Francezii - renumiti pentru bucataria lor sofisticata si rafinata - cu siguranta ca acorda o atentie deosebita si ingredientelor. Insa Franta a dus dragostea fata de arta culinara la un cu totul alt nivel, asigurandu-se ca nimic nu se risipeste.
Pentru a reduce la jumatate risipa de alimente pana in 2025, Franta a interzis prin lege marilor supermarketuri sa arunce alimente ce pot fi consumate, arata publicatia Guardian. In schimb, le pot dona sau le pot transforma in hrana pentru animale, compost sau surse de energie.
In prezent, in Franta supermarketurile practica distrugerea intentionata cu clor a produselor fara aspect estetic, pentru a descuraja colectarea acestora din pubele. Insa incepand cu iulie 2016, daca un supermarket face acest lucru, risca amenzi de pana la 80,000 de euro.
Aceasta tendinta de a refolosi in loc de a arunca se remarca si in SUA sau in alte tari, unde orase mai progresiste precum Seattle, au fost printre primele care au pus in practica amenzile pentru risipa de alimente. Iar in New York, bucatarul Dan Barber de la Blue Hill este renumit pentru filozofia sa de economisire a alimentelor, folosind fiecare parte a unui produs alimentar (de la cap pana la coada si de la radacina pana la seminte), nu doar partile care sunt de regula preferate.
O treime din alimentele din intreaga lume ajung in gunoi; ar fi bine sa calcam cu totii pe urmele Frantei.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-20033/france-makes-it-illegal-for-supermarkets-to-waste-food.html - alimente