magneziu din corp.
Simptomele carentei de magneziu
Carenta de magneziu are simptome specifice. Daca prezinti oricare dintre aceste simptome, sunt sanse sa suferi de o carenta de magneziu.
- Depresia– Un studiu efectuat de Institutul de Cercetare George Eby a prezentat NaturalNews.com (1) postulatul conform caruia ca deficienta de magneziu poate cauza disfunctii neurologice si “afectare neuronala” la nivelul creierului, ce poate duce la depresie. Studii efectuate inca din 1921 sprijina aceasta concluzie. Un test clinic mai recent, efectuat in 2008, a demonstrat ca magneziul era la fel de eficient ca si antidepresivele in tratarea pacientilor diabetici depresivi, fara insa a manifesta efectele secundare ale tratamentelor medicamentoase.
- Sindromul picioarelor nelinistite– Sindromul picioarelor nelinistite a fost recent recunoscut de comunitatea medicala, dar cei ce sufera de acest sindrom stiu foarte bine ca a fost intotdeauna unul foarte real. Afectiunea se manifesta printr-o senzatie de tensiune si incordare la nivelul muschilor picioarelor, si uneori si la nivelul bratelor. Senzatia este descrisa deseori ca o nevoie constanta si irezistibila de a misca membrul afectat. Simptomele se manifesta de regula in timpul noptii, facand somnul practic imposibil.
- Ritm anormal al inimii– Cunoscute si sub denumirea de palpitatii, ritmul anormal al inimii se manifesta deseori ca o senzatie de “dum-dum” la nivelul pieptului sau ca si cum inima sare peste una dintre bataile ritmice. Senzatia ingrijoratoare poate dura timp de cateva secunde sau peste un minut. Conform unui articol publicat de Centrul Medical al Universitatii din Maryland (2), femeile cu cel mai ridicat nivel de magneziu in alimentatie au prezentat cel mai scazut risc de moarte din cauza unui atac de cord. Barbatii cu aport mai ridicat de magneziu au sanse mai reduse de a dezvolta afectiuni coronariene. Magneziul aplicat intravenos, continua articolul, este utilizat in spitale pentru a reduce riscul de aritmie cardiaca si fibrilatie atriala.
- Spasme musculare– Oricine a avut un carcel stie cat de dureroase pot fi crampele musculare. O carenta de magneziu poate cauza spasme musculare la nivelul oricarui muschi din corp atunci cand este incordat – de exemplu cand te intinzi dupa ceva, stai in picioare sau stranuti. In mod ironic, muschii pot manifesta spasme si cand sunt in stare de repaus. Cei ce sufera de acest simptom au deseori spasme ingrozitoare in timpul noptii, care dispar doar daca se ridica in picioare si fac cativa pasi.
- Migrene– In cadrul unui articol, "Durerile de cap, Migrenele – Raport in profunzime," publicat de The New York Times (3), se mentioneaza suplimentarea cu magneziu ca metoda de tratare nemedicamentoasa pentru migrene. Unele studii, mentioneaza articolul, asociaza carenta de magneziu cu riscul crescut de migrene, in special la pacientii care aveau migrene asociate cu ciclurile menstruale. Magneziul dilata vasele de sange si multe dureri de cap, conform articolului, sunt cauzate de "contractile musculare si lipsa unui flux sangvin constant." Orice ajuta la vindecarea acestor probleme cu siguranta ajuta si la migrene.
Suplimentele
Daca prezinti oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa cresti consumul de verdeturi si evetual sa iei un supliment naturalcu magneziu. Folositi numai suplimentele naturale din alimente integrale. Doza minima recomandata, conform Institutului National de Monitorizare a Sanatatii (4), este intre 400 si 420 mg pentru barbatii care nu prezinta alte boli si au varste peste 18 ani, 360 mg pentru femeile adulte care au menstruatie si 320 mg pentru femeile ce au ajuns la menopauza, desi gramajul poate varia in functie de stadiile de evolutie si alti factori precum sarcina si alaptarea. Avand in vedere ca echilibrul dintre calciu si magneziu poate afecta inima, consulta medicul inainte de a lua suplimente cu magneziu.
buna dimineata, apreciez munca voastra si dorinta de a face bine prin informare. dar nu inteleg de ce vorbiti de carenta de magneziu, vorbiti de suplimente naturale, dar nu le enumerati pe cele naturale. apoi la final bagati o pastila sa mergeti la medic pentru a lua suplimente, indirect trimite-ti omul tot la medic sa ii bage pastile pe gat, stii prea bine ca pastilele dauneaza si nu au efectul dorit de consumator. voi traduceti niste articole de la americani, nu stiu in ce masura le verificati. as prefera un articol de la orice alta natie, decat de la americani, pentru ca acestia sunt cei mai mari mincinosi si vanzatori de pastile, interesul nr 1 este sa te tina bolnav cat mai mult.
Buna ziua, va rog sa ne furnizati exemplul concret pentru ceea ce afirmati . Multumesc.
Absorbtia de Mg este " dramatic " influentata de Ca....carenta de calciu afecteaza metabolizarea magneziului , cele doua minerale se influenteza reciproc deci e bine sa fie analizate in tandem....