„Daca mancarea ar fi atat de scumpa precum un Ferrari, am lustrui-o si am avea mare grija de ea. In realitate, ceea ce facem e sa o risipim in cantitati uluitoare”, spunea, la un moment dat, Per Pinstrup-Andersen, specialist in alimentatie, nutritie si politici publice.
Risipa alimentara este o problema ale carei dimensiuni nu le realizeaza cei mai multi dintre noi. Statisticile ne spun ca aproape o treime din cantitatea de alimente produse in intreaga lume ajunge in tomberoane sau este risipita intr-un fel sau altul. In cifre, asta inseamna 1,3 miliarde de tone de alimente anual. Mai mult, noile studii arata ca lucrurile se inrautatesc de la an la an, estimandu-se ca in 2030, vor fi aruncate sau pierdute 2,1 miliarde de tone de alimente, echivalentul a 66 de tone pe secunda!
Cifrele risipei vor lua cele mai mari proportii in tarile in curs de industrializare, cu populatie in crestere, dornica sa cumpere alimente mai diverse, care nu se produc pe plan local.
Ai putea crede ca risipa alimentara nu te afecteaza foarte mult, dar daca analizezi situatia mai profund, vei constata ca s-ar putea sa te inseli. Aruncand hrana comestibila, nu risipesti doar sume considerabile de bani, ci contribui la deja mult prea alarmantele probleme de mediu. Alimentele aflate in putrefactie ajung, in lipsa aerului, sa produca metan, un gaz puternic cu efecte de sera. Pe scurt, risipa alimentara determina dramatice schimbari climatice.
In timp ce sunt gandite (sau nu) politici guvernamentale care sa combata efectele alarmante ale risipei de alimente, exista pasi care ar putea fi facuti in acest sens la nivel micro, individual, de fiecare dintre noi.
Iata cateva obiceiuri sanatoase prin care ai putea spune stop risipei alimentare:
1. Fa cumparaturi destepte
Multi oameni tind sa cumpere mai multa mancare decat au nevoie. Este unul dintre obiceiurile care duce la risipa alimentara. Solutia ar fi sa mergi mai frecvent la magazinele alimentare (o data la cateva zile, in locul unei singure incursiuni saptamanale de amploare printre rafturi) si sa cumperi, punctual, alimentele de care chiar ai nevoie. Fa o lista cu acestea si nu te abate de la ea. E o modalitate prin care nu vei mai avea impulsul de a cumpara orbeste orice.
2. Depoziteaza alimentele in mod corect
O masiva risipa alimentara se face din cauza ca oamenii nu stiu cum sa isi depoziteze alimentele, prin urmare, acestea ajung sa putrezeasca prematur. Cateva sfaturi de baza: cartofii, rosiile, usturoiul, castravetii si ceapa nu ar trebui sa fie niciodata pastrate in frigider, ci la temperatura incaperii. Separarea alimentelor care produc etilena de cele care nu emit acest gaz e inca un obicei care, pe termen lung, va face bine mediului. Prin urmare, bananele, avocado, rosiile, perele, piersicile, merele si pepenele galben ar trebui tinute departe de cartofi, morcovi, vinete, salate si alte verdeturi, sensibile la etilena. In felul acesta, nu va trebui sa aruncam alimente pentru ca s-au stricat inainte de a le consuma.
Citeste si: Cum poti pastra fructele si legumele proaspete pentru un timp mai indelungat
3. Invata sa conservi
Pusul muraturilor e un obicei de conservare a alimentelor vechi de cand lumea. Dar poate fi si un obicei foarte trendy, daca te preocupa dorinta de a lua atitudine impotriva risipei alimentare. Muratul, uscatul, conservatul, fermentatul, congelatul alimentelor sunt, toate, metode, prin care ne putem pastra hrana comestibila pentru un timp mai lung. Merele in exces, de exemplu, pot deveni suc de mere bun si trainic. Nu uita inca doua avantaje: cheltui mai putini bani si reduci efectul de sera.
4. Nu fi perfectionist!
Stiai ca daca tot rascolesti prin galantarul cu mere pentru a le gasi pe cele perfecte, fara cusur, contribui la risipa alimentara? Asa numitele exemplare „urate” de fructe au gust identic si sunt la fel de nutritive precum cele „frumoase”. Cererea consumatorilor pentru fructe si legume fara imperfectiuni i-a facut pe comercianti sa ofere spre vanzare doar produsele cu look de foto model ale fermierilor, iar in acest fel, o mare cantitate de alimente numai bune de mancat au ajuns sa fie aruncate. Data viitoare cand te afli la raionul de fructe si legume, gandeste-te ca, de cele mai multe ori, vrei sa le mananci, nu sa le fotografiezi.
6. Pastreaza resturile de la masa!
Dupa mese copioase, mancarea ramasa este, cel mai adesea, pusa in frigider si uitata acolo. Apoi, asa cum era de asteptat, se arunca dupa ce si-a pierdut prospetimea. Iti recomandam sa pastrezi resturile alimentare intr-un recipient transparent, prin care vazand mancarea, te asiguri ca nu vei uita de ea. Sau, si mai bine, gandeste-te cine ar putea sa o aprecieze mai mult si ofera altora ceea ce iti prisoseste tie.
7. Ofera-i apei un plus de savoare
Unii oameni nu beau suficienta apa, fiindca aceasta le pare fada. Dar daca am face-o mai gustoasa? Adaugand in ea cojile citricelor, de exemplu, sau ale castravetilor. Ierburile uscate sau frunzele fructelor de padure ar putea si ele sa dea gust apei noastre celei de toate zilele. Dupa ce apa a fost bauta, aceste ingrediente ar putea sfarsi intr-un smoothie. Si uite asa, nimic nu se arunca, totul se poate transforma in cel mai sanatos mod.
8. Intelege datele de expirare
„A se consuma de preferinta inainte de...“ si „A se consuma pana la…” sunt doua tipuri de informatii de pe ambalajele produselor, care pot crea confuzie. Prima dintre ele se refera la data pana la care se preconizeaza ca produsul alimentar isi pastreaza calitatile. Daca sunt pastrate conditiile de depozitare si ambalajul este intact, produsele alimentare pot fi consumate in siguranta si dupa data mentionata in „A se consuma de preferinta inainte de...“, asa ca, inainte de a le arunca, verifica daca nu si-au pastrat gustul si mirosul nealterate. S-ar putea ca inca sa iti placa.
9. Pune-ti mancare la pachet
Desi e placut sa iei masa de pranz in oras, impreuna cu colegii de munca, acest obicei poate fi atat costisitor, cat si daunator in privinta risipei alimentare. Daca se intampla destul de des sa iti ramana mancare dupa ce ai gatit acasa, cum ar fi sa impachetezi ce poti si sa o transformi in merinde?
10. Fii creativ in bucatarie!
Unul dintre aspectele atractive ale gatitului acasa e acela ca poti modifica retetele dupa placul inimii, adaugandu-le unor mancaruri clasice, arome si ingrediente inedite. Prin „inedite”, ne referim si la partile produselor alimentare care in mod obisnuit, nu se folosesc la gatit. Tulpinile si coditele unor legume, de exemplu, pot da gust soté-urilor si sosurilor.
Sau, daca ai pregati un pesto ingenios, din tulpini de broccoli, rosii care si-au pierdut fragezimea, spanac sau coriandru uscat, in loc de traditionalul busuioc, ai fi atat creativ, cat si un bun prieten al mediului.
In loc de concluzii...
Exista nenumarate modalitati prin care poti reduce, reutiliza si recicla alimente. Cu un mic efort, poti economisi bani, poti reduce simtitor risipa alimentara si, mai ales, poti lua un pic din presiunea care planeaza pe umerii Mamei Natura. Si ar mai fi ceva ce merita sa fie luat in calcul atunci cand tinzi sa risipesti. Nu vrem sa iti starnim acum sentimente de vinovatie, dar gandeste-te la cati oameni sufera de foame. Sau reflecta asupra acestui citat: „Simte ce inseamna sa fii cu adevarat infometat si iti garantez ca te vei gandi intotdeauna de doua ori inainte de a mai risipi mancarea” ― Criss Jami
Citeste si: Franta a interzis prin lege supermarket-urilor sa distruga alimente comestibile