Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Sofranul, ajutor dovedit in vindecarea depresiei, disfunctiilor sexuale si a sindromului metabolic

Sofranul, ajutor dovedit in vindecarea depresiei, disfunctiilor sexuale si a sindromului metabolic

Legenda spune ca atunci cand zeitatile grecesti Zeus si Hera faceau dragoste in ceruri, pe pamant inflorea sofranul. Desi sofranul (Crocus sativus) este o planta de primavara apreciata pentru culoarea sa placuta, faima sa mitica si put

Legenda spune ca atunci cand zeii greci Zeus si Hera faceau dragoste in ceruri, pe pamant inflorea sofranul.

Desi sofranul (Crocus sativus) este o planta de primavara apreciata pentru culoarea sa placuta, faima sa mitica si puterea sa vin de la staminele sau firele sale intens colorate.

In Iran sunt picturi rupestre vechi de 50 000 de ani facute cu pigmenti pe baza de sofran.

Alexandru cel Mare facea baie in apa calda cu sofran pentru a-si vindeca ranile de razboi.

In 1374 acest condiment a declansat chiar un “Razboi al Sofranului” care a durat 14 saptamani din cauza deturnarii unei incarcaturi de 360 de kg, transportate pe apa.     

Documente care dateaza inca din vremea lui Hipocrate arata ca, acum 4000 de ani, sofranul se folosea ca tratament in peste 90 de afectiuni.

In timpul Mortii Negre cererea de sofran a cunoscut o crestere vertiginoasa. Condimentul era folosit pentru tuse, raceli, dureri de stomac, sangerari ale uterului, scarlatina, afectiuni cardiace si flatulenta.

Sa fie toate acestea doar mituri? 

Nu. Stiinta moderna confirma intelepciunea antica. Studiile au dovedit ca sofranul poate modula cel putin 22 de cai biologice. Iata doar cateva dintre beneficiile dovedite ale sofranului.

sofran beneficii

1. Depresia

Sofranul amelioreaza multe conditii psihiatrice. Vechii medici persani il foloseau in tratarea depresiei. Iar studiile din prezent valideaza aceasta metoda de tratament.

Un test randomizat dublu-orb de sase saptamani a comparat sofranul cu medicamentul fluoxetin (Prozac). Cercetatorii au selectat 40 de pacienti diagnosticati  cu depresie carora le-au administrat zilnic 30 mg de sofran sau 20 mg de Prozac. Rezultatele au aratat ca sofranul a fost la fel de eficient ca si Prozacul in depresia usoara pana la moderata. 

Intr-un alt studiu dublu-orb publicat in revista Progrese in Neuro psihofarmacologie si Psihiatrie Biologica, sofranul s-a dovedit la fel de eficient ca si Prozacul. In acest studiu de opt saptamani, 40 de pacienti au primit 15 mg de sofran sau 10 mg de Prozac de doua ori pe zi. Tratamentele au avut aceleasi rezultate si ambele au dus la o rata de regresie de 25%.

Sofranul s-a dovedit, de asemenea, la fel de eficient ca un alt medicament folosit pentru depresie, imipramina (Trafanil), pentru stari de depresie usoare pana la moderate si cu mai putine efecte secundare.

Iar o meta-analiza efectuata pe cinci studii randomizate a descoperit ca sofranul este eficient in tratarea tulburarilor depresive grave, comparativ cu placebo.

2. Disfunctia sexuala

In Egiptul antic, Cleopatra obisnuia sa faca o baie calda in care punea un sfert de cana de sofran inaintea unei intalniri cu un barbat. Ea credea ca sofranul va face ca actul sexual sa fie mult mai placut. Este posibil sa fi avut dreptate. 

Studiile arata ca sofranul este eficient in tratarea disfunctiei erectile. In cadrul unui studiu pe 20 de pacienti care sufereau de aceasta afectiune, acestora li s-a administrat o capsula de 200 mg de sofran in fiecare dimineata. Dupa doar 10 zile, valorile asociate cu rigiditatea si capacitatea de marire a volumului au fost mult mai ridicate, iar erectiile s-au marit ca frecventa si durata.

Intr-un alt studiu pe 50 de barbati diabetici, un grup a fost tratat cu sofran cu aplicare cutanata, iar al doilea grup cu un placebo tot cu aplicare cutanata. Rezultatele au aratat ca gelul cu sofran a imbunatatit semnificativ disfunctia erectila, iar autorii au sugerat ca sofranul poate fi luat in calcul ca optiune de tratament pentru disfunctia erectila.

Sofranul poate ameliora si disfunctia sexuala cauzata de Prozac. Intr-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, efectuat pe 36 de barbati care au folosit Prozac, acestia au primit 15 mg de sofran sau un placebo de doua ori pe zi. Dupa patru saptamani, grupul cu sofran a manifestat o imbunatatire mai mare atat in ceea ce priveste disfunctia erectila cat si satisfactia sexuala. Iar 60 % din grupul cu sofran a obtinut valori normale legate de functia erectila.

Sofranul imbunatateste problemele sexuale induse de Prozac si la femei. La un studiu randomizat, dublu-orb, controlat prin placebo au participat 38 de femei care au folosit Prozac si care au acuzat disfunctii sexuale. Acestea au fost tratate fie cu placebo fie cu 30 mg de sofran. Dupa patru saptamani, grupul cu sofran a prezentat valori semnificativ mai ridicate ale functiei sexuale, inclusiv pentru erectie, lubrifiere si durere.

3. Celule stem pentru cancer pancreatic

Sofranul contine un compus carotenoid numit crocetina. In cadrul unui studiu publicat in revista Oncotarget, cercetatorii au descoperit ca acidul crocetinic, un compus purificat din crocetina, a inhibat dezvoltarea celulelor de cancer pancreatic uman atat in vase de laborator cat si ca tumori sub pielea soarecilor.

Acidul crocetinic a redus semnificativ dezvoltarea tumorilor cu 75% comparativ cu grupul de control de soareci care au prezentat o crestere de 250% a tumorii. Conform cercetatorilor, acidul crocetinic a fost eficient si pentru ca a actionat asupra celulelor stem de cancer, care de obicei manifesta rezistanta la tratamentele conventionale precum chimioterapia.  

Autorii au mentionat si ca doza de acid crocetinic, necesara pentru a obtine aceste rezultate, nu a fost toxica pentru celulele normale din corp. Ei au mai sugerat ca acesti carotenoizi sunt bine tolerati de corp in doze mari si ca numeroase studii au sprijinit utilizarea lor in tratamentele chimio preventive sau in chimioterapie.

4. Degenerarea maculara

Un studiu desfasurat de o echipa de cercetatori australieni si italieni a aratat ca sofranul incetineste progresul degenerarii maculare si imbunatateste vederea. 

Cercetatorii au condus un studiu randomizat, dublu-orb, controlat prin placebo, pe pacienti care sufereau de degenerare maculara din cauza varstei, in stadiu incipient. Un grup din cadrul studiului a primit suplimente cu 20 mg pe zi de sofran. Dupa doar 90 de zile cercetatorii au observat imbunatatiri semnificative la grupul cu sofran.

Apoi cercetatorii au testat un grup de 29 de pacienti cu varste intre 55 si 85 de ani si care sufereau de o forma incipienta de degenerare maculara. Pacientii au primit 20 mg de sofran pe zi timp de 14 luni. Cercetatorii au observat imbunatatiri in valorile clinice ale bolii dupa suplimentarea cu sofran. 

In plus, toti pacientii au raportat o imbunatatire in calitatea vederii. Astfel, ei au raportat imbunatatiri de perceptie a culorilor si a contrastului, o mai buna abilitate de a citi si de a vedea in lumina slaba. Toate acestea s-au adaugat la o imbunatatire substantiala a calitatii vietii pacientilor.

Cercetatorii au mentionat ca sofranul contine crocin si crocetina, doi derivati antioxidanti carotenoidelor. Crocinul protejeaza fotoreceptorii de moartea indusa de lumina. Crocetina mareste disponibilitatea oxigenului de la nivelul celulelor.

5. Boala Alzheimer

Sofranul este sigur si eficient in tratarea formelor usoare si moderate de Alzheimer. In cadrul unui studiu randomizat controlat cu placebo, 46 de pacienti cu Alzheimer au primit fie un placebo, fie 15 mg de sofran de doua ori pe zi. Dupa 16 saptamani, grupul cu sofran a avut o functie cognitiva mai buna decat grupul cu placebo. 

De fapt, sofranul este la fel de eficient ca medicamentul pentru Alzheimer donepezil (Aricept). In cadrul unui studiu multicentric, randomizat, dublu-orb, cotrolat, 54 pacienti cu Alzheimer au primit 30 mg de sofran pe zi sau 10 mg de Aricept. Dupa 22 de saptamani, grupul cu sofran a avut rezultate la fel de  bune ca si grupul Aricept, dar cu mai putine efecte secundare.

6. Sindromul metabolic

Sofranul poate reduce simptomele de sindrom metabolic. Cercetatorii din Orientul Mijlociu au masurat “proteinele de soc termic” (HSP) la 105 pacienti cu sindrom metabolic. Nivelul ridicat de HSP este asociat cu o stare de inflamatie marita si cu un risc crescut de sindrom metabolic, ce poate duce la diabet, obezitate si boala de inima.

Pacientii au primit fie 100 mg pe zi de sofran fie un placebo. Dupa trei luni, anumiti HSP au fost redusi semnificativ de sofran.

7. Pierderea in greutate

Sofranul poate ajuta si la pierderea in greutate. Intr-un studiu din Franta, cercetatorii au testat un extract de sofran pe 60 de femei moderat supraponderale. Femeile au primit un placebo sau 176.5 mg de extract de sofran de doua ori pe zi. O perioada de 8 saptamani aportul caloric a fost nerestrictionat. La finalul studiului grupul cu sofran a inregistrat o scadere a greutatii corporale mult mai mare decat grupul cu placebo. Femeile care au luat sofran si-au redus si gustarile si au manifestat o senzatie mai mare de satietate.  

8. Dureri menstruale

Un studiu dublu-orb si controlat cu placebo a descoperit ca sofranul amelioreaza sindromul premenstrual. Femeile cu SPM au primit fie un placebo fie 30 mg de sofran pe zi timp de doua luni. Autorii au concluzionat ca sofran a fost mai eficient in ameliorarea simptomelor de SPM.

Cum folosesti sofranul acasa  

Sofranul este cunoscut ca fiind cel mai scump condiment din lume. Pretul variaza de la 2.000 la 10.000 de euro pe kilogram.

Costul este atat de ridicat pentru ca sunt necesare aproape 15.000 de flori de sofran pentru a obtine doar 100 grame de fire uscate de sofran. Iar procesul de recoltare este extrem de dificil – se face doar cu mana si o singura saptamana pe an.

Din fericire, sofranul are o aroma foarte puternica si nu ai nevoie de prea mult. Doar cat iei cu varful degetelor – cam 20 de fire – este suficient pentru aproape orice fel de mancare. De fapt, daca folosesti prea mult, va da un gust amar mancarii.

Este mai bine sa eviti sofranul sub forma de pudra. Acesta este de obicei diluat cu condimente mai putin calitative sau mai ieftine, cum este turmericul. De aceea este mai bine sa optezi pentru firele intregi sau chiar stigmate intregi.  

Firele se lasa la inmuiat in apa fierbinte sau un alt lichid fierbinte (zeama de la supa) intre 5 si 20 de minute. Sofranul isi va elibera astfel aroma si esentele. Insa firele vor continua sa-si elibereze culoarea si aroma timp de 24 de ore. Dupa inmuiere se pot folosi in mancare.  

Sofranul se foloseste la rizoto sau in alte feluri de mancare. Este foarte bun si in specialitati cu fructe de mare, ca reteta franceza bouillabaisse sau paella spaniola. Sau se poate folosi in tocanite sau sosuri de rosii. 

Firele de sofran se depoziteza in recipiente etanse, ferite de lumina directa a soarelui, chiar si cativa ani. 

Sursa utilizata: http://www.greenmedinfo.com/blog/8-proven-health-benefits-sofran

#depresie #disfunctie erectila #plante vindecatoare #sofranul

Ce au mai parcurs alti cititori...

Un supliment cu beneficii dovedite in tratarea depresiei
Remedii naturale pentru simptomele tricomonazei
10 beneficii surprinzatoare ale uleiului esential de canabis
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101